Απολύθηκε ο «καθηγητής φάντασμα»
Ο καθηγητής νομικών επέστρεψε στην εργασία του μετά από 550 μέρες απουσίας, αλλά δεν τον άφησαν καν να μπει στην τάξη.
Ένας καθηγητής στη βόρεια Ιταλία, που είχε απουσιάσει από την εργασία του για 550 ημέρες λόγω συνεχόμενων αδειών και αδικαιολόγητων απουσιών, επέστρεψε στη σχολική μονάδα όπου εργαζόταν, αλλά δεν του επιτράπηκε η είσοδος επειδή είχε ήδη απολυθεί.
Ο καθηγητής δικαίου, που απουσίαζε συνεχώς από το 2011, δεν είχε εμφανιστεί ποτέ ουσιαστικά στην τάξη. Το σχολείο ολοκλήρωσε τη διαδικασία απόλυσης, με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού γραφείου της περιοχής.
Συγκεκριμένα σε ένα λύκειο στο Τρεβίζο δεν είχαν δει ποτέ τον καθηγητή, έναν 60χρονο από την επαρχία του Τάραντα, στην τάξη. Τοποθετημένος σε μόνιμη θέση από το 2011, είχε συσσωρεύσει με τα χρόνια —σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο— απουσίες για συνολικά 550 ημέρες: το πρώτο έτος ποτέ δεν μπήκε να διδάξει στην τάξη λόγω άδειας.
Τα άλλα δυο έλειπε λόγω ασθένειας, όχι συνεχόμενες, συχνά μεταξύ Δευτέρας και Σαββάτου, συν —σύμφωνα με το σχολείο— άλλες αδικαιολόγητες απουσίες.
Στην περίπτωση μακροχρόνιων απουσιών, οι αρχές μπορούν να ερευνήσουν την υπόθεση και, εάν διαπιστωθεί παραβίαση των κανονισμών, να απολύσουν τον υπάλληλο για αδικαιολόγητη αμέλεια καθήκοντος.
Ο καθηγητής «φάντασμα» προσπάθησε να πάρει πίσω την καρέκλα του, αλλά τον σταμάτησαν στην είσοδο. Το λύκειο, έχοντας ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, είχε ήδη εγκρίνει τη διάταξη για την απόλυσή του, με την ευνοϊκή γνώμη του σχολικού γραφείου του Τρεβίζο. Ο ίδιος ή οι μαθητές δεν είπαν τίποτα.
«Φύγε, απολύθηκες»
Το περιστατικό έγινε viral ως αξιοσημείωτο λόγω της μακροχρόνιας απουσίας του καθηγητή και της τελικής του απόλυσης χωρίς να έχει ασκήσει ουσιαστικά τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Η απόλυση έγινε με τη στήριξη της Περιφέρειας καθώς η απουσία του ήταν συνεχής και αδικαιολόγητη.
Και στην Ιταλία, οι δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των καθηγητών, υπόκεινται σε συγκεκριμένους κανονισμούς σχετικά με τις άδειες και τις απουσίες. Η νομοθεσία επιτρέπει τη χορήγηση αδειών για λόγους υγείας, αλλά όταν οι απουσίες είναι συνεχείς και χωρίς επαρκείς αιτιολογήσεις, η υπηρεσία έχει το δικαίωμα να κινήσει διαδικασίες απόλυσης.
Στην περίπτωση μακροχρόνιων απουσιών, οι αρχές μπορούν να ερευνήσουν την υπόθεση και, εάν διαπιστωθεί παραβίαση των κανονισμών, να απολύσουν τον υπάλληλο για αδικαιολόγητη αμέλεια καθήκοντος.
Ο καθηγητής σαν να μην συμβαίνει τίποτα εμφανίστηκε στο σχολείο όπου τον περίμεναν σχεδόν τρία χρόνια, αλλά μετά από 550 μέρες απουσίας δεν τον άφησαν καν να μπει: ο καθηγητής νομικών είχε ήδη απολυθεί.
Του έδωσαν το παρατσούκλι «ο δάσκαλος φάντασμα». Γνήσιος επαγγελματίας της… απουσίας, αλλά τελικά το ταλέντο του του κόστισε ακριβά. Όταν αποφάσισε να πάει στο σχολείο και να διδάξει τον σταμάτησαν στην πόρτα. «Φύγε, απολύθηκες», του είπαν οι φύλακες.
Σύμφωνα με το Adnkronos, το «κόλπο» του δασκάλου συνίστατο στο να επιστρέφει στη δουλειά στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς και στην αρχή της επόμενης, έστω και με μία μόνο παρουσία, ώστε να μπορεί έτσι να διακόψει την περίοδο έως και 18 μηνών αναρρωτικής άδειας μετ’ αποδοχών και να επανενεργοποιηθεί καινούργια αμέσως μετά για να μην χάσει τον μισθό του.
Μια ιατρική επιτροπή της περιφέρειας της Απουλίας αποφάσιζε κάθε φορά την ψυχοσωματική του καταλληλότητα για εργασία, αλλά αυτή την φορά δεν του πέρασε…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις