Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Είχαν σπίτι τους Πικάσο χωρίς να το ξέρουν και το χαρακτήριζαν «φριχτό» (εικόνα)

Είχαν σπίτι τους Πικάσο χωρίς να το ξέρουν και το χαρακτήριζαν «φριχτό» (εικόνα)

Ο πίνακας του Πικάσο κρεμόταν σε φτηνή κορνίζα για δεκαετίες, με τη σύζυγο να το περιγράφει ως «φρικτό» και την οικογένεια να σκέφτεται να το ξεφορτωθεί

Ένας αυθεντικός πίνακας του Πάμπλο Πικάσο, βρέθηκε από έναν παλιατζή στην Ιταλία, ενώ ξεκαθάριζε το κελάρι ενός σπιτιού στο Κάπρι.

Αφού έπεσε πάνω στον πίνακα το 1962, ο Luigi Lo Rosso πήρε τον τυλιγμένο καμβά μαζί του στο σπίτι του στην Πομπηία, όπου κρεμόταν σε μια φτηνή κορνίζα στον τοίχο του σαλονιού για τις επόμενες δεκαετίες.

Το πορτρέτο, το οποίο πιστεύεται πλέον από τους ιδιοκτήτες του ότι είναι μια παραμορφωμένη εικόνα της Ντόρα Μαάρ, μιας Γαλλίδας φωτογράφου και ζωγράφου που ήταν ερωμένη και μούσα του Πικάσο, είχε τη χαρακτηριστική υπογραφή του διάσημου καλλιτέχνη στην επάνω αριστερή γωνία. Αλλά ο Lo Rosso δεν ήξερε ποιος ήταν.

Πότε κατάλαβαν ότι είναι Πικάσο

Πολύ αργότερα, όταν ο γιος του Αντρέα άρχισε να κάνει ερωτήσεις αφού μελέτησε μια εγκυκλοπαίδεια ιστορίας της τέχνης που του είχε δώσει η θεία του, κινήθηκαν υποψίες.

Η οικογένεια ζήτησε τελικά τη συμβουλή μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένου ενός γνωστού ντετέκτιβ τέχνης, του Maurizio Seracini.

Μετά από χρόνια πολύπλοκων ερευνών, η Cinzia Altieri, γραφολόγος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος Arcadia, που ασχολείται με τις εκτιμήσεις, τις αποκαταστάσεις και τις αποδόσεις έργων τέχνης, επιβεβαίωσε ότι η υπογραφή στον πίνακα, που σήμερα αποτιμάται στα 6 εκατ. ευρώ (5 εκατ. λίρες), ήταν του Πικάσο.

«Αφού έγιναν όλες οι υπόλοιπες εξετάσεις του πίνακα, μου ανατέθηκε η δουλειά να μελετήσω την υπογραφή», δήλωσε η Altieri, στον Guardian.

«Δούλεψα πάνω σε αυτήν για μήνες, συγκρίνοντας την με κάποια από τα πρωτότυπα έργα του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η υπογραφή είναι δική του. Δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ήταν ψεύτικη».

Ο Πικάσο ήταν συχνός επισκέπτης στο νησί Κάπρι της νότιας Ιταλίας και ο πίνακας, ο οποίος μοιάζει εντυπωσιακά με το έργο του Πικάσο Buste de femme (Dora Maar), πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1930 και 1936.

Τι λέει ο γιος της οικογένειας

Ο Lo Rosso έχει πεθάνει έκτοτε, αλλά ο γιος του Andrea, 60 ετών σήμερα, συνέχισε την προσπάθειά του να ανακαλύψει τον καλλιτέχνη πίσω από τον πίνακα.

«Ο πατέρας μου ήταν από το Κάπρι και μάζευε σκουπίδια για να τα πουλήσει σχεδόν τζάμπα», είπε.

«Βρήκε τον πίνακα πριν καν γεννηθώ και δεν είχε ιδέα ποιος ήταν ο Πικάσο. Δεν ήταν πολύ καλλιεργημένος άνθρωπος. Ενώ διάβαζα για τα έργα του Πικάσο στην εγκυκλοπαίδεια, κοίταζα τον πίνακα και τον συνέκρινα με την υπογραφή του. Έλεγα συνέχεια στον πατέρα μου ότι ήταν παρόμοια, αλλά δεν καταλάβαινε. Καθώς όμως μεγάλωνα, συνέχισα να αναρωτιέμαι».

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη - «Ένας χρόνος γενοκτονίας - Να σταματήσουμε τη σφαγή»

Σε διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη καλούν αντιπολεμικές κινήσεις, φορείς και συνδικάτα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2024