Ανοίγουν αύριο (29/9) οι κάλπες στην Αυστρία και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα ολοκλήρωσαν το Σάββατο τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις τους, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) προηγείται, με πρόβλεψη να λάβει ποσοστό άνω του 28%, σε μια εκλογική νίκη που θα μπορούσε να είναι η πρώτη στην ιστορία του.

Μιλώντας σε συγκέντρωση στο κέντρο της Βιέννης, ο ηγέτης του κόμματος Χέρμπερτ Κικλ απαίτησε μια μεγάλης κλίμακας «παλιννόστηση των παράνομων μεταναστών».

«Δεν είναι αποδεκτό να πρέπει να προστατεύουμε τον λαό μας από τους ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται εδώ αναζητώντας προστασία. Τότε κάτι δεν πάει πια καλά με το σύστημα. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε επιτέλους την παλιννόστηση. Δεν ξέρω καν γιατί αυτή η λέξη υποτίθεται ότι είναι τόσο κακή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κικλ υπό τις επευφημίες των υποστηρικτών του.

«Πρώτα η Αυστρία», ο κόσμος… μετά

Στην προεκλογική του εκστρατεία προώθησε τη στρατηγική «Πρώτα η Αυστρία», λέγοντας ότι στόχος του δεν ήταν να «σώσει ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Κικλ, πρώην υπουργός Εσωτερικών και επί μακρόν στρατηγικός σύμβουλος προεκλογικής εκστρατείας που ηγείται του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας από το 2021, στοχεύει στην καγκελαρία, αλλά αν το κόμμα του δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η εξεύρεση εταίρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού θα είναι δύσκολη.

Δεύτερο σε δημοσκοπήσεις, με ποσοστό περίπου 24%, είναι το φιλελεύθερο συντηρητικό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο νυν καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

Στην προεκλογική του συγκέντρωση την Παρασκευή, απηύθυνε προειδοποίηση στους ψηφοφόρους που ανησυχούν για την προοπτική νίκης του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας. «Κάθε ψήφος, για παράδειγμα για ένα μικρό κόμμα, κρύβει τον κίνδυνο να γίνει καγκελάριος ο Χέρμπερτ Κικλ», προειδοποίησε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει να το αποτρέψει αυτό, έχει μία επιλογή, δηλαδή να ψηφίσει τον Καρλ Νεχάμερ».

Αποκλείει συνασπισμό με τον Κικλ ο καγκελάριος Νεχάμερ

Ο Νεχάμερ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνάψει συνασπισμό με τον Κικλ, ο οποίος προκάλεσε επικρίσεις μετά τη χρήση του όρου «Volkskanzler», δηλαδή καγκελάριος του λαού, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί για να περιγράψουν τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Έχω καταστήσει σαφές με ποιους δεν είναι δυνατόν να σχηματιστεί μια υπεύθυνη, βιώσιμη κυβέρνηση. Ο σημερινός ηγέτης του FPÖ (Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας) δεν πληροί αυτά τα κριτήρια. Γι’ αυτό τον απέκλεισα», δήλωσε.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας (Sozialdemokratische Partei Österreichs), του οποίου ηγείται ο Αντρέας Μπάμπλερ, βρίσκεται στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων και αναμένεται να λάβει περίπου το 20% των ψήφων.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι NEOS, οι Πράσινοι και το κόμμα BIER.

Το NEOS σχηματίστηκε πριν από μια δεκαετία μετά από συγχώνευση με το Φιλελεύθερο Φόρουμ και έχει κάνει εκστρατεία με υποσχέσεις για την πρόσληψη 20.000 νέων εκπαιδευτικών, τη μείωση των φορολογικών βαρών για τους πολίτες και την αύξηση της πολιτικής διαφάνειας.

Η επικεφαλής του κόμματος Beate Meinl-Resinger δήλωσε ότι οι άνθρωποι όλων των ηλικιών είναι ενθουσιασμένοι με αυτό που προσφέρει το κόμμα της: «Θέλω να κοιτάξουμε μπροστά, να κοιτάξουμε στο μέλλον και να δημιουργήσουμε ξανά αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στην Αυστρία, να πούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και ότι υπάρχει ένα μέλλον καλύτερο από το σημερινό».

Σχεδόν στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις με τους NEOS ισοβαθμούν οι Πράσινοι (Die Grünen) με επικεφαλής τον Βέρνερ Κόγκλερ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος της Αυστρίας. Στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του, την Παρασκευή, εξήρε τα επιτεύγματα της ομάδας των Πρασίνων ως το μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού.