Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Αναφορές για μικρής κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο

Ισραήλ: Αναφορές για μικρής κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο

Ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι IDF μπορεί να έχουν αρχίσει ή πρόκειται να αρχίσουν μικρές επιχειρήσεις στα σύνορα με τον Λίβανο για να εξουδετερώσουν κοντινές θέσεις της Χεζμπολάχ

Η δολοφονία του Νασράλα είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την διαμάχη Ισραήλ – Χεζμπολάχ. Από ότι φαίνεται, ο Νετανιάχου δεν θα σταματήσει εκεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, οι IDF αναμένεται να ξεκινήσουν μικρής κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος εκτιμά ότι υπάρχει η πιθανότητα μίας περιορισμένης χερσαίας εισβολής στο Λίβανο, καθώς ήδη ξεκίνησε η μετακίνηση δυνάμεων της χώρας στα βόρεια σύνορα του. Οι ίδιοι τονίζουν ότι το πολεμικό συμβούλιο δεν έχει λάβει απόφαση αν τελικά θα προχωρήσουν σε αυτή τη κίνηση.

Τι δηλώνουν εκπρόσωποι των IDF

«Η εκτίμηση των ΗΠΑ βασίστηκε στην κινητοποίηση των ισραηλινών στρατευμάτων και στην εκκαθάριση περιοχών, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί προετοιμασία για την έναρξη μιας χερσαίας εισβολής», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Πίτερ Λέρνερ δήλωσε ότι ο στρατός προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας χερσαίας εισβολής, χωρίς όμως να έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Σύμφωνα με τους Times of Israel, o στόχος του Ισραήλ είναι να επιστρέψουν περισσότεροι από 60.000 κάτοικοι στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Και την Τετάρτη, ο ανώτατος στρατηγός του Ισραήλ, Herzi Halevi, δήλωσε ότι η χώρα προετοιμάζεται για την πιθανή είσοδο χερσαίων δυνάμεων στο Λίβανο. Λίγο πριν από την είδηση της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ ελπίζει να μην πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στο Λίβανο.

«Οι μάχες δεν θα σταματήσουν παρά τον θάνατο του Νασράλα»

Σε συνέντευξη του στο Euronews, ο Roni Kaplan, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ανέφερε ότι οι μάχες δεν θα σταματήσουν με τον θάνατο του Νασράλα, διότι «ο απώτερος στόχος μας είναι να μην προσπαθεί ο άμαχος πληθυσμός του Ισραήλ να βρει καταφύγιο μέσα στην ίδια του τη χώρα».

«Μιλάμε πιο συγκεκριμένα για 60.000 ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τη στιγμή που η Χεζμπολάχ ενώθηκε με τη Χαμάς στη μάχη κατά του Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

Ο Kaplan ανέφερε ότι μόνο «όταν η Χεζμπολάχ σταματήσει να παραβιάζει κατάφωρα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», το Ισραήλ θα σταματήσει να πολεμά τη Χεζμπολάχ. Εν τω μεταξύ, ο Κάπλαν, ανέφερε και εκείνος ότι το ενδεχόμενο μιας χερσαίας εισβολής «εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι».

«Εάν η Χεζμπολάχ δεν κινηθεί βόρεια για να αποκαταστήσει την ομαλότητα, θα συνεχίσουμε σταδιακά και με αυξανόμενη ένταση να χτυπάμε την τρομοκρατική ομάδα και τους ηγέτες της, μέχρι ο πληθυσμός να είναι ασφαλής. Μια χερσαία εισβολή δεν αποκλείεται, αλλά ούτε επιβεβαιώνεται», δήλωσε.

Δείτε το βίντεο

Το μυστικό σχέδιο του Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 2006

Πληροφορίες των New York Times, αναφέρουν το σχέδιο που είχε θέσει σε εφαρμογή το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 2006. Το Ισραήλ πέρασε τα χρόνια που ακολούθησαν ενισχύοντας αυτό που ήδη θεωρούνταν μια από τις καλύτερες επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών στον κόσμο. Μεγάλο μέρος της προσπάθειας έχει επενδυθεί στη Μοσάντ και τις ισραηλινές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες απογοητεύτηκαν μετά τον πόλεμο του 2006 από τις ελλείψεις τους στη συλλογή ζωτικών πληροφοριών σχετικά με την ηγεσία και τη στρατηγική της Χεζμπολάχ.

Ως αποτέλεσμα, η Μονάδα 8200, η υπηρεσία πληροφοριών σημάτων του Ισραήλ, δημιούργησε εργαλεία αιχμής στον κυβερνοχώρο για την καλύτερη υποκλοπή των συνομιλιών των κινητών τηλεφώνων και άλλων επικοινωνιών της Χεζμπολάχ και δημιούργησε νέες ομάδες μέσα στις τάξεις των μαχητών για να διασφαλίσει ότι οι πολύτιμες πληροφορίες μεταδίδονταν γρήγορα στους στρατιώτες και την αεροπορία.

Το Ισραήλ άρχισε επίσης να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τον πιο προηγμένο δορυφόρο του πάνω από τον Λίβανο για να φωτογραφίζει συνεχώς τα προπύργια της Χεζμπολάχ και να καταγράφει ακόμη και τις μικρότερες αλλαγές σε κτίρια που θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να αποκαλύψουν μια αποθήκη όπλων – έργο που ένας πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών αποκάλεσε «σισύφειο». Την τελευταία εβδομάδα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σφυροκόπησε πολλούς από αυτούς τους στόχους.

Ισχυροί δεσμοί

Επιπλέον, η Μονάδα 8200 και η αντίστοιχη αμερικανική υπηρεσία, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, έχουν σφυρηλατήσει ισχυρότερους δεσμούς, οι οποίοι διεύρυναν τις πληροφορίες της ισραηλινής κυβέρνησης σχετικά με τους κοινούς αντιπάλους, όπως το Ιράν και η Χεζμπολάχ.  Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει την εγγύτητα του Λιβάνου προς όφελός του -η Ιερουσαλήμ απέχει λιγότερο από 150 μίλια από τα λιβανέζικα σύνορα- για να εισάγει μυστικούς κομάντος βαθιά στη χώρα για τη διεξαγωγή ευαίσθητων αποστολών πληροφοριών.

Το πιο σημαντικό, πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ λένε ότι η τόλμη του Ισραήλ να διεξάγει τέτοιες επιχειρήσεις το διαφοροποιεί από τις παραδοσιακές υπηρεσίες πληροφοριών με λιγότερη όρεξη για ρίσκο και νομικά εμπόδια. «Καταλαβαίνουν ότι αυτή ήταν και θα είναι μια παρατεταμένη σύγκρουση», δήλωσε ο Chip Usher, πρώην κορυφαίος αναλυτής της C.I.A. για τη Μέση Ανατολή, ο οποίος έχει συνεργαστεί εκτενώς με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. «Τοποθετούν ικανότητες για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους μακροπρόθεσμα».

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Βράζει η Μέση Ανατολή: Τα βλέμματα στο Ιράν μετά τη δολοφονία Νασράλα - Πώς θα απαντήσει η Χεζμπολάχ

Βράζει η Μέση Ανατολή με τη δολοφονία Νασράλα να προοιωνίζεται δυσοίωνες εξελίξεις. Η Χεζμπολάχ, μιλά για σφοδρή απάντηση, το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και όλοι στρέφουν το βλέμμα στο Ιράν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024