Βλαντιμίρ Πούτιν: Οι τροποποιήσεις στο δόγμα της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων
Ο Πούτιν αποκαλύπτει νέους κανόνες για τα πυρηνικά όπλα στην τελευταία προειδοποίηση της Ρωσίας προς τη Δύση
Από την στιγμή που το αρχικό ρωσικό σχέδιο για την αστραπιαία κατάληψη της Ουκρανίας απέτυχε, απειλές από την Μόσχα για χρήση πυρηνικών όπλων εκτοξεύονται κάθε τόσο. Σε άλλη μια λεπτή προειδοποίηση προς τα δυτικά κράτη που συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Κίεβο στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε προτεινόμενες αλλαγές στους κανόνες της Μόσχας για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Στις εναρκτήριες δηλώσεις πριν από μια συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους για την πυρηνική αποτροπή της Ρωσίας την Τετάρτη, οι οποίες κυκλοφόρησαν από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε ότι «ορισμένες τροποποιήσεις… που καθορίζουν τους όρους για τη χρήση πυρηνικών όπλων» προστίθενται στο έγγραφο που ορίζει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, σύμφωνα με το CNBC.
Πρόσθεσε ότι το σχέδιο τροπολογιών στο δόγμα διευρύνει «την κατηγορία των κρατών και στρατιωτικών συμμαχιών με τις οποίες σχετίζεται η πυρηνική αποτροπή» και περιλαμβάνει έναν συμπληρωμένο «κατάλογο στρατιωτικών απειλών» που η Ρωσία θα θεωρούσε ως δικαιολογία για την χρήση πυρηνικών όπλων.
«Αυτό στο οποίο θα ήθελα να επιστήσω ιδιαίτερα την προσοχή σας, είναι ότι στην επικαιροποιημένη έκδοση του εγγράφου, η επίθεση κατά της Ρωσίας από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους, προτείνεται να θεωρείται ως από κοινού επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Πούτιν.
Προειδοποίηση για χρήση δυτικών όπλων
Τα τελευταία σχόλια έχουν θεωρηθεί ευρέως ως προειδοποίηση προς τη Δύση, που εξετάζει εάν θα δώσει στην Ουκρανία το πράσινο φως για τη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός της Ρωσίας.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται επί του παρόντος στις ΗΠΑ, όπου πίεσε τους αξιωματούχους να διατηρήσουν την υποστήριξη στο Κίεβο καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο. Συναντήθηκε με τον νυν Πρόεδρο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη και τον πίεσε σχετικά με το αίτημα του Κιέβου να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Πριν από την επίσκεψη, ο Ζελένσκι είπε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχαν ακόμη επισήμως εξουσιοδοτήσει το Κίεβο να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα με αυτόν τον τρόπο, παρά τα δημόσια σχόλια για το αντίθετο.
Ο Ζελένσκι είπε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, ότι έχει τέτοια όπλα, αλλά όχι σε επαρκή ποσότητα, και δεν του έχει δοθεί η άδεια να χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα στο έδαφος της Ρωσίας.
Ο Πούτιν φαινόταν να αναφέρεται άμεσα στην πιθανή μελλοντική εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία στη Ρωσία, λέγοντας ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο πυρηνικής απάντησης εάν λάβει «αξιόπιστες πληροφορίες για μαζική εξαπόλυση» στρατηγικών ή τακτικών αεροσκαφών προς τη Ρωσία ή την εκτόξευση πυραύλων κρουζ, υπερηχητικών όπλων ή drones προς την επικράτειά της.
Λεονταρισμοί Πούτιν
Τα τελευταία σχόλια της Ρωσίας για την αλλαγή του δόγματος των πυρηνικών της δεν αποτελούν έκπληξη, η Μόσχα υπαινίσσεται εδώ και μήνες ότι έκανε αλλαγές στην επίσημη θέση της σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι τροποποιήσεις στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας «πρέπει» να θεωρηθούν ως προειδοποίηση προς «μη φιλικά κράτη».
Ερωτηθείς πώς πρέπει να ερμηνευθούν οι αλλαγές από αυτές τις απροσδιόριστες χώρες, ο Πεσκόφ είπε ότι ήταν «ένα μήνυμα που προειδοποιεί τα άλλα μέρη να μην εμπλέκονται σε επιθέσεις στη χώρα μας με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένων μη πυρηνικών όπλων».
Η συνεχιζόμενη εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας προκάλεσε επίσης περισσότερες λεονταρισμούς από τον Πρόεδρο Πούτιν και εξέχοντα ρωσικά γεράκια, που ισχυρίστηκαν ότι η επιδρομή υποβοηθήθηκε και υποκινήθηκε από τη Δύση.
Ως έχει, το τρέχον πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας δηλώνει ότι η Ρωσία «διατηρεί το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών όπλων ως απάντηση στη χρήση πυρηνικών όπλων και άλλων τύπων όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον [εχθρών] ή/και των συμμάχων της, καθώς και σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα, όταν η ίδια η ύπαρξη του κράτους απειλείται, αναφέρει το CNBC.
Μέσο αποτροπής ή επιθετικά όπλα;
Άλλοι όροι που θα μπορούσαν να καθορίσουν τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία περιλαμβάνουν τη «λήψη αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που επιτίθενται στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και (ή) των συμμάχων της», καθώς και «αν πλήξει ο εχθρός κρίσιμης σημασίας κρατικές ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις», σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.
Στην πολιτική της για το 2020, η Ρωσία ωστόσο περιέγραψε τα πυρηνικά όπλα ως «μέσο αποτροπής», η χρήση του οποίου θα ήταν «ένα ακραίο και απαραίτητο μέτρο».
Η Ρωσία αναφέρεται στο πυρηνικό δόγμα της ως «αμυντικού χαρακτήρα» και είπε ότι «καταβάλλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για να μειώσει την πυρηνική απειλή και να αποτρέψει την επιδείνωση των διακρατικών σχέσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στρατιωτικές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών».
Την Τετάρτη, ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα επιφυλάσσεται του δικαιώματος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης στη Λευκορωσία, καθώς είναι μέρος του «Κράτους της Ένωσης» με τη Ρωσία, μια ειδική συνεργασία μεταξύ γειτόνων και συμμάχων. Αυτό περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου ο εχθρός, χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα, «δημιουργεί κρίσιμο κίνδυνο για την κυριαρχία μας», είπε ο Πούτιν.
Πηγή: ΟΤ
- Ένας εσωτερικός -ακόμα και θανατηφόρος- κίνδυνος στα σύγχρονα αυτοκίνητα που δεν δίνουμε σημασία
- Τρινκιέρι: «Από τις καλύτερες ομάδες ο Ολυμπιακός – Κάνουν σπουδαία πράγματα Βεζένκοφ και Φουρνιέ»
- Υπερδνειστερία: Χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού αερίου
- Οι αργίες και τα τριήμερα του 2025 – Πότε πέφτει τετραήμερο
- Η Τζέσικα Άλμπα υποδέχθηκε το 2025 «φωνάζοντας» ότι είναι single μετά από 16 χρόνια γάμου
- Το μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στους οπαδούς της Νότιγχαμ