Κάνει λάθη ο Λανουά αυτό το πρώτο διάστημα της παρουσίας του στην Ελλάδα; Εχει βελτιωθεί το επίπεδο της εγχώριας διαιτησίας; Υπάρχουν παράπονα από τα σφυρίγματα των ρέφερι και πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι συμμετέχοντες στο πρωτάθλημα;

Πολλές οι ερωτήσεις, ξεκάθαρες οι απαντήσεις. Γιατί όντως ο Γάλλος υπεύθυνος της διαιτησίας και ο άνθρωπος που ως επικεφαλής της ΚΕΔ έχει την ευθύνη των ορισμών, διαπιστώνει πως σηκώνεται σκόνη με τις αποφάσεις του. Εως τώρα, παράπονα έχουν εκφράσει πολλές ομάδες. Αν όχι οι περισσότερες. Κάποια λάθη, όντως, προκαλούν. Και το περίεργο είναι πως ο Λανουά αντί να ξεκαθαρίζει τα πράγματα και να εξηγεί τις φάσεις, λειτουργεί λες και θέλει να καλύψει τους διαιτητές και τελικά αφήνει ένα «τοπίο στην ομίχλη».

Τελευταίο επεισόδιο σε ένα σίριαλ που καθόλου δεν αρέσει αλλά γίνεται πολύπλοκο; Τα όσα συνέβησαν στα δύο τελευταία ματς της Λαμίας. Πρώτα στο Κύπελλο την περασμένη εβδομάδα και το βράδυ της Δευτέρας για τη Σούπερ Λίγκα. Διαιτητής σε αμφότερες της αναμετρήσεις ο Κώστας Τσέτσιλας, για να αποδειχθεί πως όταν υπάρχουν «κολλητά ματς» μιας ομάδας, λάθος είναι να στέλνουν οι αρμόδιοι τον ίδιο διαιτητή. Είναι αυτό που λέμε «δεν μπορούσαν να βρουν άλλον»;

Στο Ζηρίνειο, τη φυσική έδρα της Κηφισιάς, η Λαμία έχει παράπονα για την κόκκινη κάρτα που χρεώθηκε ο γκολκίπερ Ρατόν για φάουλ εκτός περιοχής στον Τετέ, ενώ και για το πέναλτι υπέρ του ίδιου παίκτη των γηπεδούχων υπάρχουν μπόλικες κουβέντες. Αν, όμως, δούμε το όλο στυλ και το πώς σφυρίζει ο Τσέτσιλας, διαπιστώνουμε πως με το παραμικρό άγγιγμα αποφασίζει να δώσει φάουλ ή αν αυτό γίνεται εντός περιοχής, πέναλτι.

Ετσι συνέβη, κράτημα στον Τετέ, γκολ η Κηφισιά και πρόκριση για τις 16 που συνεχίζουν στο Κύπελλο. Το θέμα δεν είναι εδώ μόνο όσα δίνει ή όχι ο Τσέτσιλας, αλλά δεν υπάρχουν τα ίδια κριτήρια με όλες τις διαιτησίες. Γιατί αν καταλογίζεται αυτό το πέναλτι θα μπορούσε να υποδειχθεί φάουλ ή πέναλτι και σε άλλες περιπτώσεις, όπως του Πήλιου με τον Τζιάνι στο ματς της ΑΕΚ με την Καλλιθέα.

Οι φάσεις από το Λαμία – Πανσερραϊκός

Και φτάνουμε στο ματς της Δευτέρας: στη Λαμία, ο Τσέτσιλας στο 8’ «είδε» φάουλ επιθετικό και δεν άφησε να εξελιχθεί μια φάση που έφερε στα επόμενα δευτερόλεπτα γκολ για τους γηπεδούχους. Πού το είδε;

Μάλλον έκρινε πως ένα άγγιγμα του επιθετικού στον κεντρικό μπακ ισοδυναμούσε με παράβαση. Αυτό προκάλεσε τις δηλώσεις και τις διαμαρτυρίες, μετά τη λήξη του αγώνα, του ιδιοκτήτη της Λαμίας, Πανουργιά Παπαϊωάννου. Βέβαια, είχαμε και κόκκινη σε βάρος της Λαμίας (σωστή όπως φάνηκε), μια δεύτερη κίτρινη (με 10 και οι Σέρρες) που ήταν τουλάχιστον αυστηρή και ένα γκολ που δεν μέτρησε (ένεκα παρέμβασης του Variστα Σιδηρόπουλου). Αυτή ήταν εντελώς οριακή περίπτωση. Γκολ του Μπετανκόρ και φωνές από τον Πανσερραϊκό.

Κοντολογίς, μαντάρα τα έκανε η διαιτησία στη Λαμία. Ο Τσέτσιλας, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούσαν στα ενδότερα, πήγαινε και για διεθνής. Το θέμα , όμως, δεν είναι μόνον αυτό, αλλά τι είδε και τι θα πει ο Λανουά. Όχι για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Το μυαλό μας πρέπει να βρίσκεται και στα επικείμενα ντέρμπι.