Γαλλία: Πολιτική «διαβολοβδομάδα» για τον Μισέλ Μπαρνιέ
Οι γάλλοι βουλευτές, διχασμένοι όσο ποτέ άλλοτε, θα πρέπει την Τρίτη να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν ή όχι την κυβέρνησή του, με τους νέους υπουργούς να έχουν ήδη βλάψει την εικόνα τους
Μια εβδομάδα υψηλής πολιτικής έντασης ξεκινάει στη Γαλλία και η καθημερινή βροχή που πέφτει στη χώρα δεν πρόκειται να βοηθήσει στην ανύψωση της ψυχολογίας των Γάλλων.
Η νέα κυβέρνηση αποτελείται ως επί το πλείστον από μακρονιστές και μέλη της παραδοσιακής Δεξιάς
Το θρίλερ ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη (1η Οκτωβρίου) με την ομιλία του νέου πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ στην Εθνοσυνέλευση. Οι βουλευτές, οι οποίοι είναι διχασμένοι όσο ποτέ άλλοτε, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν ή όχι την κυβέρνησή του και το σχέδιό του, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων θεμάτων των συντάξεων και των φόρων.
«Ας μην ξεχνάμε ότι κανένα κόμμα δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, οι οποίες ακόμη δεν καταλαβαίνουμε γιατί προκηρύχθηκαν» επισημαίνει ο Ιβ Θρέαρντ, πολιτικός αναλυτής της «Le Figaro». Τι μπορεί λοιπόν να περιμένει ο Μισέλ Μπαρνιέ;
Πρώτα θα δεχθεί επίθεση για τη νέα του κυβέρνηση. Αποτελείται ως επί το πλείστον από μακρονιστές και μέλη της παραδοσιακής Δεξιάς που ενσαρκώνεται από το κόμμα Les Républicains (LR), που ηττήθηκε ευρέως στις εκλογές και δεν συμμετείχε στο μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς. Από τα 39 χαρτοφυλάκια, τα 10 πήγαν σε ορισμένα από τα πιο αντιδραστικά στελέχη του LR. Τα κόμματα του Κέντρου μοιράζονται το δεύτερο μπλοκ, ενώ η Αριστερά εκπροσωπείται από έναν μόνο υπουργό.
Οι βασικοί υπουργοί είναι πολύ νέοι ή έχουν ελάχιστο πολιτικό κεφάλαιο, και μερικές φορές δεν έχουν καμία εμπειρία. Είναι ενδεικτικό ότι δεν ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός για τα δικαιώματα των γυναικών ή των ατόμων με αναπηρία, λίγες ημέρες μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Και οι περισσότεροι από αυτή τη νέα ομάδα αντιπαθούν ο ένας τον άλλον.
Οι πρώτες εντυπώσεις από τους υπουργούς
Ετσι, λιγότερο από 48 ώρες μετά τον διορισμό τους, οι υπουργοί έχουν ήδη βλάψει την εικόνα τους. Ο σοσιαλιστής υπουργός Δικαιοσύνης αμφισβητεί τον ρόλο του υπουργού Εσωτερικών, που προέρχεται από τη σκληρή Δεξιά. Ο υπουργός Οικονομικών κατηγορεί το κόμμα της Μαρίν Λεπέν για εξτρεμισμό και αρνείται να συνομιλήσει μαζί τους, με αποτέλεσμα ο Μισέλ Μπαρνιέ να καλέσει τη Μαρίν Λεπέν για να ζητήσει συγγνώμη.
«Αυτό δεν έχει προηγούμενο στη Γαλλία. Και δίνει στη Λεπέν μεγάλη δύναμη. Ξέρει ότι ο πρωθυπουργός χρειάζεται τις ψήφους της ή την ανοχή του κόμματός της για να επικυρώσει την ομιλία του την Τρίτη και ξαφνικά αισθάνεται ότι κυβερνάει» λέει ο Πατρίκ Κοέν, πολιτικός αναλυτής.
Το χειρότερο; Ενώ ο πρωθυπουργός επιμένει ότι αυτή η κυβέρνηση θα μιλάει λιγότερο στα μέσα ενημέρωσης, οι περισσότεροι υπουργοί του παρελαύνουν από κάθε ειδησεογραφικό κανάλι, ραδιόφωνο ή εφημερίδα, σχεδόν γρηγορότερα από τις επιδείξεις μόδας που μπλοκάρουν την κυκλοφορία στο Παρίσι όλη μέρα. Σε κάθε περίπτωση, ο Μισέλ Μπαρνιέ θα προσπαθήσει να καθησυχάσει την Εθνοσυνέλευση για να αποφύγει μια πρόταση μομφής.
Η μέθοδος Greenspan
Στη συνέχεια θα επιστρατεύσει τη μέθοδο Greenspan. Πήρε το όνομά της από τον πρώην επικεφαλής της Fed, ο οποίος συνήθιζε να λέει: «Αν με καταλάβατε σωστά, σημαίνει ότι δεν εκφράστηκα καλά». Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τους φόρους, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στη Γαλλία. Αυτή είναι άλλωστε η αγαπημένη μέθοδος του Μπαρνιέ. Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των φόρων, αλλά είπε επίσης ότι στο στόχαστρο θα βρεθούν οι πολύ πλούσιοι.
Αυτή η πολιτική ασάφεια του Greenspan θα του εξασφάλιζε κανονικά χρόνο. Και αυτός ο εκλεκτός πολιτικός, επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, γνωρίζει ότι ο χρόνος είναι το καλύτερο φάρμακο για τα δεινά της κοινωνίας. Αλλά σήμερα δεν υπάρχει χρόνος.
Και σε αυτό το σημείο του θρίλερ βρεθήκαμε αυτή την εβδομάδα. Η κρίση των δημόσιων οικονομικών βρίσκεται στο κατώφλι της Γαλλίας.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ότι το έλλειμμα της Γαλλίας μπορεί να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν. Τα παραδείγματα προς αποφυγή της Ελλάδας και της Ισπανίας αναφέρονται συχνά στα γραφεία των γάλλων αναλυτών. Διότι αν σημειωθούν ρήγματα στο τείχος του χρέους τότε θα προκληθεί μεγάλη αναταραχή στη Γαλλία και στη νέα κυβέρνηση.
Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη εβδομάδα και μετά η Γαλλία θα μπει σε μια διελκυστίνδα με τις αγορές, τους πιστωτές της και το χρηματιστήριό της. Ο άνεμος θα πνέει δυνατά και εδώ είναι που η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει την αξία της. Θα μπορέσει ο Μισέλ Μπαρνιέ να διαπραγματευθεί τις προθεσμίες ή θα πρέπει να ξεκινήσει μια σκληρή θεραπεία λιτότητας που πιθανότατα θα διαρκέσει ως το 2027 και το τέλος της θητείας του Μακρόν;
- Σαν αστέρας του… Χόλιγουντ ο Αμορίμ στο Μάντσεστερ (vid)
- Στη Σαμάνθα Χάρβεϊ και το «ερωτικό γράμμα» της στον πλανήτη Γη, το φετινό βραβείο Booker
- Καιρός: Προσοχή τις επόμενες ώρες – Πού θα πέσουν κεραυνοί και χαλάζι
- Επικό fail στο NBA: Πώς στέρησε τη νίκη της ομάδας του λόγω ενός τάιμ-άουτ
- Επιστροφή στις νίκες για τους Μπακς με φοβερό Γιάννη Αντετοκούνμπο (99-85)
- Τέλος στα λατινικά