Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ακροδεξιά: Πρώτο το FPÖ με 29,1% δείχνουν τα exit polls

Ακροδεξιά: Πρώτο το FPÖ με 29,1% δείχνουν τα exit polls

Επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις που ήθελαν την ακροδεξιά (FPÖ) να προηγείται καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Τα πρώτα exit polls δείχνουν προβάδισμα.

Πρώτο αναμένεται να κόψει το νήμα των αυστριακών εκλογών το Κόμμα της Ελευθερίας, σύμφωνα με τα exit polls. Στην εκλογική αναμέτρηση που επικράτησαν το μεταναστευτικό, η ακρίβεια και η σχέση της Αυστρίας με τη Ρωσία το FPÖ, το οποίο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 από πρώην αξιωματικούς των SS, επανακάμπτει και η ακροδεξιά βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζει ο Guardian τοποθετεί το ακροδεξιό μόρφωμα μπροστά (29,1%) από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (26,2%). Ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (20,4%), το κόμμα NEOS (8,6%) και οι Πράσινοι (8,6%).

Πρώτο το FPÖ και ακολουθεί το Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

Το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις από το τέλος του 2022, κέρδισε πρόσφατα και τις ευρωεκλογές, με περιοριστικές προτάσεις για το μεταναστευτικό, αμφισβήτηση της πολιτικής για την πανδημία και εγγύτητα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει στην ίδια ομάδα με το κόμμα του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Αυστρία

Ο αρχηγός του, Χέρμπερτ Κικλ , θήτευσε κοντά στον Γιεργκ Χάιντερ τη δεκαετία του 2000, θεωρείται γνήσιος λαϊκιστής και αυτοδιαφημίζεται ως «αντισυστημικός», ενώ φιλοδοξεί, όπως λέει, να γίνει «ο καγκελάριος του λαού».

Το FPÖ έχει συγκυβερνήσει ως «μικρός» εταίρος ήδη δύο φορές με το ÖVP, αλλά ο αμφιλεγόμενος Κικλ δεν θα είναι εύκολο να εξασφαλίσει εταίρο. Ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν αναμένεται να αποδειχθεί εύκολη υπόθεση.

Το μοναδικό κόμμα το οποίο θα δεχόταν να συνεργαστεί με το FPÖ είναι το ÖVP, ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος (Καρλ Νεχάμερ) όμως έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δεχθεί την συνεργασία με τον ιδιαίτερα συγκρουσιακό αρχηγό του Κόμματος της Ελευθερίας, Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος επιμένει ότι θέλει να γίνει «ο καγκελάριος του λαού». Ο «πράσινος» ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν από την άλλη πλευρά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα δώσει την εντολή στον κ. Κικλ, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί κάποιον άλλον από το Κόμμα της Ελευθερίας.

Ο γενικός γραμματέας του FPÖ Μίχαελ Σνέντλιτς δήλωσε ότι οι Αυστριακοί «έγραψαν ιστορία» με την ψήφο τους, ενώ το στέλεχος του κόμματος Κρίστιαν Χαφενέκερ ζήτησε την παραίτηση του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ:  «Όταν υφίστασαι μια τόσο ιστορική ήττα, τότε υπάρχει μόνο ενός είδους συνέπεια». Τόνισε επίσης ότι την πρώτη επιλογή για την αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου θα πρέπει να έχει το κόμμα του.

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο λιμάνι, το αεροδρόμιο και υποδομές της Υεμένης

Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησε το Ισραήλ στο λιμάνι, το αεροδρόμιο και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Χοντέιντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024