Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Πώς βίωσαν στην Ιερουσαλήμ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι την ιρανική πυραυλική επίθεση

Πώς βίωσαν στην Ιερουσαλήμ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι την ιρανική πυραυλική επίθεση

Διαφορετικές αντιδράσεις, διαφορετικά συναισθήματα στην πόλη της Ιερουσαλήμ - Παλαιστίνιοι «γιόρταζαν» την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, την ώρα που οι Εβραίοι της πόλης αναζητούσαν έντρομοι καταφύγιο

Μια εβραϊκή προσευχή σε ένα υπόγειο πάρκινγκ, καραμέλες στα παιδιά σε ένα καταφύγιο, κραυγές χαράς σε μια παλαιστινιακή συνοικία: στην Ιερουσαλήμ, η πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ αντιμετωπίστηκε με πολύ διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το πού βρισκόταν ο καθένας.

Όταν ήχησαν οι σειρήνες, εκατοντάδες άνθρωποι που βρίσκονταν στον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων, στη δυτική πλευρά της πόλης, κατέφυγαν στο υπόγειο πάρκινγκ, ακολουθώντας τις οδηγίες του στρατού.

Κάποιοι άρχισαν να διαβάζουν ψαλμούς. Άλλοι κοιτούσαν τα κινητά τηλέφωνά τους ενώ ακούγονταν καθαρά οι εκρήξεις απ’ έξω, καθώς πύραυλοι αναχαιτίζονταν στον αέρα από την αντιαεροπορική άμυνα.

Καραμέλες στα παιδιά για να μην έχουν άσχημες αναμνήσεις

Στο δρόμο, στο νυχτερινό ουρανό διαγραφόταν φωτεινή η τροχιά των βλημάτων που κατευθύνονταν από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Αλλεπάλληλες εκρήξεις αντηχούσαν σε όλη την ιερή πόλη.

Στο καταφύγιο της Μουσράρα, ένα προάστειο στη δυτική Ιερουσαλήμ, κάτοικοι τηλεφωνούσαν σε φίλους και συγγενείς για να δώσουν τα νέα τους, να βεβαιωθούν ότι όλοι ήταν καλά.

Ένας άνδρας, που προτίμησε να μην πει το όνομά του, είπε σε μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου: «Εμείς, μπορούμε να το καταλάβουμε, αλλά τα παιδιά όχι». Γι’ αυτό, τους μοίραζε καραμέλες «για να μην έχουν άσχημες αναμνήσεις», όπως εξήγησε.

Τα παιδιά έκλαιγαν. Οικογένειες κατέφταναν κάθε φορά που ηχούσαν οι σειρήνες, κάποιοι είχαν αιφνιδιαστεί: δεν είχαν ακούσει για την επικείμενη απειλή, παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις των αρχών και των μέσων ενημέρωσης, επί μία και πλέον ώρα.

Κραυγές χαράς από τους Παλαιστίνιους της Ιερουσαλήμ

Αλλαγή περιβάλλοντος και αντιδράσεων στο Σιλουάν, μια παλαιστινιακή συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία προσάρτησε το Ισραήλ το 1967.

«Μόλις άκουσαν οι Παλαιστίνιοι (της συνοικίας) τις πρώτες σειρήνες, άρχισαν να σφυρίζουν, μετά να χειροκροτούν και να φωνάζουν Αλλαχού Ακμπάρ («Ο Θεός είναι μεγάλος»), είπε μια κάτοικος. Εδώ, οι κάτοικοι δεν πήγαν στα καταφύγια αλλά στον δρόμο ή στις ταράτσες, για να δουν το θέαμα, εξήγησε.

Στα δυτικά, μόλις έληξε ο συναγερμός, ο 17χρονος Αλόν επέστρεψε στο μικρό εργαστήριό του. «Εδώ και έξι μήνες δεν είχα ακούσει σειρήνες συναγερμού στην Ιερουσαλήμ», είπε αναφερόμενος στην πρώτη ιρανική επίθεση, τη νύχτα της 13ης προς τη 14η Απριλίου. «Δεν φοβάμαι», διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Ιρακινοί απειλούν τις ΗΠΑ - Θα χτυπήσουμε τις βάσεις τους αν μετάσχουν σε απάντηση στο Ιράν

Οι Ιρακινές πολιτοφυλακές απείλησαν τις ΗΠΑ πως αν χτυπήσουν το Ιράν, οι βάσεις τους στο Ιράκ θα αποτελέσουν στόχο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2024