Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Στην τελική ευθεία οι διεκδικητές του ΠΑΣΟΚ, τα «παίζουν όλα»

Στην τελική ευθεία οι διεκδικητές του ΠΑΣΟΚ, τα «παίζουν όλα»

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ κορυφώνουν τις προεκλογικές τους δράσεις. Σε ποιες περιοχές «ποντάρουν»

Για την τελική «μάχη» προετοιμάζονται οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου και προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ποιοι θα είναι εκείνοι που θα πάρουν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο. Οι επόμενες 4 ημέρες που απομένουν, θεωρούνται κρίσιμες για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης με δεδομένο ότι οι «6» παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά, προκειμένου να συσπειρώσουν το εκλογικό τους ακροατήριο. Και στα 6 επιτελεία έχουν μελετήσει τα δυνατά σημεία των υποψηφίων αλλά και την αχίλλειο πτέρνα του καθενός και της καθεμίας.

Άπαντες, παρά τις διαφωνίες τους, συμφωνούν ότι ο διάλογος όλο αυτό το διάστημα κινήθηκε σε πολιτισμένο επίπεδο. Εντούτοις, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τα «καρφιά» που εκτοξεύθηκαν μεταξύ των «6», με αποκορύφωμα όσα ειπώθηκαν στο πράσινο debate. Βέβαια, οι εκατέρωθεν «βολές» δεν αποκλείεται να συνεχιστούν μέχρι το άνοιγμα της κάλπης. Σίγουρα πάντως δεν πέρασε απαρατήρητο, χωρίς μάλιστα να λείπουν σε πράσινα πηγαδάκια τα «αιχμηρά» σχόλια, ότι οι κεντρικές ομιλίες Γερουλάνου και Δούκα πέφτουν την ίδια ημέρα.

Με προσωπικά στοιχεία το νέο σποτ Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πορεύτηκε κατά την προεκλογική περίοδο έχοντας φιλοτεχνήσει μία πολιτική γραμμή που βασίζεται σε 3 κεντρικούς άξονες: πολιτική αυτονομία, ενότητα και ανανέωση. Στο στρατόπεδο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η πολιτική που άσκησε όλο το προηγούμενο διάστημα δρέπει καρπούς. Αυτό φαίνεται δημοσκοπικά από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και την ταυτόχρονη υποχώρηση της κυβέρνησης.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει η εκτίμηση ότι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πιστώνονται τρία κεντρικά ορόσημα για την παράταξη, τα οποία είχαν επιτυχία. Πρώτον, ο ενωτικός χαρακτήρας της εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, η ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή κατά την οποία οι υποψήφιοι ξεδίπλωσαν τις θέσεις τους για την προεδρική εκλογή. Τρίτον, το debate, από το οποίο κερδισμένο βγήκε το «όλον» ΠΑΣΟΚ. Στο επιτελείο του εκτιμούν ότι ο ίδιος υπηρέτησε και τα τρία με συνέπεια, ενώ αποτελούν πλέον «προίκα» της παράταξης.

Εν όψει της Κυριακής, στο στρατόπεδο του Ν. Ανδρουλάκη φαίνεται πως επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Όπως επισήμαναν συνεργάτες του τα μηνύματα που παίρνουν ως προς την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην Αττική είναι άκρως ενθαρρυντικά. Τόσο στις περιοδείες όσο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν γίνει, το ποσοστό ανταπόκρισης είναι πολύ μεγάλο.

Είναι χαρακτηριστική, όπως λένε, η συμμετοχή του κόσμου στην ομιλία που πραγματοποίησε στον Πειραιά-περιοχή όπου το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κατά γενική ομολογία ισχυρή παρουσία- όπου συγκεντρώθηκαν 350 πολίτες. Αντίστοιχα, η εικόνα από την ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο της Κρήτης, εκτιμούν οι διοργανωτές, ότι δεν είχε να «ζηλέψει» τίποτα, ως προς τη συμμετοχή, από την προεκλογική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πέρα από την Κρήτη, που αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς του, ισχυρές δυνάμεις διατηρεί, επίσης μεταξύ άλλων, σε Θεσσαλία, Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει την κεντρική του ομιλία στην Αθήνα την Παρασκευή, ενώ θα κλείσει τις προεκλογικές του δραστηριότητες το Σάββατο στην Πάτρα.

Τις επόμενες ώρες, αναμένεται να δημοσιοποιήσει προεκλογικό σποτ, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και συγχρόνως θα προχωρά στον δικό του απολογισμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το βίντεο θα έχει και αρκετά προσωπικά στοιχεία για την πορεία της ζωής του, ενώ ο ίδιος θα καθιστά σαφές ότι είναι ανεξάρτητος και ελεύθερος από συμφέροντα, προκρίνοντας, παράλληλα, την ενότητα της παράταξης.

Στην Κρήτη «κλείνει» ο Δούκας

Ούριος άνεμος εκτιμούν ότι πνέει στα πανιά του Χάρη Δούκα οι επιτελείς του. Σήμερα, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην κεντρική προεκλογική του ομιλία στο γήπεδο του Πανελληνίου. Την Παρασκευή, ο Δήμαρχος Αθήνας έχει επιλέξει να «κλείσει» τις προεκλογικές του ομιλίες στη Λάρισα κι’ αυτό γιατί θέλει να στείλει ένα μήνυμα στήριξης στον αγροτικό κόσμο αλλά και να τονίσει την ανάγκη αποκέντρωσης. Πρόκειται δε για μία περιοχή που ταλαιπωρήθηκε από τις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές με την κυβέρνηση να μην έχει εκπληρώσει ακόμη τις υποσχέσεις της προς τους κατοίκους.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, τελευταίος προεκλογικός του «σταθμός» θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Κρήτη. Τυχαίο; Μάλλον όχι, καθώς πρόκειται για το προπύργιο του Νίκου Ανδρουλάκη. Σημειωτέον ότι ο ίδιος έχει βρεθεί αρκετές φορές στην Κρήτη από την έναρξη της εκστρατείας του.

Συγχρόνως, η πλευρά του Δημάρχου ποντάρει πολλά στην Α’ Αθήνας-πράγμα λογικό- ενώ η στήριξη των Κωνσταντινόπουλου, Πάνα και Χριστοδουλάκη διευρύνει την οργανωτική του ισχύ σε Αρκαδία, Χαλκιδική και Αν. Αττική. Θετικό κλίμα εισπράττεται και από τη Θεσσαλονίκη.

Στα τελευταία μέτρα της προεδρικής κούρσας, ο Χάρης Δούκας θα στοχεύσει στην καρδιά των «ορθόδοξων» Πασόκων, λαμβάνοντας υπόψη το τελευταίο προεκλογικό του βίντεο με τον ανατέλλοντα ήλιο. Πρόκειται για κίνηση με τη δική της σημειολογία.

Επιπλέον, στενοί συνεργάτες του επισήμαναν στο in ότι δεν πρόκειται να αναλωθεί σε εσωκομματικές τριβές κι’ αυτό γιατί στόχος του είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η προγραμματική αντιπολίτευση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η περιοδεία του στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, καθώς δίνει μεγάλο βάρος στο Ε.Σ.Υ. Αντίστοιχα, η συνάντησή του με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου, εν μέσω πυρκαγιάς, δείχνει, όπως σημειώνουν πηγές, την προτεραιότητα που δίνει στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο κ. Δούκας, όντας καθηγητής περιβαλλοντικής πολιτικής, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος με τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής κρίσης.

Με Ν. Παπανδρέου ο Γερουλάνος στην Πάτρα

Αττική, Κεφαλονιά (λόγω καταγωγής) και Θεσσαλονίκη φαίνεται πως είναι κάποια από τα δυνατά «χαρτιά» του Παύλου Γερουλάνου. Ο βουλευτής Α’ Αθήνας έχει «οργώσει» την επικράτεια και στο επιτελείο του επικρατεί αισιοδοξία, καθώς, όπως λένε, το κλίμα που εισπράττουν είναι κάτι παραπάνω από θετικό. Μετά τη σημερινή του ομιλία στην Αθήνα, την Παρασκευή θα ολοκληρώσει τις προεκλογικές του δραστηριότητες στην Πάτρα. Εκεί το παρών θα δώσει κατά πληροφορίες και ο ευρωβουλευτής του κόμματος και αδερφός του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Παπανδρέου. Αν μη τι άλλο, η ολοκλήρωση των περιοδειών του στην Αχαΐα έχει τη δική της σημειολογία. Πρώτον, γιατί παραδοσιακά αποτελούσε προπύργιο της προοδευτικής παράταξης και δεύτερον, γιατί πρόκειται για τον τόπο καταγωγής της οικογένειας Παπανδρέου. Το Σάββατο θα βρεθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Κεφαλονιά.

Ο ίδιος ο Παύλος Γερουλάνος εκτιμά ότι το διακύβευμα της Κυριακής είναι ένα: «Για να κερδίσουμε τη ΝΔ σε 3 χρόνια πρέπει να αλλάξουμε ηγεσία». Το πολιτικό δίλλημα λοιπόν, που θα προτάξει σε αυτά τα τελευταία μέτρα της προεκλογικής κούρσας είναι «επιλογή νίκης ή επιλογή ήττας για το ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου». Σε αυτή τη λογική, εκτιμά επίσης, ότι η δική του υποψηφιότητα διασφαλίζει την αλλαγή ηγεσίας στον Β’ γύρο και κατ’ επέκταση «προοπτική νίκης για το κίνημα».

Πάντως, ενόψει των εκλογών, παρατηρείται μία κινητοποίηση παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που στήριξαν την κυβέρνηση του 2009. Συνεργάτες του κ. Γερουλάνου σημείωναν ότι ο ίδιος συσπειρώνει ακροατήρια προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κεντρώους ψηφοφόρους που μπορεί να στήριξαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις τη Νέα Δημοκρατία.

«Έτοιμη» για τον δεύτερο γύρο λένε από την Διαμαντοπούλου

Στην Αττική θα είναι αφιερωμένες οι τελευταίες ημέρες της προεκλογικής «μάχης» της Άννας Διαμαντοπούλου. Την Πέμπτη θα πραγματοποιήσει την κεντρική της ομιλία στην Αθήνα , ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο θα συνεχίσει με περιοδείες στο λεκανοπέδιο. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε σε Θεσσαλονίκη, Ήπειρο και Κοζάνη (τόπος καταγωγής).

Στο επιτελείο της θεωρούν ότι η υποψηφιότητά της άλλαξε ολόκληρη την προεκλογική διαδικασία, πολιτικοποιώντας την συζήτηση, κάτι που φάνηκε και στο πρόσφατο debate. Εκεί αποδείχθηκε, λένε οι ίδιες πηγές, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «σχολείο» με σοβαρά στελέχη και θέσεις. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ήδη, είναι έτοιμο το προεκλογικό της «υλικό» και για τον δεύτερο γύρο.

Από το περιβάλλον της υπογραμμίζουν ότι τα μεγάλα «ατού» της Άννας Διαμαντοπούλου είναι δύο. Πρώτον, ότι η υποψηφιότητά της αγκαλιάζεται από τη Βόρεια Ελλάδα, λόγω της καταγωγής και της διαχρονικής της πολιτικής παρουσίας. Εξού και η δυναμική που καταγράφει, κατά τις ίδιες πηγές, σε Μακεδονία και Θράκη.

Δεύτερον, το γεγονός ότι πολιτεύτηκε για χρόνια στην Αθήνα και δραστηριοποιήθηκε μέσω του «ΔΙΚΤΥΟΥ», της δίνει πρόσβαση σε διαφορετικές και ετερογενείς εκλογές δεξαμενές. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει η εκτίμηση ότι η δυναμική στην Αττική φαίνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο.

Συγχρόνως, στο επιτελείο Διαμαντοπούλου «ποντάρουν» και στην Κρήτη, αναφέροντας ότι η υποψηφιότητά της έχει απήχηση. Υπενθυμίζεται ότι ο σύζυγος της Γιάννης Σαβαλάνος κατάγεται από τα Χανιά, ενώ πρόκειται για μία περιφέρεια, όπου το ΠΑΣΟΚ διατηρεί πολύ ισχυρούς δεσμούς με τους πολίτες.

Φουλάρουν μηχανές

Μετά τον πολύ μεγάλο αριθμό υπογραφών που συγκέντρωσε για την υποψηφιότητά του, ο Μιχάλης Κατρίνης πραγματοποίησε την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην γενέτειρά του, τον Πύργο Ηλείας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο βουλευτής Ηλείας έχει σκοπό να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στην εκλογική του περιφέρεια.

Παρά τις δημοσκοπήσεις, στο επιτελείο Κατρίνη βλέπουν με αισιοδοξία τη μάχη της Κυριακής. Υπάρχει δε η εκτίμηση ότι η Πελοπόννησος συνολικά θα είναι ένα από τα πιο ισχυρά «όπλα» του βουλευτή στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Αυτόν τουλάχιστον αναφέρουν πρόσωπα από το περιβάλλον του. Αντίστοιχα, χαμόγελα επικρατούσαν στους συνεργάτες του και μετά την κεντρική εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Περιστέρι κι’ αυτό γιατί πρόκειται για μία από τις περιοχές στις οποίες έχει «επενδύσει» πολλά εν όψει της Κυριακής. Επόμενος σταθμός είναι η Λάρισα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην Καλαμάτα.

«Περιοδείες-Περιοδείες-Περιοδείες». Αυτό είναι το μότο πάνω στο οποίο θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες η Νάντια Γιαννακοπούλου μετά την κεντρική της ομιλία στο Περιστέρι.

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Τροποποιήσεις και διακοπές εμπορικών πτήσεων μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πέντε αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν αλλαγές «για την ασφάλεια των επιβατών» - Τα πληρώματα επιλέγουν εναλλακτικές διαδρομές για να αποφύγουν την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2024