Το αν ένας 2χρονος κάστορας με το όνομα Νίμπι θα μείνει με τους διασώστες που γνωρίζει από μωρό ή θα πρέπει να απελευθερωθεί στην άγρια φύση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στη Μασαχουσέτη κατέληξε στο δικαστήριο και προκάλεσε τέτοια αναστάτωση που ακόμη και ο κυβερνήτης πήρε θέση.

«Το να βλέπεις κυριολεκτικά ανθρώπους από όλο τον κόσμο να ενώνονται για να προστατεύσουν αυτόν τον κάστορα είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά πράγματα που έχω δει ποτέ στη ζωή μου», δήλωσε ο Άνταμ Τέπερ , δικηγόρος που εκπροσωπεί τους διασώστες της Νίμπι.

Ένας δικαστής την Τρίτη δήλωσε ότι προς το παρόν, η Νίμπι θα επιτρέπεται να παραμείνει στο σπίτι της στο Newhouse Wildlife Rescue στο Τσέλμσφορντ, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Βοστώνης. Για την Παρασκευή έχει οριστεί ακρόαση για την υπόθεση που κατέθεσαν οι διασώστες κατά της Mass Wildlife, του τμήματος αλιείας και άγριας ζωής της πολιτείας, για να σταματήσει η απελευθέρωση.

Η Νίμπι είναι μια viral σταρ και το ξέρει

Η Νίμπι είχε επιτυχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ομάδας διάσωσης από τότε που ήταν μωρό και οι αναρτήσεις σχετικά με την επικείμενη απελευθέρωσή της συγκέντρωσαν χιλιάδες σχόλια. Μια διαδικτυακή αίτηση για τη διάσωση της Νίμπι από την απελευθέρωση έχει λάβει πάνω από 25.000 υπογραφές, οι νομοθέτες έχουν επίσης λάβει θέση και αυτή την εβδομάδα η κυβερνήτης Μόρα Χίλι δεσμεύτηκε να διασφαλίσει την προστασία της Νίμπι.

Η Τζέιν Νιούχαουζ, ιδρύτρια και πρόεδρος της ομάδας διάσωσης, δήλωσε ότι αφού η Νίμπι βρέθηκε στην άκρη του δρόμου, προσπάθησαν να την επανασυνδέσουν με τους κάστορες που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση και θα μπορούσαν να είναι οι γονείς της, αλλά δεν τα κατάφεραν. Μετά από αυτό, οι προσπάθειες να την κάνουν να δεθεί με άλλους κάστορες επίσης δεν απέδωσαν.

«Είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούμε να την απελευθερώσουμε όταν φαίνεται να της αρέσουν μόνο οι άνθρωποι και δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να είναι άγρια ή να συνδεθεί με κάποιο είδος του είδους της», δήλωσε η Νιούχαουζ. Η Νίμπι έχει ένα μεγάλο κλουβί με πισίνα στην επιχείρηση διάσωσης και θα περιπλανιέται επίσης στην αυλή και στο χώρο αποκατάστασης, δήλωσε η Νιούχαουζ. «Έχει λίγο πολύ πλήρη πρόσβαση στο χώρο. Όλοι στην ομάδα μου είναι ερωτευμένοι μαζί της», είπε.

Χιλιάδες από εμάς θα ήθελαν ένα τέτοιο πλάσμα να το φροντίζουν, όμως το ζήτημα είναι η ευζωΐα του κάστορα και το καλύτερο για το είδος της.

Αρνήθηκαν να την κάνουν viral ζώο επίδειξης (εκπαίδευσης) και διατάχθηκε η απελευθέρωσή της

Η Νιούχαουζ δήλωσε ότι είχε ζητήσει από τη Mass Wildlife αν θα μπορούσε να πάρει άδεια για να γίνει η Νίμπι εκπαιδευτικός κάστορας, επιτρέποντάς της να πηγαίνει τον κάστορα σε σχολεία, βιβλιοθήκες και δημαρχεία. Αλλά, όπως είπε, με την πρόσφατη άρνηση αυτής της άδειας ήρθε η διαταχθείσα απελευθέρωση της Νίμπι.

Η Νιούχαουζ δήλωσε ότι ο φόβος της είναι ότι μια απελευθέρωση θα σήμαινε βέβαιο θάνατο για την αγαπημένο της «ντίβα» κάστορα, η οποία δεν ξέρει πώς να ζήσει στη φύση αυτή τη στιγμή. «Δεν της δίνεται πολύς χρόνος για να καταλάβει πώς να φτιάξει για πρώτη φορά ένα καταφύγιο, πώς να φτιάξει φράγματα για πρώτη φορά, πώς να αποθηκεύσει όλη την τροφή της πριν μπει ο χειμώνας», είπε.

Η Νιούχαουζ δήλωσε ότι οι κάστορες συνήθως αφήνουν τους γονείς τους μεταξύ 2 και 3 ετών, οπότε είναι πιθανό ότι κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους η Νίμπι θα δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να θέλει να βρίσκεται στη φύση. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, θέλει να την κρατήσει ασφαλή.

«Λατρεύει τη ζωή της εδώ», δήλωσε η Νιούχαουζ. «Είναι πολύ κακομαθημένη και έχει πολύ χώρο για να τρέχει, τη δική της μικρή λιμνούλα, όλο το φαγητό, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, μούρα που θέλει». Βέβαια, ο δικαστής οφείλει να αποφασίσει πέρα από το viral ή τον εξανθρωπισμό της Νίμπι στα κοινωνικά δίκτυα, με μοναδικό γνώμονα το καλό του ζώου.

Η Νίμπι ως μικρό καστοράκι.

Πηγή: Associated Press