Οι τυφώνες είναι ένα τρομακτικό φαινόμενο, αλλά σπάνια πλησιάζουν τον ισημερινό και υπάρχει ένας περίεργος λόγος γι’ αυτό.

Ας διευκρινίσουμε αρχικά πως: οι κυκλώνες, οι τυφώνες και οι καταιγίδες είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα – τροπικές καταιγίδες.

Ωστόσο, τα ονόματά τους διαφέρουν ανάλογα με το πού θα εμφανιστούν: οι καταιγίδες ονομάζονται «κυκλώνες» στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Βορειοανατολικό Ειρηνικό, «τυφώνες» στον Δυτικό Ειρηνικό και «κυκλώνες» στον Ινδικό Ωκεανό.

Γιατί λοιπόν, αυτές οι τροπικές καταιγίδες δεν πλησιάζουν τον ισημερινό της Γης;

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι τυφώνες είναι μία τεράστια περιστρεφόμενη τουρμπίνα που τροφοδοτείται από ζεστό, υγρό αέρα και τείνουν να σχηματίζονται πάνω από ζεστά νερά.

Είναι θεωρητικά δυνατό μια καταιγίδα να περάσει μέσω του ισημερινού και να συνεχίσει να περιστρέφεται με τον ίδιο τρόπο αν ήταν αρκετά ισχυρή

Ο αέρας πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας θερμαίνεται από τα ζεστά νερά, προκαλώντας την άνοδο και τη ψύξη του, σχηματίζοντας σύννεφα και καταιγίδες. Η άνοδος του αέρα δημιουργεί επίσης ένα ρεύμα χαμηλής πίεσης από κάτω, η οποία προκαλεί την είσοδο αέρα.

Το φαινόμενο Coriolis

Με τη βοήθεια των ανέμων, αυτό προκαλεί την περιστροφή της καταιγίδας και τα σύννεφα ρίχνουν βροχή και απελευθερώνουν θερμότητα στην επιφάνεια.

Τώρα, το ενδιαφέρον είναι ότι η κατεύθυνση του ανέμου προκαλείται από τη δύναμη Coriolis – την αδρανειακή περιστροφή ενός αντικειμένου που προκαλείται από την περιστροφή της Γης.

Στο Βόρειο Ημισφαίριο, η περιστροφή της Γης κάνει αυτές τις καταιγίδες να περιστρέφονται αντίθετα από τις δείκτες του ρολογιού, ενώ στο Νότιο Ημισφαίριο να περιστρέφονται σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού.

Έτσι, οι τροπικές καταιγίδες δεν σχηματίζονται κοντά στον ισημερινό επειδή δεν υπάρχει το φαινόμενο Coriolis εκεί.

Τι γίνεται όμως με τη διασταύρωση του ισημερινού; Στην ουσία, αυτό θα σήμαινε ότι μια τροπική καταιγίδα θα περιστρεφόταν προς μία κατεύθυνση, θα περνούσε τον ισημερινό και θα έπρεπε να σταματήσει και να περιστραφεί προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Γκάρι Μπάρνες, καθηγητής μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, έχει δηλώσει ότι είναι θεωρητικά δυνατό μια καταιγίδα να περάσει μέσω του ισημερινού και να συνεχίσει να περιστρέφεται με τον ίδιο τρόπο αν ήταν αρκετά ισχυρή, αλλά δεν έχει υπάρξει ποτέ παράδειγμα αυτού στην πραγματικότητα.