Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Τέσσερα tips για να σταματήσετε να αγχώνεστε για την υγεία σας

Τέσσερα tips για να σταματήσετε να αγχώνεστε για την υγεία σας

Το να ανησυχεί κάποιος για την υγεία του δεν είναι κάτι σπάνιο. Ωστόσο αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα.

Πόσο συχνά αγχώνεστε για ασυνήθιστα συμπτώματα ή περίεργες αισθήσεις στο σώμα σας; Πιστεύετε ότι για να είστε υπεύθυνοι, πρέπει να είστε διαρκώς σε εγρήγορση εντοπίζοντας απευθείας οτιδήποτε ασυνήθιστο; Ίσως από την άλλη, να παρακολουθείτε το σώμα σας καθημερινά ή να κάνετε πολλές αναζητήσεις στο Διαδίκτυο για τυχόν συμπτώματα. Εάν αυτά σας ακούγονται οικεία, τότε πιθανόν να αντιμετωπίζετε άγχος για την υγεία σας.

Τα άτομα με άγχος υγείας τείνουν να δίνουν μεγάλη προσοχή στα συμπτώματα που βιώνουν ή να εστιάζουν έντονα σε διάφορες περιοχές του σώματός τους που απλώς δεν αισθάνονται καλά. Το άγχος υγείας χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες ανησυχίες και πεποιθήσεις σχετικά με την ύπαρξη ή την ανάπτυξη μιας σοβαρής ασθένειας, παρά την ιατρική επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει και την απουσία ασθένειας.

Σύμφωνα μάλιστα με μια διεθνή επιδημιολογική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, το άγχος υγείας θεωρείται μια κοινή πάθηση, με επιπολασμούς 0,04–4,5% στο γενικό πληθυσμό.

Πώς μας βλάπτει το άγχος για την υγεία

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι που το άγχος υγείας μπορεί να μας βλάψει, περιλαμβάνουν:

– Όταν εστιάζετε υπερβολικά στις αισθήσεις του σώματος, το άγχος για την υγεία μπορεί να ενταθεί.
– Όταν δίνετε μεγάλη προσοχή στο σώμα σας, είναι πιθανό να εντοπίσετε κάτι που δεν προσέξατε στο παρελθόν και εσφαλμένα να θεωρήσετε ότι πρόκειται για ένα νέο σύμπτωμα.
– Το άγχος για την υγεία μπορεί να σας κρατήσει πίσω, καθώς το διαρκές αίσθημα ανασφάλειας και ανησυχίας μπορεί να “κλέψει” τις μικρές χαρές της καθημερινότητας.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Μερικές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφιστείτε από την διαρκή ανησυχία, περιλαμβάνουν:

1. Αξιολογήστε τον επείγοντα χαρακτήρα των συμπτωμάτων

Κάντε μια συμφωνία με τον εαυτό σας ότι εάν ένα σύμπτωμα φαίνεται επείγον, θα αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Εάν δεν φαίνεται επείγον, μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας ότι δεν χρειάζεται να εστιάσετε τόσο πολύ σε αυτό, αλλά ότι μπορείτε να επανεξετάσετε το σύμπτωμα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να προσδιορίσετε εάν πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό.

Μπορείτε ακόμη και να ορίσετε μια ειδοποίηση υπενθύμισης για να ελέγξετε ξανά το σχετικό σύμπτωμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε ότι δεν θα περάσει χωρίς επίβλεψη.

2. Περιορίστε τις συμπεριφορές που αποζητούν επιβεβαίωση

Ενώ μπορεί αυθόρμητα να ζητάτε από τους αγαπημένους σας να σας καθησυχάσουν ή να κάνετε έρευνα στο Διαδίκτυο για οτιδήποτε αντιμετωπίζετε, αυτές οι συμπεριφορές διατηρούν την εστίαση στα συμπτώματά σας, τροφοδοτώντας το άγχος σας.

Ίσως είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να αντισταθείτε στην παρόρμηση να αναζητήσετε επιβεβαίωση ή να κάνετε αναζητήσεις στο Διαδίκτυο. Ακόμα κι αν μπορείτε να καθυστερήσετε αρχικά μόνο για ένα ή δύο λεπτά, αυτό είναι μια καλή αρχή.

3. Στρέψτε την προσοχή σας στο φυσικό περιβάλλον

Όταν παρατηρήσετε ότι εστιάζετε στα συμπτώματά σας, μπορείτε να εξασκηθείτε στη μετατόπιση της προσοχής από το σώμα σας σε κάτι στο περιβάλλον σας. Θα μπορούσε να είναι η υφή του υφάσματος στον καναπέ στον οποίο κάθεστε, οι ήχοι γύρω σας, μια εικόνα στον τοίχο ή το αεράκι αν βρίσκεστε έξω.

Η μετατόπιση της προσοχής μπορεί να σας βοηθήσει, μειώνοντας το έντονο αίσθημα άγχους και ανησυχίας. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, με την εξάσκηση, μπορεί να γίνει ευκολότερο.

4. Κάντε πράγματα που έχουν νόημα για εσάς

Αντί να αγχώνεστε για μια αλλαγή που παρατηρήσατε, εξετάστε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με έναν καλό σας φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σας, να επανέλθετε σε ένα χόμπι, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να μαγειρέψετε ένα γεύμα ή οτιδήποτε είναι σημαντικό για εσάς.

Όσο περισσότερη προσοχή δίνετε σε δραστηριότητες που απολαμβάνετε και σας χαλαρώνουν, τόσο πιο πιθανό είναι το άγχος να μειωθεί.

Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τους αγαπημένους σας ή και από έναν επαγγελματία ψυχοθεραπευτή, που θα σας καθοδηγήσει για να καταφέρετε να ξεπεράσετε το άγχος για την υγεία σας.

* Πηγή: Vita

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Τροποποιήσεις και διακοπές εμπορικών πτήσεων μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πέντε αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν αλλαγές «για την ασφάλεια των επιβατών» - Τα πληρώματα επιλέγουν εναλλακτικές διαδρομές για να αποφύγουν την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2024