Ενώ απομένουν λιγότερες από 40 ημέρες μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να κλιμακώνει τις προσωπικές του επιθέσεις εναντίον της Κάμαλα Χάρις, ζητώντας να «παραπεμφθεί και να διωχθεί» η αντιπρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε προεκλογική συγκέντρωση στο Έρι της Πενσιλβάνια την Κυριακή, ο πρώην αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Χάρις θα πρέπει να αποκλειστεί από την υποψηφιότητα για την προεδρία, να παραιτηθεί από το αξίωμά της και να διερευνηθεί σε ανώτατο επίπεδο.

«Θα πρέπει να αποκλειστεί. Θα πρέπει να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία και να πάει σπίτι της στην Καλιφόρνια», είπε ο Τραμπ στο πλήθος που ζητωκραύγαζε, ενώ συζητούσε για την «εισβολή» στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑBC news.

Ενώ επέκρινε τις μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις, ο πρώην αμερικανός πρόεδρος ζήτησε αβασάνιστα την παραπομπή της αντιπροέδρου σε δίκη.

«Θα έπρεπε να παραπεμφθεί και να διωχθεί για τις πράξεις της», είπε.

Ο Τραμπ ζητά ξάνα έρευνα για την Κάμαλα Χάρις

Ο Τραμπ έχει μακρά ιστορία απειλώντας με νομικές ενέργειες εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, και της Χίλαρι Κλίντον κατά την προεκλογική περίοδο του 2016.

Τώρα, καθώς αντιμετωπίζει τις δικές του νομικές μάχες, ο πρώην πρόεδρος ζητά και πάλι έρευνες για τη νέα του αντίπαλο, την αντιπρόεδρο Χάρις, για τις πολιτικές με τις οποίες διαφωνεί, επιχειρώντας να την κατηγορήσει για τους θανάτους ανθρώπων που σκοτώθηκαν από μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Η Χάρις επισκέφθηκε τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού την Παρασκευή, το πρώτο της ταξίδι εκεί μετά από τρία και πλέον χρόνια.

Εκφωνώντας μια ομιλία στο Ντάγκλας της Αριζόνα, μια συνοριακή πόλη στην κρίσιμη πολιτεία της μάχης, η Χάρις ζήτησε αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας και επέκρινε τον Τραμπ για τον ρόλο του νωρίτερα φέτος στην κατάρριψη ενός διακομματικού νομοσχεδίου που ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων.

Το ταξίδι της Χάρις και τα συνεχή σχόλια του Τραμπ για την ασφάλεια των συνόρων έρχονται καθώς η μετανάστευση εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για πολλούς ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του ABC News/Ipsos διαπίστωσε ότι το 70% θεωρεί τη μετανάστευση στα νότια σύνορα ως «σημαντικό» ζήτημα γι’ αυτούς και ο Τραμπ προηγείται της Χάρις κατά 10 μονάδες όσον αφορά το ποιος πιστεύουν οι ψηφοφόροι ότι είναι ο καταλληλότερος για να το χειριστεί.

Ακόμα πιο ακραία η ρητορική του

Ωστόσο, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοί του πιέζουν τον Τραμπ να επικεντρωθεί στα θέματα αντί να επιτίθεται στη Χάρις, η ρητορική του Τραμπ τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει πιο ακραία.

Οι προσωπικές επιθέσεις του Τραμπ στην Χάρις την Κυριακή επανέλαβαν παρόμοια σχόλια από τη συγκέντρωσή του το Σάββατο, όπου αποκάλεσε την αντιπρόεδρο «διανοητικά ανάπηρη».

«Ο κροίσος Τζο έγινε διανοητικά ανάπηρος. Θλιβερό. Αλλά η ψεύτρα Κάμαλα Χάρις, ειλικρινά, πιστεύω ότι γεννήθηκε έτσι. Κάτι δεν πάει καλά με την Κάμλα και δεν ξέρω τι είναι, αλλά σίγουρα κάτι λείπει», δήλωσε ο Τραμπ.

Υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι πήραν αποστάσεις την Κυριακή από τα σχόλια που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογικές στάσεις το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα οποία η αντίπαλός του Καμάλα Χάρις γεννήθηκε «διανοητικά ανάπηρη» και είχε συγκρίνει τις πράξεις της με αυτές «ενός διανοητικά ανάπηρου ατόμου».

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, Ρεπουμπλικάνος από τη Νότια Καρολίνα, αντέδρασε στα σχόλια του Τραμπ, τα οποία έγιναν σε μια «σκοτεινή» ομιλία, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Τραμπ.

«Απλώς πιστεύω ότι η καλύτερη πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να ασκήσουμε δίωξη στην υπόθεση ότι οι πολιτικές της καταστρέφουν τη χώρα», δήλωσε ο Γκράχαμ στο CNN. «Δεν λέω ότι είναι τρελή, οι πολιτικές της είναι τρελές».

Τα σχόλια του Γκράχαμ ήρθαν καθώς η μετανάστευση και η ασφάλεια των συνόρων παρέμειναν το κορυφαίο εγχώριο θέμα στις πολιτικές εκπομπές της Κυριακής. Ο Τραμπ έκανε τα σχόλιά του κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στο Ουισκόνσιν το Σάββατο, εν μέσω παρατηρήσεων σχετικά με τις ενέργειες της Χάρις σε αυτά τα ζητήματα ως αντιπρόεδρος.

Αποστάσεις Ρεπουμπλικανών

Υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι πήραν αποστάσεις την Κυριακή από τα σχόλια που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογικές στάσεις το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα οποία η αντίπαλός του Καμάλα Χάρις γεννήθηκε «διανοητικά ανάπηρη» και είχε συγκρίνει τις πράξεις της με αυτές «ενός διανοητικά ανάπηρου ατόμου».

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, Ρεπουμπλικάνος από τη Νότια Καρολίνα, αντέδρασε στα σχόλια του Τραμπ.

«Απλώς πιστεύω ότι η καλύτερη πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να ασκήσουμε δίωξη στην υπόθεση ότι οι πολιτικές της καταστρέφουν τη χώρα», δήλωσε ο Γκράχαμ στο CNN. «Δεν λέω ότι είναι τρελή, οι πολιτικές της είναι τρελές».

Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών της Μινεσότα Τομ Έμερ, μέλος της ομάδας προετοιμασίας του ντιμπέιτ του Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε στο ABC News: «Νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε στα θέματα. Τα θέματα είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ το διόρθωσε μια φορά. Το έσπασαν. Θα το φτιάξει ξανά. Αυτό – αυτά είναι τα ζητήματα».

Αλλά ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν αντεπιτέθηκε, λέγοντας στο CBS News ότι τα σχόλια του Τραμπ ήταν «προσβλητικά όχι μόνο για τον αντιπρόεδρο, αλλά και για τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ψυχικές αναπηρίες.

«Έχω πει εδώ και χρόνια ότι η διχαστική ρητορική του Τραμπ είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτήν», πρόσθεσε ο Χόγκαν.

Ο Στίβεν Τσανγκ, διευθυντής επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, δεν ασχολήθηκε άμεσα με τα σχόλια του Τραμπ, τα οποία επικρίθηκαν ευρέως ως προσβλητικά, αλλά δήλωσε ότι το ιστορικό της Χάρις σχετικά με τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων την καθιστά «εντελώς ακατάλληλη για να υπηρετήσει ως πρόεδρος».