Το να μας κουρεύει κάποιος, ή να μας βάφει τα μαλλιά, συνιστά μια διαδικασία που στην πραγματικότητα δεν περνάει από τα χέρια μας και αφορά την εμφάνισή μας, οπότε σίγουρα όλοι θα θέλαμε να παρακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο κάποιος αλλάζει τα μαλλιά μας, προς το καλύτερο ή το χειρότερο.

Το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη

Η Sophia Hilton είναι ιδιοκτήτρια του Not Another Salon στο Brick Lane, το οποίο άνοιξε το 2014 και έγινε το πρώτο επίσημο κομμωτήριο ουδέτερου φύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο τρία χρόνια αργότερα. Εκτός από μια αθόρυβη υπηρεσία και μια πρωτοβουλία μειωμένων τιμών για τους πελάτες που κερδίζουν κάτω από 25.000 λίρες, από το 2022 προσφέρει μια υπηρεσία όπου οι καθρέφτες καλύπτονται με ένα σεντόνι. «Είναι πολύ σημαντικό να το προωθήσουμε αυτό, επειδή εξομαλύνει ότι είναι εντάξει να μην θέλεις τον καθρέφτη μπροστά σου, ειδικά όταν κάποιοι πελάτες νιώθουν αμήχανα να το αναφέρουν», λέει στο Dazed.

Εξηγεί ότι το κούρεμα χωρίς καθρέφτη αφαιρεί το αγχωτικό ενδιάμεσο στάδιο που όλοι έχουμε βιώσει πριν ολοκληρωθεί το κούρεμα. «Η ομάδα λατρεύει τα κουρέματα χωρίς καθρέφτη γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να αφαιρείς το σεντόνι από τον καθρέφτη και να βλέπεις το βλέμμα στο πρόσωπό τους», συνεχίζει η Hilton. «Μερικές φορές συμβάλλεις στην ψυχική υγεία κάποιου περισσότερο απ’ ό,τι μπορείς να φανταστείς».

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καθρέφτης μετατοπίζεται από ουδέτερο αντικείμενο σε έναυσμα αυτοκριτικής και άγχους»

Για την 31χρονη πελάτισσα Ayisha, η αποκάλυψη ήταν το καλύτερο μέρος της πρώτης της εμπειρίας χωρίς καθρέφτη στο Not Another Salon πριν από μερικούς μήνες. «Εκείνη την εποχή, η αυτοεκτίμησή μου ήταν αρκετά χαμηλή. Η ιδέα να αντιμετωπίσω τον εαυτό μου για μιάμιση ώρα ήταν εκφοβιστική», εξηγεί. Η Ayisha, η οποία προέρχεται από την Καραϊβική, καταλαβαίνει γιατί οι άνθρωποι – ειδικά από τη δική της κοινότητα – θα ήθελαν έναν καθρέφτη κοντά τους, ειδικά αν είχαν αρνητικές εμπειρίες στο παρελθόν.

Για εκείνη, το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη. «Πιθανότατα δεν θα κουρευόμουν χωρίς καθρέφτη αν ήταν η πρώτη μου φορά με κάποιον hair stylist», λέει – βλέπει τον δικό της, τον Jeremy, εδώ και δύο χρόνια. «Αλλά μόλις χτίσετε αυτή τη σχέση μαζί τους, θα έλεγα ότι το προτείνω 100%. Ένιωσα πολύ καλύτερα όταν έφυγα από το κομμωτήριο. Ένιωθα σωματικά πιο ανάλαφρη. Το προτιμώ – υπάρχει λιγότερη πίεση».

Εμμονική αυτοκριτική

Αλλά από πού προέρχεται αυτή η πίεση; Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Dr. Sophie Mort, το πρόβλημα δεν είναι ο καθρέφτης, αλλά ο τρόπος που τον χρησιμοποιούμε ως άτομα. Οι καθρέφτες μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της αυτοεικόνας, να ενισχύσουν την αυτογνωσία και να βελτιώσουν την αυτοπεποίθηση, λέει η ίδια, αν και η σχέση μας μαζί τους καταρρέει όταν εστιάζουμε στα αντιληπτά ελαττώματά μας αντί για τα δυνατά μας σημεία.

«Αυτή η χρήση των καθρεφτών μπορεί να συμβάλει στην αρνητική εικόνα του σώματος και για ορισμένους, ιδιαίτερα για όσους είναι επιρρεπείς σε καταστάσεις όπως η δυσμορφική διαταραχή του σώματος (BDD), να επιδεινώσει τις εμμονικές σκέψεις σχετικά με την εμφάνιση, οδηγώντας σε αυξημένο άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση», εξηγεί. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καθρέφτης μετατοπίζεται από ουδέτερο αντικείμενο σε έναυσμα αυτοκριτικής και άγχους».

Αναφερόμενος στις υπηρεσίες χωρίς καθρέφτη, ο Dr Mort πιστεύει ότι οι πελάτες που επιλέγουν να κάνουν περιποίηση χωρίς καθρέφτη είναι λιγότερο πιθανό να επιδίδονται σε εμμονική αυτοκριτική, απαλύνοντας τις ανησυχίες για την εικόνα του σώματος και προσφέροντάς στον ευατό τους μια πιο χαλαρωτική εμπειρία στο κομμωτήριο.

*Με πληροφορίες από: Dazed | Jordan Page