Έντονες αναταράξεις στο δικηγορικό κόσμο εξακολουθεί να προκαλεί η εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη που τέθηκε σε εφαρμογή με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

Σήμερα οι δικηγόροι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Άρειο Πάγο, ενώ και τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματίσει στοχευμένες κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ των άλλων τα εξής: «Ο νέος δικαστικός χάρτης κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, είναι ένα νέο δικαστικό χάος, το οποίο έχει αλλάξει την καθημερινότητα των Ελλήνων δικηγόρων, των Ελλήνων συλλειτουργών της δικαιοσύνης, των δικαστικών υπαλλήλων, των δικαστών, των πολιτών επί τα χείρω.

»Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, δεν λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα, οι νομοθετικές ρυθμίσεις δημιουργούν ασάφεια σε σχέση με δικαιώματα που κινδυνεύουν να χαθούν. Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων τσαλαπατιέται καθημερινά. Καλούμε την Κυβέρνηση άμεσα να λύσει τα προβλήματα στην Αθήνα, στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας και της Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Μιχάλης Καλαντζόπουλος σημείωσε: «Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας δικαίου. Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι στην πράξη δεν υπάρχουν υποδομές, δεν ήταν έτοιμο το υπουργείο Δικαιοσύνης να εφαρμόσει το νέο δικαστικό χάρτη με αποτέλεσμα οι δικηγόροι να μην ξέρουν πού δικάζονται οι υποθέσεις τους, οι πολίτες να μην ξέρουν πού είναι η αίθουσά τους και τα προβλήματα ιδίως στα περιφερειακά πρωτοδικεία να είναι όλο και περισσότερα».