Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στα σκαριά αυστηρά μέτρα για τη βία ανηλίκων – Βαριές ποινές στους γονείς και τσουχτερά πρόστιμα

Στα σκαριά αυστηρά μέτρα για τη βία ανηλίκων – Βαριές ποινές στους γονείς και τσουχτερά πρόστιμα

Η κυβέρνηση προωθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη βία ανηλίκων - Εξετάζεται και η μείωση του ορίου ανηλικότητας

Nέο νομοθετικό πλαίσιο με βαρύτερες ποινές για γονείς ανηλίκων παραβατών και υψηλές χρηματικές ποινές προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια τα νέα μέτρα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και να συνδράμουν ώστε να αναχαιτιστούν τα περιστατικά βίας ανηλίκων, που τον τελευταίο καιρό αυξάνονται δραματικά.

Τα νέα μέτρα που αναμένεται να παρουσιάσει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης με τη συμμετοχή και του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα κινούνται κατά βάση σε τρεις άξονες.

Στο τραπέζι μπαίνει και το ζήτημα μείωσης του ορίου της ανηλικότητας

Συγκεκριμένα προτείνεται αυστηρότερη ποινική αντιμετώπιση για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων για γονείς, πρόστιμα κατά των γονιών που κρίνεται ότι παραμελούν την νόμιμη εποπτεία των ανήλικων παιδιών τους, ενώ στο τραπέζι μπαίνει το ζήτημα της μείωσης του ορίου της ανηλικότητας για την ποινική ευθύνη των ανηλίκων δραστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που εξετάζεται είναι το όριο να κατέβει από τα 15 χρόνια που είναι σήμερα στα 14, κάτι που θα αποφασιστεί λεπτομερώς στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας και πριν την κατάθεση των σχετικών διατάξεων προς ψήφιση στη Βουλή.

Τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις

Ειδικότερα οι νέες διατάξεις για τη βία μεταξύ ανηλίκων έχουν ως εξής.

Η διάταξη για την παραμέληση εποπτείας ανήλικου που ισχύει σήμερα και προβλέπει ποινή φυλάκιση ως ένα χρόνο για τους γονιούς, αυστηροποιείται.

Στο εξής προβλέπονται ποινές φυλάκισης, που σε βαριές περιπτώσεις βίαιης συμπεριφοράς δεν θα είναι μετατρέψιμες σε χρήμα από τα δικαστήρια και θα είναι υποχρεωτικά εκτιτέες, δηλαδή θα μπαίνει ο γονιός στη φυλακή.

Επίσης θα επιβάλλονται χρηματικές ποινές σε γονιούς που δεν επιτηρούν τα παιδιά τους που βιαιοπραγούν κατά άλλων παιδιών ή κατά ενηλίκων (παράδειγμα δασκάλους ή καθηγητές).

Τα όρια των χρηματικών προστίμων θα καθοριστούν με τις νέες διατάξεις που σύντομα θα προωθηθούν στη Βουλή για ψήφιση.

Οι βαριές ποινές κατά γονιών (φυλάκιση και πρόστιμα) θα ισχύουν σε περιπτώσεις βαριάς παραβατικότητας των παιδιών τους, όταν αυτά εγκληματούν κατά άλλων παιδιών, η διαπράττουν γενικά εγκλήματα βίας που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Πάντως πέρα από τα νομοθετικά μέτρα όλοι συμφωνούν ότι χρειάζονται ριζικές τομές και επενδύσεις στον τομέα της πρόληψης με ψυχολόγους και ενίσχυση των δομών που θα εισφέρουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου το οποίο έχει βαρύ αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία.

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

«Ξαφνικά σκοτάδι και παντού βομβαρδισμοί» - Σκηνές χάους από το σφυροκόπημα στον Λίβανο

Επιθέσεις στον Λίβανο εξαπολύει τις τελευταίες μέρες το Ισραήλ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024