Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΔΝΤ: «H κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή βάζει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία»

ΔΝΤ: «H κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή βάζει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία»

Το ΔΝΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο νότιο Λίβανο, καθώς ανησυχεί για την παγκόσμια οικονομία.

Ο παγκόσμιος δανειστής πρόσθεσε στην ανάλυσή του ότι το ΑΕΠ της Γάζας μειώθηκε κατά 86% το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ ταυτόχρονα το ΑΕΠ της Δυτικής Όχθης κατά το πρώτο εξάμηνο μειώθηκε πιθανότατα κατά 25%, με προοπτικές περαιτέρω επιδείνωσης.

Οι πολυεθνικές έχουν υποστεί με την σειρά τους ζημιές από ένα μποϋκοτάζ που εκτείνεται από την Ασία μέχρι την Ευρώπη.

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλότερες τιμές βασικών εμπορευμάτων, κόστος ναυτιλίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την Πέμπτη ότι μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή και την παγκόσμια οικονομία, αλλά οι τιμές των εμπορευμάτων παραμένουν κάτω από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου έτους.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι το Ταμείο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο νότιο Λίβανο με «σοβαρή ανησυχία» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. «Το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης αυξάνει τους κινδύνους και την αβεβαιότητα και θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή και πέραν αυτής», δήλωσε η Κόζακ .

Είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθούν συγκεκριμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά σημείωσε ότι οι οικονομίες στην περιοχή έχουν ήδη υποφέρει σε μεγάλο βαθμό, ιδίως στη Γάζα, όπου ο άμαχος πληθυσμός «αντιμετωπίζει άσχημες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, ανθρωπιστική κρίση και ανεπαρκείς παραδόσεις βοήθειας.

Η οικονομία στην αποκλεισμένη Γάζα έχει καταστραφεί και αυτή της Δυτικής Όχθης έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα.

Η παλαιστινιακή οικονομία στα τάρταρα

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Γάζας μειώθηκε κατά 86% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, δήλωσε η Κόζακ, ενώ το ΑΕΠ της Δυτικής Όχθης κατά το πρώτο εξάμηνο μειώθηκε πιθανότατα κατά 25%, με προοπτικές περαιτέρω επιδείνωσης.

Το ΑΕΠ του Ισραήλ συρρικνώθηκε κατά περίπου 20% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 μετά την έναρξη της σύγκρουσης και η χώρα είδε μόνο μερική ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2024, πρόσθεσε. Το ΔΝΤ θα επικαιροποιήσει τις οικονομικές προβλέψεις του για όλες τις χώρες και την παγκόσμια οικονομία αργότερα τον Οκτώβριο, όταν ο παγκόσμιος δανειστής και η Παγκόσμια Τράπεζα θα πραγματοποιήσουν τις φθινοπωρινές συνεδριάσεις τους στην Ουάσινγκτον.

«Στο Λίβανο, η πρόσφατη όξυνση της σύγκρουσης επιδεινώνει την ήδη εύθραυστη μακροοικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αναφερόμενος στις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Λίβανο. «Η σύγκρουση έχει προκαλέσει βαρύ ανθρώπινο φόρο αίματος στη χώρα και έχει προκαλέσει ζημιές στις υλικές υποδομές».

Η Τζούλι Κόζακ δήλωσε πως οι τιμές έχουν ανέβει, αλλά δεν έχουν πιάσει το μέγιστο περσινό κόστος.

Πετρέλαιο, σιτηρά και το κόστος της θαλάσσιας μετακίνησης των εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί

Οι κύριοι δίαυλοι για τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στην παγκόσμια οικονομία ήταν μέσω των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και των σιτηρών, καθώς και του αυξημένου κόστους ναυτιλίας, καθώς τα πλοία αποφεύγουν πιθανές πυραυλικές επιθέσεις από τους μαχητές Χούθι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε η Κόζακ.

Ωστόσο, οι τιμές των εμπορευμάτων είναι σήμερα χαμηλότερες από τις μέγιστες τιμές τους το περασμένο έτος.

«Τονίζω για άλλη μια φορά ότι παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και ότι πρόκειται για μια κατάσταση μεγάλης ανησυχίας και πολύ μεγάλης αβεβαιότητας», πρόσθεσε. Ο Λίβανος το 2022 κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με το ΔΝΤ για ένα πιθανό πρόγραμμα δανείου, αλλά δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η Κόζακ.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον Λίβανο για ένα πιθανό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όταν η κατάσταση είναι κατάλληλη για να το πράξουμε, αλλά αυτό θα απαιτούσε να μπορούν να αναληφθούν οι δράσεις και να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα πολιτικής», πρόσθεσε η Κόζακ. «Επί του παρόντος υποστηρίζουμε τον Λίβανο μέσω της βοήθειας για την ανάπτυξη ικανοτήτων και άλλων τομέων, όπου αυτό είναι δυνατόν».

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο