Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: 40 ξένοι αερομεταφορείς ενδέχεται να χρησιμοποιούν Boeing 737 με ύποπτα εξαρτήματα ελέγχου πηδαλίου

ΗΠΑ: 40 ξένοι αερομεταφορείς ενδέχεται να χρησιμοποιούν Boeing 737 με ύποπτα εξαρτήματα ελέγχου πηδαλίου

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών - NTSB δήλωσε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 40 ξένοι αερομεταφορείς ενδέχεται να χρησιμοποιούν αεροπλάνα Boeing 737 με ύποπτα εξαρτήματα του πηδαλίου.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 40 ξένοι αερομεταφορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών Boeing 737 ενδέχεται να χρησιμοποιούν αεροπλάνα με εξαρτήματα του πηδαλίου που μπορεί να ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια.

Το NTSB εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα επείγουσες συστάσεις για την ασφάλεια σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής του συστήματος ελέγχου του πηδαλίου σε ορισμένα αεροπλάνα Boeing 737, μετά από ένα περιστατικό του Φεβρουαρίου στο οποίο ενεπλάκη μια πτήση της United Airlines.

Το NTSB αποκάλυψε επίσης τη Δευτέρα ότι έμαθε ότι δύο ξένοι φορείς εκμετάλλευσης υπέστησαν παρόμοια περιστατικά το 2019 που αφορούσαν ενεργοποιητές καθοδήγησης κύλισης. «Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο άλλες αεροπορικές εταιρείες να μην γνωρίζουν την παρουσία αυτών των ενεργοποιητών στα αεροπλάνα 737», δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος του NTSB Τζένιφερ Χόμεντι σε επιστολή της προς τον διοικητή της FAA Μάικ Γουίτακερ.

Τα προβλήματα της Boeing δεν λένε να σταματήσουν.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα

Το NTSB διερευνά περιστατικό κατά το οποίο τα πεντάλ του πηδαλίου σε ένα Boeing 737 MAX 8 της United «κόλλησαν» στην ουδέτερη θέση κατά τη διάρκεια προσγείωσης στο Νιούαρκ. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί στους 161 επιβάτες και το πλήρωμα. Οι μετοχές της Boeing σημείωσαν πτώση 2,7% τη Δευτέρα.

Το NTSB δήλωσε ότι 271 εξαρτήματα πρόσκρουσης ενδέχεται να είναι εγκατεστημένα σε αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τουλάχιστον 40 ξένους αερομεταφορείς, ενώ 16 ενδέχεται να είναι ακόμη εγκατεστημένα σε αεροσκάφη που είναι νηολογημένα στις ΗΠΑ και έως και 75 ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερη εγκατάσταση.

Η Χόμεντι δήλωσε ότι ανησυχεί η FAA «δεν έλαβε αυτό το ζήτημα πιο σοβαρά υπόψη της μέχρι να εκδώσουμε την επείγουσα έκθεση με τις συστάσεις για την ασφάλεια». Η FAA δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις συστάσεις του NTSB και προγραμμάτισε να κάνει πρόσθετες δοκιμές σε προσομοιωτή τον Οκτώβριο.

Οφείλουμε να υπογραμμίζουμε με κάθε τρόπο, πως το NTSB δεν μπορεί να καθηλώσει αεροπλάνα ή να επιβάλει ελέγχους, αλλά διερευνά και γνωμοδοτεί. Η επιβολή ελέγχων, οι καθηλώσεις για λόγους ασφαλείας των αερομεταφορών και οι επιθεωρήσεις, ανήκουν στην αρμοδιότητα της FAA για τις ΗΠΑ και στις εθνικές Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας για τις υπόλοιπες χώρες.

Το NTSB δήλωσε ότι 271 εξαρτήματα πρόσκρουσης ενδέχεται να είναι εγκατεστημένα σε αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τουλάχιστον 40 ξένους αερομεταφορείς, ενώ 16 ενδέχεται να είναι ακόμη εγκατεστημένα σε αεροσκάφη στις ΗΠΑ και έως και 75 ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερη εγκατάσταση.

H FAA θα αναλάβει να ενημερώσει τις ενδιαφερόμενες χώρες

Μια επιτροπή επανεξέτασης διορθωτικών ενεργειών της FAA συνεδρίασε την Παρασκευή και η υπηρεσία δήλωσε ότι «κινείται γρήγορα για να συγκαλέσει μια κλήση με τις επηρεαζόμενες αρχές πολιτικής αεροπορίας για να διασφαλίσει ότι έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται από την FAA, συμπεριλαμβανομένων τυχόν συνιστώμενων ενεργειών».

Η United δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα επίμαχα εξαρτήματα ελέγχου του πηδαλίου χρησιμοποιούνταν μόνο σε εννέα από τα αεροσκάφη 737 που είχε κατασκευάσει αρχικά για άλλες αεροπορικές εταιρείες τα εξαρτήματα αφαιρέθηκαν όλα νωρίτερα φέτος.

Το NTSB δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχουν 737 στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες που να λειτουργούν με τους επηρεαζόμενους ενεργοποιητές, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί σε ορισμένα αεροσκάφη 737 MAX και σε αεροσκάφη προηγούμενης γενιάς 737 NG που περιλάμβαναν προαιρετικό σύστημα προσγείωσης.

Η Boeing δήλωσε τον Αύγουστο ότι ενημέρωσε «τους επηρεαζόμενους χειριστές 737 για μια πιθανή κατάσταση με τον ενεργοποιητή καθοδήγησης εκτροπής του πηδαλίου». Δεν σχολίασε αμέσως τη Δευτέρα. Δυστυχώς έχουν συμβεί ατυχήματα όπου οι ξένες Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας δεν επέβαλαν επιδιορθώσεις σε προβλήματα που είχε εντοπίσει το NTSB και είχε επιβάλει η FAA.

Πηγή: Reuters

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Λίβανος: Ελληνορθόδοξος ιερέας τραυματίστηκε σοβαρά από Ισραηλινή επιδρομή

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Λίβανο, ελληνορθόδοξος ιερέας τραυματίστηκε σοβαρά από ισραηλινό βομβαρδισμό. Πληροφορίες εκφράζουν ανησυχίες και για την οικογένειά του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2024