Όλοι μεγαλώνουμε και όλοι θέλουμε να έχουμε μία ευτυχισμένη ζωή. Το πρώτο είναι αναπόφευκτο, την ευτυχία όμως… δεν την πετυχαίνουν όλοι.

Αν και η τύχη παίζει σίγουρα μεγάλο ρόλο, το θετικό είναι ότι υπάρχει τρόπος για να επιδιώξει κανείς της ευτυχία στη ζωή του. Το αρνητικό είναι ότι οι περισσότεροι το συνειδητοποιούν όταν είναι πια αργά και δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για να το διορθώσουν, αφού ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω.

«Ό,τι έχει αρχή έχει και τέλος, όπως και η ζωή» – Η διαπίστωση που όλοι πρέπει να κάνουν

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, για να βρεθείτε προς το μονοπάτι της επιδίωξης της ευτυχίας, ξεκινά από το να συνειδητοποιήσετε απλώς ότι η ζωή σας, από τη στιγμή που γεννηθήκατε, κάποια στιγμή θα τελειώσει!

Απαισιόδοξο; Ναι! Αυτή η ιδέα όμως είναι το μεγαλύτερο κίνητρο που μπορεί να έχει κανείς για να κυνηγήσει την ευτυχία όσο προλαβαίνει, αποφεύγοντας να βρεθεί στη δυσάρεστη κατάσταση του να μετανιώνει για όσα δεν έκανε όσο ήταν νεότερος.

«Επιδίωξε την ευτυχία» – Τι διαπιστώνει ειδικός

Πάνω σε αυτό, τοποθετείται ειδικός και αποκαλύπτει τι μετανιώνουν οι άνθρωποι στις τελευταίες τους στιγμές, πράγματα που αν είχαν κάνει θα είχαν ζήσει μια περισσότερο ευτυχισμένη ζωή. Μάλιστα, έρευνα του Χάρβαρντ έχει δείξει ότι το 40% της ευτυχίας των ανθρώπων προέρχεται από τις επιλογές που κάνουν.

Η παθολόγος Shoshana Ungerleider κατά τη διάρκεια των ετών της φροντίδας ασθενών τελικού σταδίου έχει παρατηρήσει για ποια πράγματα μετανιώνουν συνήθως οι άνθρωποι κοντά στο τέλος της ζωής τους. Όπως λέει στο CNBC Make It: «Το να είσαι κοντά στο τέλος της ζωής σου πραγματικά σου επιτρέπει, σε ωθεί να είσαι παρών γιατί αυτό είναι το μόνο που έχεις. Αυτό ισχύει για όλους μας. Σε όλη μας τη ζωή, αυτή η παρούσα στιγμή είναι το μόνο που έχουμε».

Τα 5 πράγματα που μετανιώνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο τέλος

-Δεν πέρασα αρκετό χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπώ.
-Δούλεψα πάρα πολύ και έχασα τη ζωή.
-Άφησα τον φόβο να ελέγξει τις αποφάσεις μου και δεν έπαιρνα ρίσκα.
-Μακάρι να ήμουν πιο γενναίος μπροστά στην αβεβαιότητα ή την ευκαιρία.
-Επικεντρώθηκα πάρα πολύ στο μέλλον και έχασα την επαφή με το παρόν.

Η συμβουλή που μας δίνει η Ungerleider είναι απλή: Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και απρόβλεπτος και κάνετε τακτικά μερικές μεγάλες, σημαντικές ερωτήσεις του τύπου: «Πώς θέλω να περάσω τον χρόνο μου;» και «Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα στη ζωή μου;»

Μάλιστα η ειδικός ενθαρρύνει ιδιαίτερα τους νέους, οι οποίοι συχνά δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις υγείας στον εαυτό τους ή στα αγαπημένα τους πρόσωπα – να σκεφτούν αυτό το ερώτημα, ως πραγματικά αναπόσπαστο στοιχείο για να ζήσουν μια μακρά, υγιή ζωή με καλή ποιότητα.

«Ως γιατρός, θα συνιστούσα να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, να ασκείστε τακτικά και να αποφεύγετε πράγματα όπως το κάπνισμα και οι δραστηριότητες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, ο προβληματισμός για τη θνητότητά μας πρέπει πραγματικά να είναι σε αυτόν τον κατάλογο», λέει, προσθέτοντας: «Το να στοχαζόμαστε τη δική μας θνητότητα, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, είτε είστε 20, 50, 80, ό,τι κι αν είναι, μας επιτρέπει να ζούμε καλύτερα κάθε μέρα με περισσότερο νόημα και σκοπό τις ζωές μας».

«Πολλοί δεν κατάλαβαν μέχρι το τέλος ότι η ευτυχία είναι επιλογή. Είχαν μείνει κολλημένοι σε παλιά πρότυπα και συνήθειες», διαπίστωσε η Ungerleider. «Η ζωή είναι επιλογή. Είναι η ζωή σου. Επίλεξε συνειδητά, επίλεξε με σύνεση, επίλεξε με ειλικρίνεια. Διάλεξε την ευτυχία».