Ξεκινά η ψηφιοποίηση για τον φάκελο του ασθενή
Καινοτόμες λύσεις στην υγεία βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του Innohealth Forum 2024, που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα
Ξεκινά από το Νοέμβριο η ψηφιοποίηση των αρχείων υγείας με στόχο να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να λειτουργήσει ο φάκελος υγείας του ασθενή.
Μέχρι στιγμής, οι ψηφιακές εγγραφές βρίσκονται μόλις στο 15%, σε σύνολο 18,δις. εγγραφών συνολικά, με το ένα τρίτο να αφορά αρχεία του κράτους που συνδέονται με την πολεοδομία, τις απαλλοτριώσεις και τη δικαιοσύνη και άλλο ένα τρίτο, να αφορά την υγεία.
Με την ολοκλήρωση του έργου στην υγεία, θα μπορέσει να υπάρχει μια ενιαία εικόνα από τον φάκελο του ασθενή, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία H – Cloud σε συμφωνία με την Microsoft και την Oracle.
Όμως για την ενιαία διαχείριση της ψηφιοποίησης του κράτους, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός φορέα, ενός οργανισμού ή υπουργείου.
Σε εξέλιξη βρίσκονται ερευνητικά προγράμματα για την πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου και για πλατφόρμα διάγνωσης ΔΕΠΥ σε παιδιά και εφήβους
Στην πορεία της ψηφιοποίησης του κράτους, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Innohealth Forum 2024, που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα, με θέμα «Επενδύσεις για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας».
Στην ίδια εκδήλωση, η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επενδυθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης πάνω από 1 δισ. ευρώ στον τομέα της υγείας, για έρευνα και καινοτομία στην Ιατρική Ακριβείας, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για το μικροβίωμα, την τεχνητή νοημοσύνη στην ανάπτυξη φαρμάκων, αλλά και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στα θέματα εφαρμοσμένης βιοτεχνολογίας.
Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) έχουν χρηματοδοτηθεί ερευνητικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων η υλοποίηση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην καρδιολογία και την πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου και η Πλατφόρμα διάγνωσης ΔΕΠΥ σε παιδιά και εφήβους.
Το Innohealth Forum 2024 προσέλκυσε εκατοντάδες επισκέπτες και λειτούργησε ως πλατφόρμα διασύνδεσης επιχειρήσεων, ερευνητικών οργανισμών, νεοφυών επιχειρήσεων, επαγγελματιών υγείας, Πανεπιστημίων, επενδυτών και σπουδαστών. Η Θεσσαλία και η Λάρισα αναδείχθηκαν ως σημαντικός κόμβος καινοτομίας σε τοπικό, εθνικό, και ευρωπαϊκό επίπεδο προσελκύοντας εκατοντάδες επισκέπτες, εκθέτες και σημαντικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο του Innohealth Forum 2024, πραγματοποιήθηκε το Match4Health, μια υβριδική matchmaking εκδήλωση επιχειρηματικών και ερευνητικών συναντήσεων μεταξύ εκθετών και δυνητικών συνεργατών που διοργανώθηκε από το Enterprise Europe Network και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το Πάρκο Καινοτομίας JOIST.
Οι 24 εκθέτες του Forum παρουσίασαν καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα υγείας, ενώ πέντε θεματικές ενότητες φιλοξένησαν σημαντικούς ομιλητές και εμπειρογνώμονες από τον ευρύτερο κλάδο της υγείας και του φαρμάκου.
Μαραθώνιος Καινοτομίας
Κατά η διάρκεια του Forum διοργανώθηκε Μαραθώνιος Καινοτομίας (Hackathon) από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και το Health Hub με στόχο την προώθηση, δικτύωση και επιβράβευση καινοτόμων ιδεών και εφαρμογών που συμβάλλουν στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν ομάδες εργασίας που ανέπτυξαν προτάσεις για προσβασιμότητα σε δύσβατες περιοχές, μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων και πολιτισμό και εκπαίδευση στην υγεία.
- Την πρώτη θέση κέρδισε project για την «Ενσωμάτωση Μεθόδων Εικονικής (VR) και Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) στην Ιατρική Εκπαίδευση» με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με ποσό ύψους 3000 ευρώ.
- Τη δεύτερη θέση κέρδισε η BIOANALYTIX για την απευθείας συμμετοχή στη Β’ φάση του 15ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας και χρηματικό ποσό ύψους 1.000 ευρώ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και
- Την τρίτη θέση κέρδισε η GET2WORK, λαμβάνοντας δύο δωρεάν θέσεις στο Coworking Space του Πάρκου Καινοτομίας JOIST για 3 μήνες και δωρεάν συνδρομή στο JOIST Community για έναν χρόνο. Η βράβευση της GET2WORK αφορούσε μία ψηφιακή λύση που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της τρίτης ηλικίας. Με τη χρήση δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, ανέπτυξαν τον «Ψηφιακό Φίλο», έναν συνομιλητή που παρέχει επικοινωνία 24 ώρες την εβδομάδα, συμβάλλοντας στη μείωση της μοναξιάς και στη συμμετοχή στην καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων. Παράλληλα, η λύση μπορεί να συμβάλει, σε συνεργασία με υγειονομικούς φορείς, στη μείωση του κινδύνου ψυχικών νοσημάτων όπως η άνοια.
Επιπλέον, η ομάδα SMART AQ+ ECOSYSTEMS διακρίθηκε για την εξαιρετική της πρόταση και έλαβε ειδικό βραβείο με απευθείας συμμετοχή στη Β’ φάση του 15ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας.
Η διοργάνωση
Το InnoHealth Forum 2024 διοργανώθηκε από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας (ΕΚΨΚ) Health Hub. Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο ΕΚΨΚ smartHEALTH και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ενώ τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Δήμου Λαρισαίων, της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας. Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν το ΕΙΤ Health, ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο οργανισμός HETiA, η εταιρεία ΚiNNO, και το Κέντρο Ικανοτήτων PYTHeIA.
Το JOIST Innovation Park είναι ένα πάρκο καινοτομίας που εστιάζει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022 στη Λάρισα σε έναν χώρο με σύγχρονες εγκαταστάσεις και τελευταίας λέξης τεχνολογίες, όπου start-ups, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκοί φορείς και ερευνητές μπορούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων. Το JOIST προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες, από coworking spaces και εργαστήρια κατασκευής πρωτοτύπων έως και χώρους στέγασης επιχειρήσεων που διευκολύνουν την ανταλλαγή γνώσεων και τεχνολογίας, ενώ λειτουργεί ως κόμβος για τη δικτύωση και διασύνδεση της έρευνας και καινοτομίας μεταξύ ερευνητικών οργανισμών με την επιχειρηματική αγορά τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει υπηρεσίες που συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ενώ υποστηρίζει τις επιχειρήσεις για την ανεύρεση χρηματοδοτικών πηγών για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.
- Beandri Booysen: Πέθανε σε ηλικία 19 ετών το γενναίο κορίτσι που έπασχε από προγηρία
- Θεσσαλονίκη: Μειωμένες παραγγελίες στα κρεοπωλεία για τα Χριστούγεννα – Ποιο κρέας παραμένει «βασιλιάς»
- Τότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της νέας Ferrari
- Λάκης Λαζόπουλος: «Αυτή είναι η τελευταία μου περίοδος στην τηλεόραση»
- Βεζένκοφ για το MVP της αγωνιστικής που πήρε από τον Ναν: «Αυτά είναι για να ασχολείται ο κόσμος»
- Καραμέρος: Κάποιοι βιάστηκαν να ξεγράψουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά το δίπολο δεν τσουλάει