Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Κορινθία – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, έκλεισε η εθνική οδός, κάηκαν σπίτια
Ο παραλιακός οικισμός Λυγιά

Φωτιά στην Κορινθία – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, έκλεισε η εθνική οδός, κάηκαν σπίτια

Η φωτιά στην Κορινθία επεκτάθηκε σε μια περίμετρο άνω των 30χλμ με περισσότερα από 15 χωριά να εκκενώνονται - Θρήνος για τους δύο νεκρούς - Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Δεύτερη νύχτα αγωνίας βιώνουν οι κάτοικοι στα χωριά της Κορινθίας στο Ξυλόκαστρο με την μεγάλη φωτιά να μαίνεται σε πολλά σημεία ανεξέλεγκτη.

Το πύρινο μέτωπο από χθες το πρωί έχει επεκταθεί σε μια περίμετρο άνω των 30 χιλιομέτρων με περισσότερα από 15 χωριά να εκκενώνονται ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές σε σπίτια, αγροικίες και καλλιέργειες.

Βίντεο από τη Λυγιά

Στην εθνική οδό οι φλόγες

Τις τελευταίες ώρες οι φλόγες πλησίασαν τον παραλιακό οικισμό Λυγιά σε απόσταση λίγων μέτρων από την εθνική οδό με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τον κόμβο του Δερβενίου μέχρι τον κόμβο Λυκοποριάς.

Η κυκλοφορία διεξάγεται υποχρεωτικά μέσω της παλαιάς εθνικής οδού για Πάτρα και Κόρινθο.

Η φωτιά λίγα μέτρα από την εθνική οδό στη Λυγιά

Έκτακτη σύσκεψη Κικίλια

Λόγω της πολύ δύσκολης νύχτας, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας έσπευσε στην περιοχή και λίγο μετά τις 10 το βράδυ συγκάλεσε έκτακτη συντονιστική σύσκεψη στο Κινητό  Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» στο χωριό Ροζενά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπροσώποι της πυροσβεστικής, των σωμάτων ασφαλείας, ενόπλων δυνάμεων, ΟΤΑ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Αφού έγινε αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης και εκτίμηση των επικίνδυνων μετώπων αποφασίστηκε ο συντονισμός και σχεδιασμός δυνάμεων κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι να επιχειρήσουν και πάλι τα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας.

Το πύρινο μέτωπο έφτασε στη Λυγιά λίγα μέτρα από την εθνική οδό

«Τραγική η κατάσταση»

«Η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα» ανέφερε νωρίτερα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος.

Όπως πρόσθεσε «υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής». Μάλιστα, όπως περιγράφει ο Βλάσης Τσιώτος, «έχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα».

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, ο Βλάσης Τσιώτος είπε ότι «υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες», ενώ όπως συμπλήρωσε, «είναι λίγα σχετικά τα σπίτια που έχουν καεί».

Πάνω από 30χλμ το μέτωπο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 32 χιλομέτρων με κατεύθυνση τα Τρίκαλα Κορινθίας. Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο προς το Ξανθοχώρι και τις Βρυσούλες.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Ο ένας τραυματίας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού.

Κλειστά τα σχολεία

Λόγω των επικίνδυνων συνθήκων που επικρατούν ο Δήμος αποφάσισε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη όπως έγινε και σήμερα.

Η ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει τα εξής:

«Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ενημερώνει τους πολίτες του ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο 1/10.

Η ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, και παρακαλούμε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες να ενημερώνονται τακτικά από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και παραμένουμε στη διάθεσή σας».

Νεκροί δύο άνδρες 35 και 40 ετών – Εγκλωβίστηκαν στην πύρινη λαίλαπα

Ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε στο Ξυλόκαστρο, καθώς δυο νέοι άνθρωποι, μόλις 35 και 40 ετών, έχασαν με δραματικό τρόπο την ζωή τους όταν την ώρα που οι φλόγες κατέκαιγαν την περιοχή.
Κόλαση φωτιάς στην Κορινθία. Ώρα 9.3, βράδυ Κυριακής. Οι φλόγες έχουν κυκλώσει τους δυο άνδρες σε αδιέξοδο στην Άνω Πιτσά. Λίγη ώρα πριν χαθούν για πάντα τα ίχνη τους ο 40χρονος μίλησε για τελευταία φορά με την οικογένειά του και έστειλε αυτό το συγκλονιστικό βίντεο για να τους δείξει που βρίσκεται.

Οι δύο άνδρες πήγαν τη νύχτα με τις μηχανές τους για να βοηθήσουν το έργο των πυροσβεστών φαίνεται ωστόσο, ότι εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες και δεν κατάφεραν να ξεφύγουν. Για αρκετή ώρα θεωρούνταν αγνοούμενοι.

«Κάτι δεν πάει καλά. Κατάλαβα όταν κατέβηκε το πυροσβεστικό με τον πρόεδρο και ένα παιδί από το χωριό, που μου είπαν ότι τους άφησαν πάνω γιατί τους κύκλωσε η φωτιά. Έτσι μας είπαν, τους είπαν να φύγουν και εκείνοι δεν ήθελαν να γυρίσουν μαζί τους κάτω», είπε η αδερφή του 40χρονου.

Δυο πυροσβέστες που έφευγαν άρον άρον από τον πύρινο εφιάλτη τους είπαν να τους πάρουν μαζί με το υπηρεσιακό όχημα. Εκείνοι όμως συνέχισαν.

«Δεν υπήρχε περίπτωση να σβήσει η φωτιά, υπήρχε μέτωπο. Δεν μπήκαν στο αυτοκίνητο και έφυγε το πυροσβεστικό και αυτοί ακολούθησαν και χαθήκανε», είπε φίλος του 40χρονου.

Ο 40χρονος ήταν πατέρας τριών παιδιών, ενώ ο 35χρονος σε λίγες ημέρες θα αποκτούσε το τρίτο παιδί του παιδί.

«Στο χειρότερο μέρος καήκανε, που δεν έχει μέρος να κρυφτείς κι οι πυροσβέστες κακώς είχαν πάει εκεί. Να καούν έτσι τώρα για τα πουρνάρια πάνω. Τι δουλειά είχαν εκεί πάνω να πάνε να σβήσουν τα πουρνάρια, να κάτσουν στην εκκλησία που του είπα», είπε ο πατέρας του 35χρονου.

Άνιση μάχη με τις φλόγες

Η φωτιά ξέσπασε στο Ξυλόκαστρο χθες το πρωί. Πολύ γρήγορα εξαιτίας των θυελλωδών ανεμών πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τη φωτιά καθώς είχε επεκταθεί σε μήκος 10 χλμ.

Ώρα 3 το μεσημέρι. Οι φλόγες περικυκλώνουν απειλητικά το χωριό Πύργος.

Το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς άφησε πίσω του εκατοντάδες καμένα στρέμματα και σπίτια που έγιναν στάχτη.

Στην περιοχή επιχειρούν 24 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα 350 πυροσβέστες με 15 ομάδες δασοκομάντος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δύο πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί, με τον ένα εξ αυτών να μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αττικής.

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Λίβανος: Ελληνορθόδοξος ιερέας τραυματίστηκε σοβαρά από Ισραηλινή επιδρομή

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Λίβανο, ελληνορθόδοξος ιερέας τραυματίστηκε σοβαρά από ισραηλινό βομβαρδισμό. Πληροφορίες εκφράζουν ανησυχίες και για την οικογένειά του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2024