Φυσικό αέριο: Νέο ρεκόρ στη ζήτηση το 2025 βλέπει ο ΙΕΑ
Το φυσικό αέριο εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης – Τι θα γίνει με την Ουκρανία
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται με ισχυρότερους ρυθμούς το 2024 σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, τα οποία επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αναταραχή της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.
Αυτό αναφέρει σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, προσθέτοντας παράλληλα, ότι οι νέες προμήθειες φυσικού αερίου που έρχονται στην αγορά το 2024 παραμένουν περιορισμένες λόγω της σχετικά αργής αύξησης της παραγωγής LNG. Την ίδια ώρα οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να τροφοδοτούν την αστάθεια των τιμών για τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου και την ασφάλεια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΔΟΕ η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο προβλέπεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 2,5% το 2024, με παρόμοια ανάπτυξη να αναμένεται το 2025.
Η Global Gas Security Review , αναφέρει ότι οι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές στην Ασία αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της αύξησης, ενώ η ανάκαμψη της ζήτησης βιομηχανικού αερίου στην Ευρώπη συμβάλλει επίσης, παρόλο που παραμένει πολύ κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα.
Οι αγορές παραμένουν ευαίσθητες σε απροσδόκητες εξελίξεις από την πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης
«Η ανάπτυξη που βλέπουμε στην παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου φέτος και το επόμενο έτος αντανακλά τη σταδιακή ανάκαμψη από μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση που έπληξε σκληρά τις αγορές», σχολίασε ο διευθυντής αγορών ενέργειας και ασφάλειας του ΔΟΕ Keisuke Sadamori.
Προσθέτει, όμως, πως «η ισορροπία μεταξύ των τάσεων ζήτησης και προσφοράς είναι εύθραυστη, με σαφείς κινδύνους μελλοντικής αστάθειας. Οι παραγωγοί και οι καταναλωτές πρέπει να συνεργαστούν στενά για να αντεπεξέλθουν σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την ανάγκη να προωθηθεί η μετάβαση καθαρής ενέργειας για να διασφαλιστεί ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον».
Παραμένει ευάλωτο το φυσικό αέριο
Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι αγορές παραμένουν ευαίσθητες σε απροσδόκητες εξελίξεις από την πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης. Ο ρόλος του LNG στο παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου έχει αυξηθεί από την έναρξη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και είναι πιθανό να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας προσφοράς-ζήτησης παγκοσμίως.
Οι περιορισμοί στη Διώρυγα του Παναμά και στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζουν να επηρεάζουν τη ναυτιλία, αλλά δεν έχουν οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς LNG μέχρι στιγμής. Ωστόσο, υπογραμμίζουν τις πιθανές ευπάθειες του εμπορίου LNG σε μια ολοένα και πιο διασυνδεδεμένη παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.
Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει το 2025, όταν η αύξηση της προσφοράς LNG αναμένεται να επιταχυνθεί σχεδόν στο 6%, καθώς αρκετά μεγάλα έργα LNG συνδέονται με το δίκτυο, κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η Βόρεια Αμερική θα αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειονότητα της νέας δυναμικότητας, ενώ νέοι όγκοι από την Αφρική και την Ασία θα συμβάλουν επίσης.
Οι αβεβαιότητες
Μια βασική αβεβαιότητα ενόψει του χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου 2024-25 είναι η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, με τα υπάρχοντα συμβόλαια να λήγουν στα τέλη του 2024. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος όλων των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας.
Με τη σειρά του, αυτό θα απαιτούσε υψηλότερες εισαγωγές LNG στην Ευρώπη το 2025 και, κατά συνέπεια, θα οδηγήσει σε αυστηρότερο παγκόσμιο ισοζύγιο φυσικού αερίου από ό,τι αν συνεχιζόταν η διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας.
Για την αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές τις προκλήσεις, ο IEA συνιστά ότι οι μηχανισμοί ευελιξίας στις αλυσίδες αξίας αερίου και LNG θα μπορούσαν να βελτιωθούν με την ενίσχυση της ρευστότητας της παγκόσμιας αγοράς LNG, την ενσωμάτωση του ουκρανικού συστήματος αποθήκευσης αερίου στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και την εξέταση πιθανών πλαισίων για μηχανισμούς αποθήκευσης αερίου.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις