Ο σκύλος δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τις μαθησιακές ικανότητες που έχει. Είναι ένα πλάσμα που, εάν πέσει στα κατάλληλα χέρια, μπορεί να κάνει απίστευτα πράγματα. Και να είναι τρισευτυχισμένος με τις «γνώσεις».

Μάλιστα, είναι ικανός να χορεύει και να συγχρονίζεται με τον κυναγωγό του, ενώ και οι δύο είναι γυρισμένοι με πλάτη!

«Όλοι θαυμάζουν ένα σκύλο υπάκουο, που ανταποκρίνεται στις οδηγίες του ανθρώπου του. Συνήθως, ισχυρή εντύπωση προκαλείται και για απλά πράγματα. Όπως είναι η εντολή «κάτσε» και η άμεση ανταπόκριση του ζώου.
Ας κοιτάξουμε, όμως, βαθύτερα την επικοινωνία μας με τον σκύλο. Τι σημαίνει ο σκύλος μου με ακούει; Σημαίνει πως ο σκύλος έχει χτίσει έναν δεσμό εμπιστοσύνης με τον άνθρωπό του. Ότι στο μυαλό του έχει ξεκάθαρο πως με τον ιδιοκτήτη του περνάει καλά. Διασκεδάζει (παιχνίδι – εργασία), τρώει και νιώθει ικανοποίηση», αποσαφηνίζει η εκπαιδεύτρια σκύλων, Μυρτώ Κουτούλια.

Αυτή η επικοινωνία, όπως επισημαίνει, εξασφαλίζεται μέσω της συμβίωσης, αλλά και του τρόπου εκμάθησης του ζώου.

Για την εκτέλεση ασκήσεων χωρίς οπτική επαφή μεταξύ σκύλου και κυναγωγού, με αισθητή απόσταση μεταξύ τους, πρέπει να υπάρχει απόλυτη σχέση εμπιστοσύνης

Ας δούμε, όμως, τι προσφέρουν σε αυτή την επικοινωνία τα σπορτς – κυναθλήματα.

«Με τα σπορτς/κυναθλήματα παίζουμε με τον σκύλο μας δημιουργικά και ποιοτικά. Έτσι, αναπτύσσουμε ισχυρότερους δεσμούς εμπιστοσύνης, ικανοποίησης και πληρότητας», επισημαίνει η κα Κουτούλια.
Διευκρινίζει ότι κάθε σκύλος έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο παιχνίδι. Με τη διαδικασία των παιχνιδιών, λοιπόν, καλλιεργούνται μεθοδικά αυτά τα χαρακτηριστικά του κάθε σκύλου.

Dog dancing πλάτη με πλάτη και συγχρονισμός μεταξύ κυναγωγού και σκύλου

«Συγκεκριμένα θα αναφερθώ στο σπορτ του dog dancing. Και στην εκτέλεση ασκήσεων χωρίς οπτική επαφή μεταξύ σκύλου και κυναγωγού, με αισθητή απόσταση μεταξύ τους. Φανταστείτε έναν άνθρωπο με δεμένα μάτια, τον οποίο καθοδηγεί κάποιος λεκτικά, ενώ βρίσκεται σε απόσταση και είναι πίσω του», διευκρινίζει η κα Κουτούλια.
Επισημαίνει ότι, για να φτάσει σε αυτό το σημείο η επικοινωνία, πρέπει να υπάρχει απόλυτη σχέση εμπιστοσύνης.

«Μεθοδικά, με υπομονή και αφιερώνοντας χρόνο μαθαίνουμε στον σκύλο την εντολή της κατεύθυνσης του βλέμματος. Άρα, και της βασικής στάσης σώματος. Στη συνέχεια, προσθέτουμε κι άλλες ασκήσεις πάνω στη βασική θέση. Ο σκύλος σε αυτή τη φάση, ακριβώς επειδή δεν βλέπει τον κυναγωγό, χρησιμοποιεί τις υπόλοιπες αισθήσεις του, ώστε να είναι σε θέση να ακολουθεί τις οδηγίες», αναφέρει η κα Κουτούλια.

Στο σημείο αυτό η κα Κουτούλια ανοίγει μία παρένθεση για να πει ότι: «Ο βαθμός δυσκολίας σχετίζεται με την απόσταση και το είδος των ασκήσεων. Ενώ η εκτέλεση των ασκήσεων πέφτει στη βαθμολογία κατά τη διάρκεια των αγώνων, κάθε φορά που ο σκύλος γυρνάει το κεφάλι να δει τον κυναγωγό του».

Την στιγμή, λοιπόν, που ο σκύλος βρίσκεται πλάτη με πλάτη με τον κυναγωγό του και σε απόσταση, η πνευματική του εκτόνωση είναι υψηλότερη από ότι η σωματική. Κι αυτό γιατί, απαιτείται απόλυτη συγκέντρωση του ζώου.

Η σωματική άσκηση πρέπει να συνοδεύεται με την πνευματική εκτόνωση

Εν ολίγοις, η κα Κουτούλια λέει: «Αυτό που πολλοί ιδιοκτήτες δεν αντιλαμβάνονται, είναι ότι σε κανέναν σκύλο δεν αρκεί η σωματική εκτόνωση, αν δεν συνοδεύεται από πνευματική. Μέσω των σπορτς μπορούμε να φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα επικοινωνίας. Να εντρυφήσουμε στις λεπτομέρειες της ψυχολογίας του ζώου. Και να δημιουργήσουμε τον τρόπο επικοινωνίας που μας ταιριάζει».

Η εκπαιδεύτρια σκύλων, Μυρτώ Κουτούλια

● Η κυρία Μυρτώ Κουτούλια είναι εκπαιδεύτρια σκύλων με δεκαετή εμπειρία.
Διατηρεί κλειστή σχολή εκπαίδευσης στο κέντρο της Αθήνας και ειδικεύεται στην επίλυση προβληματικών συμπεριφορών: ανασφάλεια και επιθετικότητα.

Ασχολείται με το κυνάθλημα igp με τον Ταζ (εργασιακό Γερμανικό Ποιμενικό) και με το κυνάθλημα dog dancing freestyle με τον Όναρ (Bordercollie).

Στο ενεργητικό της έχει πάνω από 300 διαφημίσεις και κινηματογραφικές ταινίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την ειδίκευση της εκπαίδευσης σκύλων για γυρίσματα.

Έχει διατελέσει γραμματέας στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Σκύλων, έχει γράψει άρθρα σε περιοδικά, και επί τρία χρόνια ήταν στην κριτική επιτροπή των pet awards.

Και, όπως λέει: «Στόχος μου είναι να μάθει ο ιδιοκτήτης να συνεργάζεται με τον σκύλο του σε πραγματικές συνθήκες αστικού περιβάλλοντος, και να γίνει γνώστης της ψυχολογίας του ζώου».