Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Οι «ψυχρές στέγες» στις πόλεις μπορούν να σώσουν ζωές

Κλιματική αλλαγή: Οι «ψυχρές στέγες» στις πόλεις μπορούν να σώσουν ζωές

Τα λευκά, ανακλαστικά χρώματα και υλικά ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και μειώνουν τη συσσώρευση θερμότητας.

Οι στέγες που καλύπτονται με ανακλαστικά χρώματα ή υλικά, ακόμα και τα φωτοβολταϊκά πάνελ που προσφέρουν σκιά, μπορούν να μετριάσουν το φαινόμενο της θερμικής νησίδας στις πόλεις και να σώσουν ανθρώπινες ζωές, υπολογίζει βρετανική μελέτη.

Αν όλα τα κτήρια του Λονδίνου διέθεταν «ψυχρή στέγη», αναφέρουν ερευνητές του University College στο Λονδίνο, έως και 249 θάνατοι από θερμοπληξία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στη διάρκεια του φονικού καλοκαιριού του 2018, το οποίο έσπασε τα ρεκόρ ζέστης στη βρετανική πρωτεύουσα.

Από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, η μέση θερμοκρασία στο Λονδίνο ήταν 19,2 βαθμοί Κελσίου, περίπου 1,6 βαθμούς πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο.

Λόγω του τσιμέντου που απορροφά μεγάλες ποσότητες θερμότητες, αλλά και λόγω των σκούρων επιφανειών σε δρόμους και ταράτσες, οι πόλεις τείνουν να είναι θερμότερες από τις γύρω περιοχές, ένα φαινόμενο που γίνεται ιδιαίτερα ζεστό τη νύχτα.

Τα λευκά, ανακλαστικά χρώματα και υλικά ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και μειώνουν έτσι τη συσσώρευση θερμότητας.

Το ίδιο κάνουν σε μικρότερο βαθμό τα φωτοβολταϊκά πάνελ, αφού προσφέρουν σκιά.

Τα λευκά σπίτια των Κυκλάδων είναι ένα παράδειγμα ψυχρής στέγης

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, αν όλες οι στέγες του Λονδίνου ήταν ψυχρές το καλοκαίρι του 2018, η μέση θερμοκρασία θα ήταν 0,8 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη θα είχαν καταγραφεί 249 λιγότεροι θάνατοι, ή 32% των 786 θανάτων αποδόθηκαν στη ζέστη.

Αν πάλι όλες οι στέγες ήταν καλυμμένες με φωτοβολταϊκά θα είχαν σωθεί 96 άνθρωποι, εκτιμά η μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Cities.

Οι υπολογισμοί είναι χονδρικοί, καθώς βασίστηκαν σε μαθηματικά μοντέλα που προσομοίωσαν τη θνητότητα από ζέστης σε διάφορα σενάρια, όπως ένα υποθετικό Λονδίνο χωρίς κτήρια ή μια πόλη πλήρως καλυμμένη με ψυχρές στέγες ή φωτοβολταϊκά.

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα καθιστούν σαφές ότι οι ψυχρές στέγες έχουν ρόλο να παίξουν στις πόλεις του μέλλοντος, καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη θερμοκρασία και τους θανάτους από καύσωνες.

Όπως δήλωσε ο δρ Τσαρλς Σίμπσονς, επικεφαλής της μελέτης, «εφόσον υιοθετηθούν ευρέως, οι ψυχρές στέγες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους μιας πόλης. Η δροσιστική επίδραση στην πόλη μπορεί να σώσει ζωές και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους».

«Τα φωτοβολταϊκά πάνελ προσφέρουν μεγάλα οφέλη ως πηγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οπότε είναι ευχάριστο που διαπιστώνουμε ότι δεν θα κάνουν την πόλη πιο ζεστή».

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Εκατοντάδες καταφεύγουν σε μοναστήρι στον νότιο Λίβανο για να γλιτώσουν από τις ισραηλινές επιθέσεις

Ο νότιος Λίβανος βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2024