Ο τρόπος για να παίρνετε σωστές αποφάσεις ονομάζεται «κανόνας 10-10-10»
Ουσιαστικά αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να αναλογιστούμε τις συνέπειες των επιλογών μας σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια.
- Αγοράστε πριν ξεκινήσουν οι δασμοί, καλούν σε ΗΠΑ και ΕΕ
- Σπείρα διακινούσε ναρκωτικά αξίας τουλάχιστον 2,4 δισεκ. ευρώ - Τα έκρυβαν σε φορτία με κρεμμύδια και σκόρδα
- Κι όμως, ο σκύλος νιώθει απογοήτευση – Οι πράξεις μας που επιτείνουν αυτό το συναίσθημα
- Σκηνές βίας μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην Γεωργία
Πόσες φορές έχετε βασανιστεί όταν φτάνει η ώρα που πρέπει να πάρετε μία απόφαση και ενδεχομένως πρέπει να επιλέξετε από —παραπάνω από μία— επιλογές; Η απάντηση είναι σίγουρα «άπειρες».
Απ’ ό,τι φαίνεται όμως η λύση έχει βρεθεί και ονομάζεται «κανόνας 10-10-10» που υπόσχεται… επανάσταση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και παράλληλα ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Ουσιαστικά αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να αναλογιστούμε τις συνέπειες των επιλογών μας σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια. Συγκεκριμένα, όταν τα άτομα έρχονται αντιμέτωπα με επιλογές, καλό θα είναι να εξετάζουν τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους στα επόμενα 10 λεπτά, 10 μήνες και 10 χρόνια.
Με την υιοθέτηση αυτής της στρατηγικής, τα άτομα μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των πράξεών τους, προωθώντας έτσι τη σαφήνεια, την προνοητικότητα και τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων.
Κανόνας 10-10-10: «Μια ιδέα που μεταμορφώνει τη ζωή»
Η ιστορία και η προέλευση του κανόνα 10-10-10 ανάγεται στη γνωστή συγγραφέα και ομιλήτρια, Suzy Welch. Στο βιβλίο της «10-10-10: Μια ιδέα που μεταμορφώνει τη ζωή» του 2009, η Welch εισήγαγε αυτή την έννοια ως μέθοδο για την πλοήγηση στις πολυπλοκότητες της ζωής.
Ο κανόνας 10-10-10 μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και επιχειρηματιών
Με τον προβληματισμό σχετικά με τις πιθανές συνέπειες των αποφάσεων σε διάφορα χρονικά πλαίσια, ο κανόνας της Welch υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία του να εξετάζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των επιλογών μας, καθοδηγώντας τα άτομα προς τη λήψη μελετημένων και στοχευμένων αποφάσεων.
Ποιους αφορά;
Ο κανόνας 10-10-10 μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και επιχειρηματιών.
Ενώ οι αρχές του μπορούν να υιοθετηθούν καθολικά, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες που μπορούν να επωφεληθούν από αυτόν τον κανόνα:
Επαγγελματίες: Άτομα σε διάφορους κλάδους που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις στρατηγικές τους δεξιότητες λήψης αποφάσεων.
Φοιτητές: Όσοι προσανατολίζονται σε ακαδημαϊκές επιλογές και σταδιοδρομίες μπορούν να αποκτήσουν σαφήνεια από την εφαρμογή αυτού του κανόνα στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Επιχειρηματίες: Οι επιχειρηματικοί ηγέτες και οι επίδοξοι επιχειρηματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά αυτή τη στρατηγική για την πλοήγηση σε κρίσιμες επιχειρηματικές αποφάσεις.
Τα συν και τα πλην
Ο κανόνας 10-10-10 προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων:
Σαφήνεια και προοπτική: Με τη συστηματική αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των αποφάσεων, τα άτομα μπορούν να αποκτήσουν μια συνολική κατανόηση, προωθώντας τη σαφήνεια και την ενισχυμένη προοπτική.
Βελτιωμένη λήψη αποφάσεων: Αυτό το πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να λαμβάνουν καλά ενημερωμένες αποφάσεις, καθώς εξετάζουν τις ευρύτερες επιπτώσεις των επιλογών τους, οδηγώντας σε ευνοϊκότερα αποτελέσματα.
Μειονεκτήματα
Πιθανή υπερβολική σκέψη: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παρατεταμένη εξέταση αποφάσεων σε διάφορα χρονικά πλαίσια μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό στοχασμό, εμποδίζοντας ενδεχομένως την ταχεία λήψη αποφάσεων σε σενάρια που απαιτούν χρόνο.
Συναισθηματικοί παράγοντες: Ο κανόνας μπορεί να παραβλέψει τις συναισθηματικές και ψυχολογικές πτυχές της λήψης αποφάσεων, οι οποίες είναι ουσιώδεις σε ορισμένα πλαίσια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις