Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: «Φουλάρουν τις μηχανές» οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία

ΠΑΣΟΚ: «Φουλάρουν τις μηχανές» οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία

Στις 6 Οκτωβρίου στήνονται οι κάλπες στο ΠΑΣΟΚ με τους υποψήφιους για την προεδρία να οργώνουν τη χώρα στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές.

Μία εβδομάδα απομένει για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και οι υποψήφιοι για την προεδρία αυξάνουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους. Στα Χανιά ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην Πάτρα ο Χάρης Δούκας. Σποτ του Παύλου Γερουλάνου και της Άννας Διαμαντοπούλου.

Και οι έξι, μετά και το debate, ξεδιπλώνουν τις πολιτικές τους πλατφόρμες, επιδιώκοντας να κάνουν τη διαφορά και να κερδίσουν τη μάχη της κάλπης ανεβάζοντας τα ντεσιμπέλ όσο το παιχνίδι δείχνει (δημοσκοπικά) παραμένει ανοιχτό.

Από τις μετρήσεις κοινής γνώμης γίνεται αντιληπτό πως τέσσερα πρόσωπα διατηρούν – περισσότερο ή λιγότερο – ατόφιες τις ελπίδες τους για την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με βάση όλες τις μετρήσεις και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται να είναι ένας. Οι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου ακολουθούν και διεκδικούν με αξιώσεις «πλασάρισμα» στο δεύτερο γύρο.

Από την άλλη πλευρά και παρότι οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν την πρωτιά στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι σαφές πως το «κλειδί» για τη νίκη το κρατά η σύνθεση του εκλογικού σώματος: όσο πιο ΠΑΣΟΚ, τόσες περισσότερες ψήφοι στον Νίκο Ανδρουλάκη – όσο πιο ανομοιογενές το σώμα των ψηφοφόρων, τόσο γέρνει η ζυγαριά προς την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Χάρη Δούκα.

Στα Χανιά ο Νίκος Ανδρουλάκης

Με τις δημοσκοπήσεις να αποτελούν φωτογραφία της στιγμής, να λαμβάνονται υπόψη, αλλά να μην βγάζουν τελικό νικητή οι έξι συνεχίζουν τις περιοδείες του και τις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Των πρωτοβουλιών του και των κινήσεών του για να παραμείνει το κόμμα ενωμένο, υπεραμύνθηκε Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου διεκδικητής της αρχηγίας του κόμματος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα Χανιά το μεσημέρι της Κυριακής.  «Έκανα ό,τι περνούσε από τα χέρια μου να είμαστε ενωμένοι, ακόμη και όταν έβλεπα συμπεριφορές να μπαίνουν εμπόδιο στη συλλογική προσπάθεια» σημείωσε απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στα Χανιά ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο κ. Ανδρουλάκης, τοποθέτησε την πολιτική του σε τρεις άξονες – Ενότητα, Ανανέωση, Πολιτική Αυτονομία – και χαρακτήρισε την ανανέωση που ακολούθησε στο κόμμα και στα ψηφοδέλτια, ως επιτυχημένη. «Χρειαζόμασταν ανανέωση, το πετύχαμε διότι ήμασταν πολύ χαμηλά στις νεότερες γενιές. Ανανέωση για να σταθούμε ισότιμα σε όλες τις γενιές. Το ΠΑΣΟΚ πια μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία και πολιτική αυτονομία, που σημαίνει γκρεμίζω τις γέφυρες από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Κάλεσε μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, στις 6 και 13 Οκτωβρίου, να ανανεώσουν τη σχέση εμπιστοσύνης που υπογράφτηκε μαζί του το 2021, διότι όπως εξήγησε, «με τον αγώνα μας τα δύσκολα είναι πίσω, και τα καλύτερα μπροστά. Και αυτό δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά αφορά την πατρίδα και το λαό μας». Ανέφερε ακόμη, πως αν όλα όσα είπε – και αφορούν στο πρόγραμμα, τις θέσεις και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει – γίνουν κυβερνητικό πρόγραμμα, «θα μειωθούν οι ανισότητες, θα έχουμε σοβαρό σύστημα παιδείας και υγείας, λιγότερη ακρίβεια, καλύτερες θέσεις εργασίες, καλύτερη ανταγωνιστική οικονομία και επιτέλους μία ποιοτική δημοκρατία για όλους τους Έλληνες. Θα έχουμε υψηλό βιωτικό επίπεδο στα πρότυπα της Ευρώπης για το λαό μας και λύση του δημογραφικού».

Κλείνοντας δε, την ομιλία του, έκανε αναφορά σε ένα κόμμα ελεύθερο, με ανοιχτές διαδικασίες, χωρίς φιλίες που θα προκρίνονται λόγω σχέσεων με την ηγεσία, τιμώντας τα μέλη του και τα 89 νέα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, που μετά από χρόνια ανοίχτηκαν στη χώρα, με την ενίσχυση των απλών μελών.

Στην Πάτρα ο Δούκας

Με σύνθημα «Δούκα γερά να πέσει η δεξιά» και καπνογόνα υποδέχθηκαν υποδέχθηκαν τον Δήμαρχο Αθηναίων και υποψήφιο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα, οπαδοί του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα που είχαν συγκεντρωθεί έξω από γνωστό πολυχώρο.

«Η ελπίδα θα νικήσει γιατί είμαστε όλοι μαζί» τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, στην κατάμεστη αίθουσα του Royal. Και πρόσθεσε: «Ξεκινάμε από την Πάτρα την τελευταία προεκλογική εβδομάδα. 6 Οκτώβρη είναι η μεγάλη ημέρα για το κόμμα και την χώρα. Ευκαιρία να σηκώσουμε ανάστημα και να αλλάξουμε την κατεύθυνση της χώρας».

Μετά την αποψινή επίσκεψη στη Πάτρα, το πρόγραμμα του Χάρη Δούκα θα έχει ως εξής:

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου: Στη Θεσσαλονίκη, στις 20:00, στο Θέατρο Ολύμπιον.

Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, στις 20:00, στο Αγρίνιο, Παπαστράτειο Μέγαρο. Τετάρτη 2 Οκτωβρίου: Στην Αθήνα,στις 19:30, στο Κλειστό Γήπεδο Πανελληνίου.

Στο ΕΡΤNews ο Γερουλάνος

«Το ερώτημα ‘’γιατί ΠΑΣΟΚ;” δεν έχει απαντηθεί ακόμα. Και για να το απαντήσουμε, κατέθεσα το σχέδιό μου για τη χώρα, την Αναγέννηση, η οποία λέει ότι αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο στη χώρα και να τον μοιράσουμε δίκαια, θα πρέπει να σπάσουμε το απόστημα που λέγεται Μαξίμου», επισήμανε (ΕΡΤNews) ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Α’ Αθήνας Παύλος Γερουλάνος.

Ειδικότερα, ως προς το αν είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο αυτό έχει προέλθει από τη βαθιά πρωτόγνωρη δομική κρίση που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι από μία δυναμική του δικού του κόμματος, τόνισε: «Όχι βέβαια, προς Θεού. Αν μας ικανοποιούσε, τότε θα μέναμε με την κατάσταση όπως έχει. Αλλά η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξε διότι το κόμμα πρέπει να εμπνεύσει. Πρέπει να εμπνεύσει ανθρώπους, ότι έχει κάτι να πει, ότι μπορεί να καταλάβει, να απαντήσει. Το ερώτημα “γιατί ΠΑΣΟΚ;” δεν έχει απαντηθεί ακόμα (…)».

»Και για να το απαντήσουμε, κατέθεσα το σχέδιό μου για τη χώρα, την Αναγέννηση, η οποία λέει ότι αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο στη χώρα και να τον μοιράσουμε δίκαια, θα πρέπει να σπάσουμε το απόστημα που λέγεται Μαξίμου. Γιατί όσο περισσότερο συγκεντρώνεται στην εξουσία, τόσο συγκεντρώνεται και ο πλούτος. Άρα χρειάζεται ένα σχέδιο διακριτό. χρειάζεται να επανασυνδεθούν με την κοινωνία παραδοσιακές κοινότητες, συλλογικότητες στις οποίες μιλούσε το ΠΑΣΟΚ, όπως οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι βιοτέχνες, οι έμποροι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι )(…)».

Ο Παύλος Γερουλάνος προχώρησε και στην ανάρτηση ενός νέου σποτ, με στιγμιότυπα από την περιοδεία του στην Κρήτη. Ο κ. Γερουλάνος, στο μήνυμα με το οποίο συνόδευσε το σποτ, δηλώνει έτοιμος να δώσει τις μεγάλες μάχες που έρχονται για το ΠΑΣΟΚ, με μία ηγεσία που έχει σχέδιο για τη χώρα, που μπορεί να ενώσει χωρίς αποκλεισμούς το κόμμα.

Στα Γιάννινα η Άννα Διαμαντοπούλου

Η Άννα Διαμαντοπούλου την Κυριακή μίλησε στα Γιάννινα, ένα ακριβώς 24ωρο μετά τον Χάρη Δούκα.

Η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στους δεσμούς που έχει με τα Γιάννινα ενώ το πρώτο μέρος της ομιλίας της το αφιέρωσε στην Ευρώπη αναλύοντας την πολιτική κατάσταση και την ενίσχυση σχημάτων της ακροδεξιάς.

Συνέχισε λέγοντας πως σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει σε τρία καίρια ζητήματα:  Στις προγραμματικές κατευθύνσεις, στη λειτουργία του κόμματος και στην ηγεσία.

Η λέξη που χρησιμοποίησε πολλές φορές η κ. Διαμαντοπούλου ήταν η «σοσιαλδημοκρατία» την οποία τοποθέτησε πολιτικά στο κέντρο και με σαφείς διαφορές από την αριστερά και την δεξιά.

Ως κυρίαρχο θέμα ανέδειξε την ανάγκη της παραγωγής σε όλους τους τομείς και της ενίσχυσης της καινοτομίας. Το κράτος πρέπει να αλλάξει την παραγωγή και ο ιδιωτικός τομέας να την εκτοξεύσει.

Παράλληλα έθεσε ως μέγιστη προτεραιότητα το κοινωνικό κράτος, το οποίο χαρακτήρισε ως την καρδιά της χώρας. Μίλησε για πρωτοφανή καθίζηση στο ΕΣΥ το οποίο πρέπει να ξεκινήσει πλέον από την αρχή.

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε νωρίτερα στο Χ.

Σε αυτό το βίντεο η Άννα Διαμαντοπούλου εμφανίζεται με τους «Απαράδεκτους» Δήμητρα Παπαδοπούλου, Σπύρος Παπαδόπουλος, και Γιάννης Μπέζος ενώ στο ίδιο τραπέζι είναι και ο Σταμάτης Φασουλής.

Στον ΣΚΑΪ ο Κατρίνης

Αιχμές κατά των συνυποψηφίων του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άφησε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ο Μιχάλης Κατρίνης

«Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί πλέον να κινείται σε ποσοστά ενός κόμματος καταγραφής. Να πανηγυρίζει γιατί ανεβαίνει μία μονάδα, το ΠΑΣΟΚ πρέπει με σαφήνεια να οριοθετηθεί έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Εκτιμώ ότι πρέπει να ικανοποιήσει αυτό που η κοινωνική πλειοψηφία θέλει και έδειξε ως μήνυμα στις ευρωεκλογές: Θέλει μια μεγάλη παράταξη που να είναι πραγματική απειλή για τη Νέα Δημοκρατία, να την κερδίσει», είπε (ΣΚΑΪ) ο κ. Κατρίνης.

Ερωτηθείς για τις χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Κατρίνης απάντησε: «Κατέθεσα 14.000 υπογραφές με ονοματεπώνυμα και τηλέφωνα. Κάνω μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Όλα σε μία εβδομάδα από τώρα θα φανούν και θα φανεί ποια είναι η πραγματικότητα και ποιοι επιχείρησαν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη των πολιτών της δημοκρατικής παράταξης. Κυριακή κοντή γιορτή.

«Το ΠΑΣΟΚ να γυρίσει σελίδα»

Την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να γυρίσει σελίδα τόνισε η Νάντια Γιαννακοπούλου: «Επομένως ναι, ο νέος, η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι και εν δυνάμει πρωθυπουργός. Πρέπει εν ολίγοις να είναι αυτό που λέμε πρωθυπουργίσιμος/η».

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον Νετανιάχου με πύραυλο «Palestine 2» – Ανακοίνωση Χούθι

Ο ισραηλινός στρατός απάτησε με πλήγματα εναντίον του λιμανιού και των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της Χοντέιντα, μιας πόλης στη δυτική Υεμένη που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024