Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο Γιάννης Σκούρας ένιωσε την ανάγκη να πει τις δικές του ιστορίες

Ο Γιάννης Σκούρας ένιωσε την ανάγκη να πει τις δικές του ιστορίες

Όταν τα λόγια δεν αρκούν, εμφανίζονται τα κινούμενα σχέδια για να οικοδομήσουν ευαισθητοποίηση και αλληλεγγύη με βάση την ενσυναίσθηση. Κάτι που γνωρίζει καλά ο Γιάννης Σκούρας, τον οποίο συναντήσαμε στο Animasyros 2024.

Ο Γιάννης Σκούρας είναι ο δημιουργός του project «Fruits of Labor», ο μοναδικός Έλληνας που επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Agora Pitching Forum του φεστιβάλ Animasyros 2024.

Έτσι, βρέθηκε στη Σύρο για να συμμετάσχει στο 4ήμερο Agora Pitching Forum Workshop, που φέτος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ του Αννεσύ (ο ύψιστος θεσμός για τους απανταχού animator) με μέντορες από τη Γαλλία.

Και οι πέντε συμμετέχοντες στο Pitching, ανάμεσά τους, φυσικά, και ο Γιάννης Σκούρας, θα πάνε του χρόνου τον Ιούνιο στο Φεστιβάλ του Αννεσύ για να προωθήσουν το project τους.

Εμείς παρακολουθήσαμε τις δύο τελευταίες μέρες του Animasyros και είχαμε την ευκαιρία να δούμε κάποια σχέδια από το project «Fruits of Labor» και να πούμε δυο κουβέντες με τον δημιουργό του.

«Το πιο απαιτητικό κομμάτι, είναι η διαδικασία της εξεύρεσης πόρων γιατί σε μεγάλο βαθμό, από αυτό εξαρτάται η δυνατότητα να συνεχίσεις μια πορεία» λέει ο Γιάννης Σκούρας.

Γιατί επέλεξες το animation ως καλλιτεχνική έκφραση;

Από πολύ μικρός αγάπησα το comic. Στη συνέχεια λάτρεψα τον κινηματογράφο. Κάποια στιγμή ένιωσα την ανάγκη να πω τις δικές μου ιστορίες. Ήταν μάλλον αναμενόμενο λοιπόν, μέσα από μια μακρά πορεία και διάφορες δοκιμές και λάθη, να οδηγηθώ τελικά στο animation και έτσι να μπορέσω να συνδυάσω τα δύο αυτά μέσα για να πω αυτές τις ιστορίες.

Ποιο είναι το ευχάριστο και ποιο το πιο απαιτητικό κομμάτι της δουλειάς σου;

Το πιο ευχάριστο κομμάτι της δουλειάς είναι σίγουρα η δημιουργία, είτε αυτό είναι η κατασκευή αντικειμένων είτε η εικονογράφηση σκηνών και χαρακτήρων, η συγγραφή ενός σεναρίου ή η δημιουργία ενός storyboard. Ταυτόχρονα βέβαια είναι και μια πολύ απαιτητική διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας καλείσαι να έρθεις αντιμέτωπος με τους φόβους, τις αδυναμίες και τις ανασφάλειες σου.

Παρόλα αυτά, αυτό που θεωρώ ως το πιο απαιτητικό κομμάτι, είναι η διαδικασία της εξεύρεσης πόρων γιατί σε μεγάλο βαθμό, από αυτό εξαρτάται η δυνατότητα να συνεχίσεις μια πορεία που δεν είμαι σίγουρος αν την επιλέγεις εσύ ή αν σε επιλέγει εκείνη.

«Είναι μια ιστορία που θέλει να εξερευνήσει την ανθρώπινη συνθήκη αλλά και ένα σχόλιο για την έννοια της επιτυχίας»

«Fruits of Labor»

«Fruits of Labor»

Μίλησέ μου για το project «Fruits of Labor». Ποια είναι η κεντρική ιδέα της ιστορίας σου;

Το «Fruits of Labor» είναι μια αλληγορική ιστορία. Είναι η ιστορία ενός μοναχικού ανθρώπου ο οποίος, στη προσπάθειά του να εξασφαλίσει το φως που του είναι απαραίτητο, επιδεικνύει εφευρετικότητα, είναι επίμονος αλλά ταυτόχρονα υπομένει σχεδόν στωικά την τυχαιότητα της ύπαρξης. Είναι μια ιστορία που θέλει να εξερευνήσει την ανθρώπινη συνθήκη αλλά και ένα σχόλιο για την έννοια της επιτυχίας και πώς αυτή μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναπροσδιοριστεί.

«Fruits of Labor»

«Fruits of Labor»

«Fruits of Labor»

Φέτος το Agora Pitching Forum Workshop πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ του Αννεσύ. Πόσο χαρούμενο σε κάνει αυτό;

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που θα μπορέσω να γνωρίσω από κοντά, αλλά και να μάθω από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου του Animation και φυσικά είμαι ενθουσιασμένος που θα μπορέσω να έχω βήμα στο Pitching forum του φεστιβάλ του Αννεσύ.

Είμαι όμως εξίσου ενθουσιασμένος που θα γνωρίσω ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε την ανάγκη για δημιουργία καθώς και το πάθος για το Animation και μιλάω τόσο για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο workshop όσο και για τους συντελεστές του  Animasyros.

Πόσο σε αγχώνει;

Είναι μια ευκαιρία μοναδική! Πόσο άγχος να νιώθει κάποιος καθώς ξεκινά μια διαδικασία εξέλιξης; Ευθύνη ναι, άγχος μάλλον όχι.

«Fruits of Labor»

Του χρόνου τον Ιούνιο θα βρεθείς στο Φεστιβάλ του Αννεσύ για να κάνεις pitching το project σου. Πόσο μεγάλη ευκαιρία είναι αυτό για σένα;

Είναι μια τεράστια ευκαιρία και για μένα προσωπικά αλλά και για το ίδιο το project. Με χαροποιεί ιδιαίτερα που αυτό το project, το οποίο πέρα από μια ανάγκη έκφρασης είναι και μια μεγάλη επένδυση, ξεκινά μια πορεία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην υλοποίησή του. Αν τελικά αυτό συμβεί, ίσως μπορέσω να γευτώ κι εγώ τους καρπούς των κόπων, όποια μορφή και αν αυτοί τελικά έχουν.

*Στο πλαίσιο της νέας μορφής συνεργασίας του Φεστιβάλ Animasyros με την ΕΡΤ για την υποστήριξη του ελληνικού ανιμέισον, ο Γιάννης Σκούρας κέρδισε το χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ για τη συμμετοχή του στο International MIFA Campus με το project του «Fruits of Labor».

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Διαψεύδει η Χεζμπολάχ: «Ισραηλινοί στρατιώτες δεν έχουν μπει στον Λίβανο - Είμαστε σε ετοιμότητα»

«Ψευδείς είναι οι ισχυρισμοί του Ισραήλ» λέει η Χεζμπολάχ - «Οι δυνάμεις του δεν έχουν εισέλθει στον Λίβανο»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2024