Πώς να φτάσεις κάπου, αν δεν ξέρεις ποια διαδρομή να ακολουθήσεις;

Οι στόχοι μάς δίνουν κατεύθυνση και μας κρατούν επικεντρωμένους και προσανατολισμένους στο σημείο που επιθυμούμε να καταλήξουμε.

Ένας «έξυπνος» στόχος πρέπει να είναι…

  • Συγκεκριμένος (Specific): Ένας συγκεκριμένος στόχος απαντά στις ερωτήσεις : Τι, πώς, πότε και γιατί;
  • Μετρήσιμος (Measurable): Ορίζουμε συγκεκριμένα κριτήρια για τη μέτρηση της προόδου και της επίτευξης του στόχου.
  • Εφικτός (Attainable): Ζυγίζουμε την προσπάθεια, το χρόνο και τα άλλα κόστη που θα προκύψουν ενάντια στα κέρδη και τις άλλες υποχρεώσεις μας.
  • Ρεαλιστικός (Realistic): Ρεαλιστικοί είναι οι στόχοι που μπορούμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας να θέσουμε.
  • Χρονικά δεσμευτικός (Time-bound): Το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε είναι ο χρόνος. Κάθε στόχος χρειάζεται και μια προθεσμία. Αυτό μας βοηθά να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας.

Κάθε S.M.A.R.T. στόχος χρειάζεται ένα σχέδιο δράσης για να πετύχει. Το σχέδιο αυτό εστιάζει στο να σπάσει τον τελικό στόχο σε κομμάτια, σε μικρούς υπο-στόχους, έτσι ώστε να γίνει η διαδικασία πιο διαχειρίσιμη.

Αυτή η στρατηγική μπορεί να εκτοξεύσει την παραγωγικότητά σου στα ύψη.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε ζωή, πρέπει να αλλάξουμε στόχους

Το να απομακρυνόμαστε από τις ιδιαιτερότητες μιας κατάστασης προς μια πιο λεπτή και βαθύτερη κατανόηση των επιθυμιών και των αναγκών μας μπορεί να μας ωθήσει να προχωρήσουμε.

Χάνουμε τη δουλειά μας, για παράδειγμα. Ενώ η εύρεση μιας άλλης, με ικανοποιητικές συνθήκες, απολαβές κ.λπ., ίσως να φαίνεται δύσκολη εκείνη τη στιγμή, η αναγνώριση ωστόσο ότι αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να εργαστούμε σε ένα καλό περιβάλλον θα μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους μας και θα μας διευκολύνει στην αναζήτηση της καλύτερης στρατηγικής για την επίτευξή τους.

Εδώ έχει σημασία η συνειδητοποίηση όχι μόνο του τι σκεφτόμαστε, αλλά και του πώς σκεφτόμαστε. Αν, λόγου χάρη, η προσέγγισή μας, παρά τις προσπάθειές μας, δεν αποδίδει, αυτό είναι ένα σήμα για να βγούμε από την κατάσταση υλοποίησης στην οποία έχουμε μπει προσπαθώντας να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας και να μεταβούμε ξανά στη συλλογιστική νοοτροπία ώστε να τους επανεξετάσουμε μαζί με όλες τις επιλογές μας καθώς και με τους πιθανούς τρόπους επίτευξής τους.

Πηγή: VITA