Με μία ανάρτηση στο «x» η Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» καλωσορίζει την ένταξη στους κόλπους της της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ» η οποία πήρε τη σκυτάλη από τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ».

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» και το πλήρωμά της, το οποίο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της αποστολής συμβάλλοντας στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε όλη την περιοχή επιχειρήσεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.

Σημειώνεται δε ότι «η EUNAVFOR ASPIDES παραμένει δεσμευμένη να συμβάλει στην προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, της ζωής των ναυτικών και των παγκόσμιων κοινών αγαθών».

Οι ευχές του Δένδια

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» απέπλευσε για την Ερυθρά Θάλασσα από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 27 Σεπτεμβρίου, με τον Νίκο Δένδια να επισκέπτεται κατά το σύνηθες – πλέον – το πλήρωμα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, τότε πέρα από τις καθιερωμένες ευχές και την αναγνώριση ότι πρόκειται για μία αποστολή σε ζώνη υψηλού κινδύνου, υπογράμμιζε ότι «η Ελλάδα δεν έχει Ένοπλες Δυνάμεις για παρελάσεις και τελετές, η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις γιατί αυτό είναι η συνθήκη για να επιβιώσει».

Όπως είχε υποστηρίξει κατά τον απόπλου της φρεγάτας ο Δένδιας η παρουσία της στην Ερυθρά Θάλασσα είναι «είναι παρουσία σε ένα χώρο που αφορά τα συμφέροντα της πατρίδας και του ελληνισμού».

Ενώ αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα ο Δένδιας χαρακτήριζε απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της επιχείρησης «Ασπίδες», οι οποίες όπως είπε για την Ελλάδα έχουν και «εθνική κρισιμότητα», ως ένα βήμα «στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα».

Τονίζοντας ακόμα ότι η Ελλάδα έχει «απόλυτο συμφέρον στη δημιουργία μίας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και μίας δυνατότητας να εφαρμοστεί αυτή η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας από ευρωπαϊκές δυνάμεις».