Blur: To the End

Ιστορία τεσσάρων φίλων που έτυχε να δημιουργήσουν ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα στον πλανήτη και τώρα σμίγουν ξανά για ένα δισκογραφικό και συναυλιακό comeback, που ίσως να αποτελεί και το ύστερο αντίο τους, το συναισθηματικό αυτό ντοκιμαντέρ μοιάζει με ψυχοθεραπεία. Όχι μόνο για τα μεσήλικα πλέον μέλη των Blur, που αποκαλύπτονται πιο ευάλωτα και δεμένα από ποτέ, αλλά και για τους θεατές, θαυμαστές τους και μη, που πίσω από τα τραγούδια, τις ανέκδοτες διηγήσεις από το παρελθόν και τις τρυφερές στιγμές στο παρόν θα διακρίνουν μια γλυκόπικρη ματιά στο χρόνο που περνά και στα ευεργετικά σημάδια που αφήνει.

Mogwai: Ο ήχος των άστρων

Ξεναγώντας μας στην ιστορία, την πόλη, τις ιδέες και την παραγωγική διαδικασία των Mogwai, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μια all-inclusive διαδρομή από τις μουσικές ρίζες του συγκροτήματος μέχρι την ηχογράφηση του δέκατου άλμπουμ τους, στην περίοδο της πανδημίας. Τα ηχοτοπία παράλληλα με το πλούσιο αρχειακό υλικό καθιστούν το ταξίδι διαστρικό. Στη θέση του οδηγού δεν αργούν να περάσουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, αφού τα μέλη της μπάντας έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να αφηγηθούν την ιστορία όπως την έζησαν. Ο Άντονι Κρουκ, ένας από τους σταθερούς συνεργάτες τους, αφήνει να εισβάλει στην εικόνα ισόποσα τραχύτητα κι ευαισθησία, φιλοτεχνώντας τελικά ένα αρμοστό μουσικό πορτραίτο, ικανό να χορτάσει τους οπαδούς αλλά και τους πρωτάρηδες του φαινομένου Mogwai.

Devo

Ένα από τα πιο αναρχικά και πρωτοποριακά συγκροτήματα του αμερικανικού new wave – από τα αγαπημένα του Ντέιβιντ Μπόουι και αρκετών άλλων καταξιωμένων καλλιτεχνών – αποκτά το ντοκιμαντέρ που του αξίζει. Καταιγιστικά σκηνοθετημένο, με πλήθος αρχειακού υλικού και απολαυστικές συνεντεύξεις από τα μέλη του γκρουπ, αυτό το ξέφρενο χρονικό ακολουθεί τη μετεωρική πορεία των Devo σε μια καθοριστική για την Αμερική περίοδο. Ξεκινά από τον πολιτικοκοινωνικό αναβρασμό του ’70, μέσα από τον οποίο ξεπήδησε ιδεολογικά και μουσικά η μπάντα, περνά από τη σύγκρουση με τη νεοσυντηρητική και πλήρως εμπορευματοποιημένη δεκαετία του ’80 και φτάνει μέχρι σήμερα, μεταφράζοντας την πολιτιστική κληρονομιά του συγκροτήματος σε ένα ασταμάτητα ψυχαγωγικό κινηματογραφικό ταξίδι.

This Is a Film About the Black Keys

Οι Black Keys ήταν από την αρχή μια ποπ ανωμαλία. Ανωμαλία που απέκτησε διαστάσεις φαινομένου κάπου εκεί γύρω στο 2010, όταν και ξεκίνησε μια τετραετία που το ροκ έμοιαζε στις πλάτες τους ξανά ανίκητο φερέφωνο νιότης και επιρροής. Με ακατάπαυστη δισκογράφηση και ανελέητο touring το όνειρο διήρκεσε όσο η αντοχή τους, προτού επιστρέψουν, ίσως και για να σώσουν την σωφροσύνη τους, στις απαρχές τους και το σημερινό status μιας μπάντας που επανέφερε το rock στη διασημότητα, έστω και για 15 λεπτά. Όλα αυτά, και πολλά ακόμα, σ’ ένα ντοκιμαντέρ παρασκηνίων περί μιας… ταινίας που ξεκίνησε indie προτού καταλήξει blockbuster. Τρελός ρυθμός, πολύς ιδρώτας, «απολίτιστη» ροκ διάθεση και arena rock εκπολιτισμός, για ένα έργο που δεν νοείται να χάσει κάθε φαν του εκρηκτικού ντουέτου.

Eno

Μέντορας της αρτ ροκ, ιχνηλάτης pop avant garde κλίσεων, εξερευνητής στα πέρατα της ambient και της ηλεκτρονικής μουσικής κι αδιαμφισβήτητα μια από τις καθολικά αναγνωρισμένες ιδιοφυίες του σύγχρονου ήχου. Μιλώντας για έναν πολυσχιδή καλλιτέχνη, που αυτοπροσδιορίστηκε ως «μη-μουσικός» κι έβλεπε τις κονσόλες σαν μουσικά όργανα, κανείς δεν θα περίμενε κάτι συμβατικό από την επίσημη βιογραφία του. Ο Γκάρι Χάστγουιτ, όμως, οδηγεί το ασυνήθιστο σε νέα ύψη. Μια κυριολεκτικά μοναδική εμπειρία, ένα φιλμ που αναδημιουργείται σε κάθε εμφάνισή του μέσα από δεκάδες ώρες υλικού.

S|He Is Still Her|e – The Official Genesis P-Orridge Documentary

Συνδυάζοντας αρχειακό υλικό με μια σειρά προσωπικών συζητήσεων (και φυσικά την πρωτοποριακή μουσική των Throbbing Gristle και Psychic TV), o δημιουργός παρουσιάζει ένα καλειδοσκοπικό ταξίδι στη μουσική, τις ανατρεπτικές ιδέες και το υποσυνείδητο του|της Genesis P-Orridge. Ένα ντοκιμαντέρ – διαλογισμός που περιστρέφεται διαρκώς γύρω από τις έννοιες του πειραματισμού και της ανακάλυψης, μα πάνω απ’ όλα η πρώτη και τελευταία επίσημη εξομολόγηση μιας συγκλονιστικής προσωπικότητας λίγο πριν το βιολογικό της τέλος. Μιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας που κοίταξε πέρα από το σοκ και το δέος που τρύπησαν την άβυσσο του κομφορμισμού και προσπάθησε να ενώσει την επίγεια εμπειρία της με το σύμπαν, βλέποντας το πέρασμα της από τη Γη σαν μια ενιαία ηχογράφηση. Σαν ένα αναρχικό μανιφέστο διαφύλαξης της ιστορίας των λίγων και προσωπικής ελευθερίας των τολμηρών.

// Εισιτήρια για το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα βρείτε εδώ.