Τα κέρδη από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Πέρα από την αύξηση των καθαρών αποδοχών και το περιθώριο αυξήσεων, η περικοπή τους έχει δείξει ότι συνδέεται με άνοδο της απασχόλησης
Κέρδος τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους αναμένεται να έχει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2025. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών θα πέσουν στο ποσοστό 35,18%, έναντι του ποσοστού 36,18% που θα ισχύει την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι εργοδοτικές εισφορές από τα 223 ευρώ τον μήνα θα πέσουν στα 218 ευρώ
Για παράδειγμα, έστω εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 1.000 ευρώ τον μήνα. Σήμερα, οι καθαρές αποδοχές του, αφαιρουμένων των εργατικών εισφορών, ανέρχονται σε 861 ευρώ. Με τον νέο χρόνο θα ανέλθουν σε 866 ευρώ, δηλαδή θα αυξηθούν κατά 4 ευρώ τον μήνα ή 56 ευρώ ετησίως.
Όσον αφορά τις εργοδοτικές εισφορές, από τα 223 ευρώ/μήνα θα πέσουν στα 218 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2025. Δηλαδή, ο εργοδότης θα κερδίσει 5 ευρώ/μήνα ή 70 ευρώ ετησίως.
Επισημαίνεται ότι η μείωση θα προκύψει από το σκέλος των εισφορών υγείας, οι οποίες θα υποχωρήσουν στο 6,10%, με την εργοδοτική εισφορά ασθένειας που είναι σήμερα στο 4,55% να πέφτει στο 4,05% από το επόμενο έτος, και οι εισφορές ασθένειας των εργαζομένων, που είναι στο 2,55%, να μειώνονται στο 2,05%.
Η επίδραση στον κρατικό προϋπολογισμό
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχει σημαντική επίδραση στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα για τον ΕΦΚΑ. Ωστόσο, η προηγούμενη μείωση των 4,4 ποσοστιαίων μονάδων είχε θετική επίδραση στη μείωση της ανεργίας, η οποία μειώθηκε κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για το Ασφαλιστικό, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση με τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη (κύρια και επικουρική), καθώς εργοδότες και εργαζόμενοι καταβάλλουν το 26% του μισθού, έναντι 18,2% που ισχύει κατά μέσον όρο στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, που θα ισχύσει από τις αρχές του 2025 τόσο για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, φέρνει την Ελλάδα πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
Ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα, στις εκθέσεις τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα της χώρας μας οι διεθνείς οργανισμοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το υψηλό μη μισθολογικό κόστος συνιστά ένα ισχυρό αντικίνητρο για επενδύσεις, ενώ παράλληλα ψαλιδίζει το εισόδημα των εργαζομένων.
Έτσι, με δεδομένη και την περαιτέρω μείωση κατά μισή μονάδα το 2027, η συνολική επιβάρυνση εργοδοτών και εργαζομένων θα έχει μειωθεί κατά 5,9 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019, με αποτέλεσμα η χώρα μας να προσεγγίζει τον μέσο όρο των κρατών του ΟΟΣΑ και να πλησιάζει αυτόν των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τη φορολογική σφήνα (tax wedge) της ασφάλισης στην εργασία, στο 34,5%.
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρασημοφορεί τη Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, πολέμια του Τραμπ
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»