Βρετανία: Πώς τεχνολογία και επιστήμη γίνονται οι «ατμομηχανές» της οικονομίας
Η ανάπτυξη της οικονομίας στη Βρετανία βασίζεται αποκλειστικά σε δύο βιομηχανίες - Πώς θα ισορροπήσει
Σχεδόν ολόκληρη η ανάπτυξη της Βρετανίας τα τελευταία πέντε χρόνια βασίζεται σε δύο μόνο τομείς, καταδεικνύοντας τη μεγάλη πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, προκειμένου να δώσει πνοή σε διαφορετικά τμήματα της οικονομίας.
Η ανάλυση των επίσημων δεδομένων του Bloomberg δείχνει ότι η τεράστια συνεισφορά από βιομηχανίες τεχνολογίας και επιστήμης κρύβει μια ανάκαμψη δύο ταχυτήτων, όπου τομείς από τη φιλοξενία έως τη μεταποίηση περνούν δύσκολες ώρες.
Το ένα τρίτο των τομέων που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα παραγωγής του 2019 σχεδόν πέντε χρόνια μετά το χτύπημα της Covid, με άλλους, όπως τα ακίνητα και οι κατασκευές, να είναι μόλις υψηλότεροι. Αντίθετα, η Βρετανία βασίστηκε σε δύο τομείς -πληροφορία και επικοινωνία, και επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες – για να ενισχύσει την ανομοιογενή της απόδοση στο πίσω μέρος ενός κύματος καινοτομίας.
Τα στοιχεία απεικονίζουν το βουνό που πρέπει να σκαρφαλώσει ο Στάρμερ για να εκπληρώσει τη δέσμευσή του να κάνει τη Βρετανία την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ομάδα των Επτά.
Τα μεγάλα διακυβεύματα στη Βρετανία
Δυνητικά διακυβεύεται η εξουσία των Εργατικών. Όπως γράφει το Bloomberg, η συντριπτική τους εκλογική νίκη τον Ιούλιο – και η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Reform UK – ήταν εν μέρει το αποτέλεσμα της αποτυχίας των Συντηρητικών να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να «αναβαθμίσουν» τις φτωχότερες περιοχές της χώρας που εξαρτώνται περισσότερο από τις παραδοσιακές βιομηχανίες.
Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς υποσχέθηκε στη διάσκεψη του Εργατικού Κόμματος αυτή την εβδομάδα να παραδώσει έναν «προϋπολογισμό για την οικονομική ανάπτυξη» στις 30 Οκτωβρίου. Από τα τέλη του 2019, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ξεπεράσει κάθε άλλη χώρα της G-7 εκτός από τη Γερμανία.
Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανάκαμψη που εξαντλείται, εν μέρει λόγω των τρομερών προειδοποιήσεων των Εργατικών για τα δημόσια οικονομικά και την προοπτική αύξησης των φόρων.
Ενώ τα στοιχεία που ανακοινώνονται τη Δευτέρα αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο, πιο πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί σε περίπου 0,3% το τρίμηνο, όπως προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας. Το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο τον Ιούλιο για τρίτο μήνα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ μια βασική έρευνα διαχείρισης αγορών έδειξε μείωση της δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο.
Κρίσιμη περίοδος
Η τομεακή ανάλυση καλύπτει μια ταραχώδη περίοδο για τη Βρετανία, όταν το Brexit, η Covid, οι ελλείψεις εργαζομένων και η χειρότερη περίοδος πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών κατέστρεψαν ορισμένες επιχειρήσεις.
Ο τομέας πληροφορίας και επικοινωνίας και οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες συνέβαλαν σχεδόν στο 90% της συνολικής αύξησης της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας κατά 2,8% από το τέλος του 2019, με τον πρώην κλάδο να αυξάνεται πάνω από 20%. Υπήρξε ιδιαίτερη ισχύς στις τηλεπικοινωνίες, στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, στην επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη και σε ορισμένες επαγγελματικές υπηρεσίες, όπως το δίκαιο και η λογιστική.
«Ο τομέας της τεχνολογίας έχει δει μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η αυτοματοποίηση, η ανάλυση δεδομένων, το cloud computing και η κυβερνοασφάλεια», δήλωσε ο Martin Sartorius, οικονομολόγος στη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας. «Οι εταιρείες σε διάφορους κλάδους έχουν επενδύσει σε αυτές τις τεχνολογίες για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων».
Η Βρετανία κερδίζει έδαφος στην τεχνητή νοημοσύνη
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επισημανθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους νικητές στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης δεδομένης της εξάρτησής του από επαγγελματικές υπηρεσίες.
Η γεωργία, ένας τομέας που πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από το Brexit, είναι αυτός που έχει δυσκολευτεί, υποφέροντας από μια απότομη βουτιά στην παραγωγή ειδικότερα από την αλιεία. Η μεταποίηση, τα ορυχεία και τα λατομεία και η φιλοξενία ήταν μεταξύ των άλλων τομέων που συρρικνώθηκαν από το 2019.
«Βλέπουμε μια άνιση ανάκαμψη, με υπερβολική εξάρτηση από τις υπηρεσίες για την ώθηση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, ενώ άλλοι τομείς δυσκολεύονται», αναφέρει στο Bloomberg, ο Suren Thiru, οικονομικός διευθυντής στο Institute of Chartered Accountants στην Αγγλία και την Ουαλία.
«Οι παγκόσμιοι παράγοντες έπαιξαν επίσης ρόλο στην ισχυρή διεθνή ζήτηση για επαγγελματικές υπηρεσίες, ενώ οι εταιρείες που εξάγουν αγαθά στην ΕΕ συνεχίζουν να αγωνίζονται με τις εμπορικές τριβές μετά το Brexit», είπε.
Οι προοπτικές των εταιρειών σε αυτούς τους προβληματικούς κλάδους διαμορφώνονται από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών.
Υπήρξαν επίσης προειδοποιήσεις σχετικά με τα ενεργειακά σχέδια των Εργατικών που επηρεάζουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου — η οποία προσμετράται στον τομέα των ορυχείων και των λατομείων. Σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό της εισφοράς για τα ενεργειακά κέρδη και σταματά τις νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις