Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Απόψε η Γη αποκτά δεύτερο, «μίνι» φεγγάρι – Πώς μπορείτε να το δείτε

Απόψε η Γη αποκτά δεύτερο, «μίνι» φεγγάρι – Πώς μπορείτε να το δείτε

Ο αστεροειδής 2024 PT5 αιχμαλωτίζεται από τη βαρυτική έλξη και μπαίνει σε τροχιά - Θα κρατά... συντροφιά στο φεγγάρι μας για σχεδόν όλο το φθινόπωρο

Μία κοσμική έκπληξη θα γίνει απόψε στον ουρανό, η οποία θα διαρκέσει σχεδόν όλο το φθινόπωρο του 2024. H Γη πρόκειται να αποκτήσει ένα δεύτερο φεγγάρι το οποίο θα κάνει την εμφάνισή του τη νύχτα της 29ης Σεπτεμβρίου.

O διαστημικός επισκέπτης που θα εισέλθει στην τροχιά του πλανήτη μας από την Κυριακή θα μας χαρίσει ένα δεύτερο φεγγάρι -μια μίνι σελήνη- που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το σπάνιο φαινόμενο θα έχει διάρκεια δύο μηνών, και πιο συγκεκριμένα από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το δεύτερο φεγγάρι θα είναι στην πραγματικότητα ένας μικρός αστεροειδής που θα αιχμαλωτιστεί από τη βαρυτική έλξη και θα γίνει προσωρινά ένα «μίνι φεγγάρι». Αυτός ο διαστημικός επισκέπτης θα παραμείνει από τις 29 Σεπτεμβρίου και για μερικούς μήνες προτού ξεφύγει και πάλι από τη γήινη βαρύτητα.

Τι ακριβώς είναι αυτό το μίνι φεγγάρι;

Είναι ο αστεροειδής 2024 PT5 ο οποίος θεωρείται «πρόσκαιρο μίνι φεγγάρι» και θα περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, ως μέλος μικρής ζώνης αστεροειδών (Arjuna) που ακολουθούν τη Γη. Είναι ο πρώτος αστεροειδής που «συλλαμβάνεται» από τον πλανήτη μας και μετατρέπεται σε μίνι φεγγάρι.

Έως τώρα οι επιστήμονες έχουν επισήμως τεκμηριώσει δύο προηγούμενες «σύντομες συλλήψεις» (2006 και 2020). Όπως αναφέρει η εισαγωγή της μελέτης των Ισπανών «η Γη μπορεί να συλλαμβάνει τακτικά αστεροειδείς από τον πληθυσμό αντικειμένων κοντά στη Γη και να τους τραβάει σε τροχιά, κάνοντάς τους μίνι-φεγγάρια. Μερικές φορές, αυτές οι προσωρινές συλλήψεις δεν ολοκληρώνουν μια περιστροφή πριν φύγουν εκτός τροχιάς και επιστρέψουν στις κανονικές ηλιοκεντρικές τροχιές τους».

Πώς μπορεί να το δει κανείς

Δυστυχώς, όμως, το δεύτερο φεγγάρι δεν θα είναι ορατό με γυμνό μάτι καθώς είναι πολύ μικρό για να το δείτε. Χρειάζεται επαγγελματικό τηλεσκόπιο για να τη δει κάποιος, καθώς εν αντιθέσει με τα 3.475 χιλιόμετρα της διαμέτρου του κλασικού φεγγαριού, ο αστεροειδής 2024 PT5 έχει πλάτος μόλις 11.3 μέτρα.

«Τα επαγγελματικά τηλεσκόπια, θα είναι σε θέση να το εντοπίσουν. Έτσι, θα μπορείτε να δείτε πολλές υπέροχες εικόνες στο διαδίκτυο με αυτή τη μικρή κουκίδα να κινείται με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από τα αστέρια», δήλωσε η Δρ Τζένιφερ Μίλαρντ.

Μίνι φεγγάρια έχουν εντοπιστεί και στο παρελθόν και πιστεύεται ότι πολλά άλλα είναι πιθανό να έχουν περάσει απαρατήρητα. Εκτιμάται ότι αυτό το γεγονός συμβαίνει πολλές φορές ανά δεκαετία. Ορισμένα μάλιστα επιστρέφουν για επαναλαμβανόμενες επισκέψεις, ο αστεροειδής 2022 NX1 έγινε μίνι σελήνη το 1981 και ξανά το 2022.

Must in

Γλυπτά του Παρθενώνα: Στο Λονδίνο για λύση α λα… Παλέρμο

Η επανένωση όσον αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Κιρ Στάρμερ στη βρετανική πρωτεύουσα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024