Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, υποδέχθηκε τον επικεφαλής της μαροκινής διπλωματίας σε μια κομβική περίοδο για την έκβαση του ζητήματος της Σαχάρας και την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης πολιτικής λύσης, που θα θέσει τέλος στην τεχνητή σύγκρουση που συντηρεί η Αλγερία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα μέσα στον Οκτώβριο, ιδίως την κατάσταση στο πεδίο και τις θέσεις των εμπλεκομένων μερών (Μαρόκο, Αλγερία, Μαυριτανία και Πολισάριο), και να εξετάσει την έκθεση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την επανέναρξη των στρογγυλών τραπεζών ως μηχανισμός επίλυσης του ζητήματος.

Η πρόταση αυτονομίας που υποβλήθηκε από το Μαρόκο το 2007 εξακολουθεί να συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα, ιδίως μετά και την πρόσφατη δήλωση υποστήριξης της Γαλλίας, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπέρ της κυριαρχίας του Μαρόκου στη Σαχάρα.

Παράλληλα, οι Μπλίνκεν και Μπουρίτα συζήτησαν την κρίσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως αυτή εξελίσσεται από την έναρξη του πολέμου την επομένη της 7ης Οκτωβρίου και την πρόσφατη εξάπλωσή του στον Λίβανο.

Αμφότεροι οι δύο άνδρες κατανοούν ότι η ειρήνη στην περιοχή συνδέεται απόλυτα με την παγκόσμια ασφάλεια και στοχεύουν να εργαστούν από κοινού για την εμβάθυνση στρατηγικών ικανών να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα, αξιοποιώντας την ιστορική στρατηγική εταιρική τους σχέση για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων.