Οι σύγχρονες κατασκευές διαθέτουν πολλά καινοτόμα εργαλεία για ανέγερση κτηρίων με ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν αλλάξει εντελώς την οικοδομή όπως την γνωρίζαμε. Πλέον, τα υλικά και οι επιλογές σε αυτά είναι περισσότερες, με λύσεις άλλοτε εντελώς πράσινες, σίγουρα με τις περισσότερες να έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από ότι στο παρελθόν.

Οι εταιρείες συνεχώς πριμοδοτούν τακτικές βιωσιμότητας προκειμένου όλοι μαζί να γίνουμε μέρος της λύσης μίας κλιματικής αλλαγής που έχει ήδη αναδείξει μεγάλα προβλήματα παγκοσμίως. Σε αυτό, μεγάλο μέρος αποτελεί το ενεργειακό, όπου για παράδειγμα τα κτήρια θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση παραδοσιακών τρόπων για τη θέρμανση και ψύξη τους, όπως το πετρέλαιο ή ο λιγνίτης, θωρακίζοντας την εξωτερική τοιχοποιία με υλικά που προστατεύουν από τις αλλαγές του καιρού. Μία τέτοια εφαρμογή, που είναι πλέον γνωστή σε όλους μας, είναι η εξωτερική θερμομόνωση που αλλάζει τα δεδομένα ενός σπιτιού, αναβαθμίζοντας θεαματικά την ενεργειακή του απόδοση.

Την προηγούμενη Παρασκευή βρεθήκαμε στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, όπου ιδίοις όμμασι παρακολουθήσαμε τη λειτουργία της νέας μονάδας παραγωγής EPS (διογκωμένη πολυστερίνη) στις εγκαταστάσεις της ISOMAT. Πρόκειται για μία στρατηγική κίνηση καθετοποίησης της παρουσίας της εταιρείας στην εξωτερική θερμομόνωση, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για τις ανάγκες των κατασκευών. Η εταιρεία μπορεί εδώ και 20 χρόνια να είναι μία ηγέτιδα δύναμη στο χώρο, πλέον με τη νέα αυτή μονάδα αποτελεί ένα one stop shop για λύσεις εξωτερικής θερμομόνωσης.

Η νέα μονάδα EPS της ISOMAT

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η  νέα μονάδα παραγωγής EPS βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, σε έναν καινούριο και τεχνολογικά προηγμένο χώρο έκτασης 4.500m2.  Πρόκειται για την πρώτη στην Ελλάδα που λειτουργεί με μηδενικές άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφού η παραγωγή ατμού για την παραγωγή των θερμομονωτικών υλικών προέρχεται από ηλεκτρική ενέργεια, η οποία όμως παράγεται σε μεγάλο ποσοστό από ΑΠΕ. Σε αυτό να προσθέσουμε και το γεγονός ότι η μονάδα αυτή διαθέτει σύστημα ανακύκλωσης των EPS με μηδενικά απόβλητα, με μελλοντική βιολογική μονάδα υγρών αποβλήτων στις εγκαταστάσεις, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η βιωσιμότητα είναι ψηλά στην ατζέντα της εταιρείας.

Στιγμιότυπο από τη νέα μονάδα παραγωγής EPS στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης

Ψηλά επίσης στην ατζέντα βρίσκεται η καινοτομία και οι προηγμένες τεχνολογίες. Η παραγωγική διαδικασία της νέας μονάδας, χωρίς την άμεση ανθρώπινη παρέμβαση αλλά κάνοντας χρήση εργαλείων αυτοματισμού, έχει μέγιστη δυναμικότητα 1.500m3 ανά ημέρα (με 2 βάρδιες) και με δυνατότητα αύξησης βάσει των αναγκών της αγοράς. Τα παραπάνω, όπως και το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας της ISOMAT, ακολουθούν πιστά τα ευρωπαϊκά πρότυπα με συνεχείς ελέγχους από εξειδικευμένο προσωπικό και με ένα σύγχρονο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου.

Βρισκόμενη στο χώρο και βλέποντας από κοντά την παραγωγική διαδικασία, δεν γίνεται να μην με κερδίσει η μεγάλη κλίμακα των εγκαταστάσεων, των μηχανημάτων και της παραγωγής. Εκεί, όλοι οι παρευρισκόμενοι είδαμε τη δημιουργία των λευκών και γκρι blocks, το χώρο παραμονής για την απαιτούμενη «ωρίμανση» και έλεγχο και στη συνέχεια την αυτόματη γραμμή κοπής και συσκευασίας, όπως και την ρομποτική παλετοποίηση για πλήρη προστασία του προϊόντος πριν τον τελικό καταναλωτή.

Ενημερωτικά, αυτή η επένδυση αποτελεί μέρος του επενδυτικού προγραμματισμού των 33,7 εκατ. ευρώ της ISOMAT για κτηριακή αναβάθμιση και εμπλουτισμό της προϊοντικής της γκάμας, στοχεύοντας πάντα στην ενίσχυση της ηγετικής παρουσίας της στον κλάδο των δομικών υλικών.

Στην παρουσίαση της νέας μονάδας είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την ιδιοκτήτρια οικογένεια Τζιρίτη που βρίσκεται στο τιμόνι των αποφάσεων, όσο και με κάποιους επικεφαλής του Ομίλου. Όλοι, πιστοί στις αξίες της εταιρείας μας μίλησαν για το πάθος τους για υψηλή ποιότητα, για τη συνεχή ανάπτυξη (τόσο βελτιώνοντας τα υπάρχοντα προϊόντα όσο και παράγοντας νέα), τη δημιουργικότητα και ευελιξία, έχοντας στο κέντρο πάντα τον πελάτη. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε διάφορα projects ανά τον κόσμο (Αρμενία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Σερβία, Αγγλία, Ρουμανία), όπως και συμμετοχές σε έργα με πιστοποιήσεις αειφορίας.

Από τη Συνέντευξη Τύπου. Από αριστερά ο Πρόεδρος του Ομίλου Στέφανος Τζιρίτης, η Vice President & Marketing Director Ιωάννα Τζιρίτη και ο President & Managing Director Θάνος Τζιρίτης. Ακολουθούν οι Group Chief Commercial Officer Αλέξανδρος Πετρίδης και ο Group Chief Financial Officer Νίκος Παππάς

Αυτό που έγινε κατανοητό είναι ότι ο Όμιλος αυτός, που ξεκίνησε από τον Στέφανο Τζιρίτη –και Πρόεδρο του Ομίλου- πριν από 44 χρόνια στη Θεσσαλονίκη σε 250 τετραγωνικά για να φτάσει σήμερα σε όλον τον κόσμο με την αποφασιστική συνδρομή πλέον του Managing Director Θάνου Τζιρίτη και της Marketing Director Ιωάννας Τζιρίτη, έχει όραμα και αποφασιστικότητα να συνεχίσει αδιαλείπτως να αναπτύσσεται, ώστε να αποτελεί για τον κλάδο των κατασκευών τον κορυφαίο συνεργάτη ολοκληρωμένων, καινοτόμων και ποιοτικών λύσεων. Όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος σχετικώς, συνοδεία ενός καφέ σε μία χαλαρή συζήτηση στο αγαπημένο τους SANI στη Χαλκιδική, το πάθος αυτό για την ISOMAT το μοιράζονται εξίσου τα παιδιά του, που είναι η επόμενη γενιά του επιτυχημένου αυτού Ομίλου. Αλλά για να δούμε, τι ακριβώς είναι η ISOMAT.

Η ISOMAT

Είναι ένας ελληνικός, πολυεθνικός Όμιλος παραγωγής δομικών χημικών, κονιαμάτων και χρωμάτων και είναι μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες του κλάδου, με ηγετική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το 2023, ο Όμιλος είχε κύκλο εργασιών 107,2 εκατ. ευρώ.

Διαθέτει 3 μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Ρουμανία και Σερβία, 7 θυγατρικές στο εξωτερικό και εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως. Όσον αφορά στην έρευνα διαθέτει 7 χημεία R&D και 3 εργαστήρια Ποιοτικού Ελέγχου, με μία γκάμα προϊόντων που ξεπερνάνε τα 350 στις κατηγορίες Εξωτερική Θερμομόνωση, Στεγανοποίηση, Χρώματα & Προστασία Επιφανειών, Κόλληση πλακιδίων & Φυσικών Λίθων, Κατασκευή & Επισκευή Τοιχοποιίας, Βελτιωτικά & Επισκευαστικά Σκυροδέματος, Βιομηχανικά Δάπεδα και Πατητή Τσιμεντοκονία & Διακοσμητικά Δάπεδα.

Όσο για την παρουσία της στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), συναντάμε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειών Εταιρικής Υπευθυνότητας με τίτλο «ISOMAT από καρδιάς». Για τις δράσεις ΕΚΕ μπορείτε να μάθετε αναλυτικά ΕΔΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τo  www.isomat.gr και τα Social Media της εταιρείας.