Η επικίνδυνη πρακτική του Chroming είναι ένα μέσο για να «κάνει κεφάλι» κάποιος μέσω της εισπνοής υδρογονανθράκων με την κατάχρηση μιας ποικιλίας νόμιμων προϊόντων, όπως των ανεξίτηλων μαρκαδόρων, των σπρέι, του βερνικιού νυχιών, της μεταλλικής μπογιάς, καθωριστικών, των διαλυτικών χρωμάτων, της βενζίνης του σπρέι μαλλιών και άλλων.

Ο όρος προέρχεται από το επακόλουθο της εισπνοής μεταλλικών χρωμάτων που ψεκάζονται σε ένα πανί, το οποίο αφήνει ένα χρωμιωμένο ή μεταλλικό υπόλειμμα στο πρόσωπο κάποιου. Οι συνήθεις μορφές Chroming περιλαμβάνουν την εισπνοή, μέσω της μύτης ή του στόματος, απευθείας από το δοχείο ή από ένα πανί ή μια πλαστική σακούλα με το προϊόν της επιλογής, δήλωσε η Δρ Μπέτι Τσόι, παιδίατρος και συγγραφέας.

Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο στην Ελλάδα. Οι γονείς των παιδιών αυτών (όχι οι ίδιοι, ως γενιά), στην δεκαετία του 90 εισέπνεαν βενζίνη βουτηγμένη σε ύφασμα και «μαστούρωναν» στις σχολικές τάξεις ή στη γειτονιά. Η χρήση στα σχολεία ήταν πιο κοινή από όσο θα νόμιζε κανείς και μάλιστα τις εποχές προ ίντερνετ. Το chroming (είναι επίσης γνωστό ως huffing) τυπικά δημιουργεί μία ευφορική κατάσταση. Εκτός από εθισμό, η εισπνοή των τοξικών ατμών μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, εγκεφαλική βλάβη, κώμα ή ακόμα και θάνατο.

«Αν και η εισπνοή ατμών δεν είναι νέα δραστηριότητα στους εφήβους, είχε υποχωρήσει αισθητά. Τώρα όμως αναβιώνει με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», τονίζουν οι ειδικοί.

Τα ευρήματα των επιστημόνων και τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προϊόντα

Επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη βρήκαν πάνω από 100 βίντεο με την πρακτική αυτή, στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τα βίντεο έχουν πάνω από 25 εκατομμύρια θεάσεις.

Κατά την εξέταση των βίντεο οι επιστήμονες κατέγραψαν το φύλο και την ηλικία των δημιουργών τους και το προϊόν που χρησιμοποιούσαν. Κατέγραψαν επίσης τις επαναλήψεις της χρήσης. Την ηλικία είτε ανέφεραν οι ίδιοι οι χρήστες του TikTok είτε την υπολόγισαν οι επιστήμονες.

Συνολικά οι ειδικοί ανέλυσαν 109 βίντεο. Όπως διαπίστωσαν, ένα στα τρία προωθούσαν την εισπνοή τοξικών ατμών από μόνιμους μαρκαδόρους. Άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνταν ευρέως ήταν βερνίκια νυχιών (12%), διαλυτικά μπογιάς (11%), βενζίνη (11%), αποσμητικά σπρέι (11%) και λακ μαλλιών (6%).

Οι επιπτώσεις του Chroming στην υγεία

Ορισμένοι έφηβοι έχουν πει στην δρ Τσόι ότι πιστεύουν ότι σε σύγκριση με άλλα ναρκωτικά, το Chroming δεν είναι μεγάλη υπόθεση, δεδομένου ότι τα προϊόντα που κάνουν κατάχρηση είναι νόμιμα διαθέσιμα και βρίσκονται συνήθως σε καθημερινές δραστηριότητες, είπε. Πολλά νομοθετικά σώματα πολιτειών των ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν την πώληση αυτών των προϊόντων σε ανηλίκους.

Υπάρχουν όμως σοβαροί κίνδυνοι τόσο βραχυπρόθεσμης όσο και μακροπρόθεσμης κατάχρησης αυτών των προϊόντων και μερικές φορές «τα παιδιά που επιδίδονται σε αυτή τη δραστηριότητα πιθανόν να κινδυνεύουν να αναζητήσουν πιο ισχυρά ναρκωτικά», δήλωσε ο δρ Πιζόν καθηγητής επίγουσας ιατρικής.

Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι άμεσες και να διαρκούν λίγες ώρες, είναι παρόμοιες με εκείνες της μέθης από αλκοόλ, δήλωσε η Τσόι- μπορεί να υπάρχει ένας συνδυασμός ευφορίας με ζαλάδα, αδεξιότητα, ασαφή ομιλία ή αναστολή. Η ναυτία, ο εμετός, τα καρδιακά προβλήματα, οι επιληπτικές κρίσεις, η μυϊκή αδυναμία, η υπνηλία ή η δυσκολία στην αναπνοή είναι επίσης πιθανά, συνέχισε ο δρ Πιζόν.

Οι συνέπειες της επανειλημμένης χρήσης χρωστικής μπορεί να περιλαμβάνουν κακή απόδοση στο σχολείο, νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία, διαταραχές ηλεκτρολυτών, νευροπάθεια, εθισμό, εγκεφαλική ή καρδιακή βλάβη, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, έλκη, ρινορραγίες, διαταραχές της ψυχικής υγείας και αλλαγές στη διάθεση, όπως απάθεια, παράνοια ή ευερεθιστότητα, είπαν οι ειδικοί.

Το Chroming μπορεί επίσης να αποβεί μοιραίο και η ποσότητα και η συχνότητα που απαιτούνται για να συμβεί αυτό το αποτέλεσμα είναι απρόβλεπτη, είπαν οι ειδικοί. Μπορεί να εξαρτάται τόσο από το προϊόν που χρησιμοποιείται όσο και από την προσωπική υγεία, αλλά μερικές φορές μια μόνο συνεδρία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, δήλωσε η Δρ Τσόι.

Πώς να μιλήσεις στο παιδί για αυτόν τον κίνδυνο

«Ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσουμε το Chroming είναι να την προσεγγίσουμε όπως και άλλους κινδύνους με μια συνεχή συζήτηση με την πάροδο του χρόνου», προτείνει η δρ Τσόι. Η ενασχόληση με το παιδί σας μπορεί να μοιάζει με σχόλια όπως «Ας βάλουμε καπάκι σε αυτούς τους μαρκαδόρους γιατί οι έντονες αναθυμιάσεις μπορεί να σου προκαλέσουν πονοκέφαλο» ή «Αυτοί οι μπογιατζήδες φορούν μάσκες N95 γιατί το σπρέι μπογιάς είναι επικίνδυνο να το αναπνέεις».

Σε πιο επίσημες συζητήσεις, να οδηγείτε την κουβέντα με ενσυναίσθηση, να κάνετε ανοιχτές ερωτήσεις και να ακούτε τα παιδιά σας χωρίς να τα διακόπτετε, να τα ντροπιάζετε ή να βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα, είπε η γιατρός. Πείτε ότι καταλαβαίνετε ότι το χρωμάτισμα μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη υπόθεση όταν το κάνουν οι φίλοι τους ή οι άνθρωποι στο διαδίκτυο, αλλά οι άνθρωποι μερικές φορές δοκιμάζουν πράγματα από περιέργεια και είναι πολύ πιο επικίνδυνο από ό,τι φαίνεται.

«Το Chroming μπορεί να χαλάσει μόνιμα τον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα όργανα. Μερικά παιδιά έχουν πεθάνει ακόμα και την πρώτη φορά. Σε αγαπώ και θέλω να βεβαιωθώ ότι γνωρίζεις τα γεγονότα. Η δουλειά μου είναι να σε βοηθήσω να πάρεις ασφαλείς αποφάσεις για το σώμα σου», πρότεινε η Δρ. Τσόι.

Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι αν ποτέ νιώσει πίεση ή περιέργεια, είστε πάντα εδώ για να το ακούσετε και μαζί, μπορείτε να βρείτε άλλους διασκεδαστικούς τρόπους για να περάσει χρόνο με τους φίλους του. «Αν νιώθουν ασφάλεια και υποστήριξη, είναι πιο πιθανό να ανοιχτούν και να μοιραστούν τις σκέψεις τους μαζί σας», ανέφερε η γιατρός. Ο περιορισμός ή ακόμα καλύτερα ο έλεγχος του διαδικτύου, μπορεί να προφυλάξει το παιδί (και τον γονιό) από πολλά προβλήματα.

Πηγή: CNN.com