Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τυφώνας Helene: Ολόκληρες κοινότητες έχουν «σβηστεί από τον χάρτη» στις ΗΠΑ

Τυφώνας Helene: Ολόκληρες κοινότητες έχουν «σβηστεί από τον χάρτη» στις ΗΠΑ

Ο τυφώνας Helene ήταν ισοπεδωτικός στο πέρασμά του. Προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ. Τουλάχιστον 90 νεκροί σε διάφορες πολιτείες. Πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.

Μετρούν τις πληγές τους οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ. Ο τυφώνας Helene, στο πέρασμά του, σκόρπισε τον θάνατο ενώ τεράστιες καταστροφές καταγράφονται σε πολλές περιοχές. Το βάρος πέφτει στις προσπάθειες αποκατάστασης. Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα οι νεκροί είναι δεκάδες με τον αριθμό να αυξάνεται συνεχώς.

Στο μεταξύ, τεράστιες είναι οι προσπάθειες και για την αποκατάσταση του ηλεκτρισμού καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα σε Καρολίνα και Τζόρτζια.

Χωρίς ηλεκτρικό εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά

Ο τυφώνας έφτασε στην ξηρά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη Φλόριντα. Παρόλο που εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα πριν περάσει από τη Τζόρτζια, την Καρολίνα και το Τενεσί, οι άνεμοι, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες και τελικά οι πλημμύρες που προκλήθηκαν κατέστρεψαν ολόκληρες κοινότητες στο πέρασμά του.

Καταστροφές αφήνει στο πέρασμα του ο τυφώνας

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των θυμάτων

Από το πρωί της Δευτέρας, το Associated Press, αναφέρει ότι τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε διάφορες πολιτείες. Τριάντα από αυτούς τους θανάτους καταγράφονται στην πόλη Άσβιλ, στη βορειοδυτική Καρολίνα.

Την Κυριακή, το τμήμα δημόσιας ασφάλειας της Βόρειας Καρολίνας είπε ότι προμήθειες όπως τρόφιμα, νερό και άλλες ανάγκες έφταναν στο Άσβιλ. Η εθνική φρουρά της πολιτείας μετέφερε επίσης προμήθειες από αέρος σε κομητείες της βορειοδυτικής Καρολίνας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή τραγωδία που απαιτεί μια πρωτοφανή αντίδραση», δήλωσε ο Ρόι Κούπερ, κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, περισσότεροι από 500 στρατιώτες της Εθνοφρουράς βοήθησαν στη διεξαγωγή περισσότερων από 100 επιχειρήσεων διάσωσης, δήλωσαν αξιωματούχοι. Τουλάχιστον 119 κάτοικοι της Βόρειας Καρολίνας και τα κατοικίδιά τους διασώθηκαν.

Όλοι οι δρόμοι στη βορειοδυτική Καρολίνα είναι προς το παρόν κλειστοί και απαγορεύονται οι μετακινήσεις σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τμήματος μεταφορών της πολιτείας.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Κούπερ εμφανίστηκε στο CNN και δήλωσε ότι εκατοντάδες δρόμοι είχαν καταστραφεί – και ότι ολόκληρες κοινότητες έχουν «σβηστεί από τον χάρτη».

Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι λόγω των ζημιών της καταιγίδας, τα μαθήματα θα ανασταλούν μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το Associated Press, η καταιγίδα προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες του τελευταίου αιώνα στη Βόρεια Καρολίνα.

Σπασμένοι δρόμοι

«Ιστορικές» πλημμύρες

Την Κυριακή στην εκπομπή CBS News, η διαχειρίστρια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (Fema), Ντιν Κρίσγουελ, χαρακτήρισε τις πλημμύρες στη Βόρεια Καρολίνα «ιστορικές».

Από το πρωί της Δευτέρας, περισσότερα από 700.000 σπίτια στη Νότια Καρολίνα ήταν χωρίς ρεύμα – συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 500.000 στη Τζόρτζια και 400.000 στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με το Poweroutage.us.

Στην περιοχή Tampa Bay της Φλόριντα, ο αριθμός των νεκρών λόγω του τυφώνα έφτασε την Κυριακή τους εννέα.

Στην Αυγούστα της Τζόρτζια, η οποία υπέστη εκτεταμένες ζημιές εξαιτίας της καταιγίδας, οι αξιωματούχοι προτρέπουν τους κατοίκους να περιορίσουν τη χρήση του νερού.

Οι αξιωματούχοι της Πολιτείας της Νότιας Καρολίνας έχουν ανακοινώσει 25 θανάτους που σχετίζονται με την καταιγίδα στην Πολιτεία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Post and Courier, ενώ πολλοί κάτοικοι της Νότιας Καρολίνας παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Στις πληγείσες περιοχές οι Μπάιντεν, Χάρις και Τράμπ

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφωνα αυτή την εβδομάδα, εφόσον αυτό δεν διαταράξει τις επιχειρήσεις διάσωσης και αποκατάστασης.

Ο πρόεδρος έχει υποσχεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια και είπε ότι η κυβέρνησή του δίνει στις πολιτείες «ό,τι έχουμε» για να τις βοηθήσει να ανταποκριθούν στην καταιγίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Καμάλα Χάρις θα επισκεφθεί επίσης τις περιοχές που επλήγησαν αυτή την εβδομάδα, το ίδιο και ο αντίπαλος της Χάρις στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου,  Ντόναλντ Τραμπ.

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ - Θα αποφασίσει για τη χερσαία εισβολή στον Λίβανο;

Το Ισραήλ φαίνεται ότι ετοιμάζει χερσαία εισβολή στον Λίβανο - Τι δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters για τις θέσεις των ισραηλινών στρατευμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024