«Ο Λίβανος είναι προσανατολισμένος σε άμεση κατάπαυση πυρός και έτοιμος να αναπτύξει στρατεύματα στα σύνορα με το Ισραήλ», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Νατζίμπ Μικάτι σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ήρθαν αμέσως μετά την ομιλία του υπαρχηγού της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, ο οποίος δήλωσε ότι η οργάνωση παρά τα πλήγματα που έχει δεχτεί έχει τη στρατιωτική ικανότητα να υπερασπιστεί τη χώρα και να νικήσει το Ισραήλ.

Ο Λίβανος επιθυμεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να βρεθεί ένας κοινός τόπος για εκεχειρία κάτι που ωστόσο είναι δύσκολο με τη νέα θέση του Ισραήλ

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου έκανε τις δηλώσεις αυτές εν μέσω της επίσκεψης του Γάλλου ΥΠΕΞ.

Ο Λίβανος αντιμέτωπος με την απειλή της εισβολής

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να εφαρμόσει το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ και να στείλει στρατό στα νότια της χώρας, πέρα από τον ποταμό Λιτάνι.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα στο τέλος του δεύτερου πολέμου του Λιβάνου το 2007, είχε ως στόχο να τερματιστεί η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και εξουσιοδότησε μια συνδυασμένη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και τον λιβανέζικο στρατό να διασφαλίσουν ότι ο νότιος Λίβανος θα παραμείνει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Ο Λίβανος επιθυμεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να βρεθεί ένας κοινός τόπος για εκεχειρία κάτι που ωστόσο είναι δύσκολο με τη νέα θέση του Ισραήλ που δεν ζητά μόνο να αποχωρήσει η Χεζμπολάχ από τα σύνορα αλλά να διαλυθεί.

Η δήλωση του πρωθυπουργού για ανάπτυξη δυνάμεων του στρατού στα σύνορα με το Ισραήλ έχει προκαλέσει ερωτήματα για το εάν υπάρχει κάποιου είδους συνεννόηση με τη Χεζμπολάχ για να τραβήξει τις δικές της δυνάμεις από τον νότο ώστε να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός με το Τελ Αβίβ.

Το εάν η Χεζμπολάχ επιδεικνύει αυτή τη στιγμή κάποια ευελιξία είναι το ένα ερώτημα, αλλά το δεύτερο είναι εάν το Ισραήλ θα ήταν διατεθειμένο να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο τη στιγμή που έχει θέσει ως στόχο την καταστροφή της σιίτικης οργάνωσης.

Ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ ζήτησε από τον λαό του Λιβάνου να κάνει υπομονή αλλά υποσχέθηκε παράλληλα ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να απαντήσει και να νικήσει το Ισραήλ όπως το 2006.