Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο στο πλαίσιο, όπως είπε, μιας ισραηλινής πολιτικής «γενοκτονίας, κατοχής, και εισβολής», καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλα διεθνή σώματα να σταματήσουν το Τελ Αβίβ.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση μαχητών Χεζμπολάχ δήλωσε σήμερα (28/9) πως ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε, επιβεβαιώνοντας τον θάνατό του μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι τον «εξόντωσε» σε αεροπορικό πλήγμα στη Βηρυτό την Παρασκευή.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Ερντογάν, χωρίς να κατονομάζει τον Νασράλα, είπε πως η Τουρκία στέκεται δίπλα στο λαό και στην κυβέρνηση του Λιβάνου, προσφέροντας τα συλλυπητήριά του για όσους σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα και τονζίοντας παράλληλα πως ο μουσουλμανικός κόσμος θα πρέπει να δείξει μια πιο αποφασιστική στάση.

«Ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να λάβει μια πιο αποφασιστική στάση»

«Ο Λίβανος και ο λιβανέζικος λαός είναι ο νέος στόχος της πολιτικής γενοκτονίας, κατοχής και εισβολής του Ισραήλ, την οποία ακολουθεί από τις 7 Οκτωβρίου. Ως αποτέλεσμα των βίαιων επιθέσεων του Ισραήλ, πολλοί Λιβανέζοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, δολοφονήθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Κανείς με συνείδηση ​​δεν μπορεί να δεχτεί ή να δικαιολογήσει μια τέτοια σφαγή», αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος στην ανάρτησή του.

Και προσθέτει χαρακτηριστικά πως «η ισραηλινή κυβέρνηση γίνεται πιο απερίσκεπτη, καθώς χαϊδεύεται από τις δυνάμεις που παρέχουν υποστήριξη όπλων και πυρομαχικών στις σφαγές της. Αμφισβητεί όλη την ανθρωπότητα, τις ανθρώπινες αξίες και το διεθνές δίκαιο. Οι προσπάθειες του Ισραήλ να διαδώσει την πολιτική τής παραφροσύνης που εφάρμοσε στη Γάζα και τη Ραμάλα, στον Λίβανο και σε άλλες χώρες της περιοχής, πρέπει τώρα να σταματήσουν».

«Καλούμε όλες τις δομές και όλες τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν καθήκον να διασφαλίζουν την παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια, ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να αναλάβουν ταχεία δράση», σημειώνει, ενώ τονίζει: «Πιστεύουμε ότι ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να λάβει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις».

«Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του λιβανικού λαού και της κυβέρνησης σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Καταδικάζουμε για άλλη μια φορά τις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Λιβάνου. Είθε ο Θεός να ελεήσει όλους τους Λιβανέζους αδελφούς μας που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», αναφέρει καταληκτικά ο Ερντογάν.