Ο βασανιστικός θάνατος του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, στις 21 Σεπτεμβρίου, χρήζει απαντήσεων και οι Γιάννης Μάγγος, Νίκος Κωστόπουλος, Ιρφάν Καμράν και Ιάσωνας Αποστολόπουλος κάνουν έκκληση «να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Μοχάμεντ Καμράν».

Σε κείμενο που συνυπογράφουν ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, ο αδερφός του Ζακ Κωστόπουλου, αδερφός του Μοχάμεντ Καμράν και ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στη μητέρα, τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του Μοχάμεντ Καμράν.

«Η ευθύνη για τη δολοφονία του είναι στα χέρια της κυβέρνησης»

«Ο βασανισμός μέχρι θανάτου του μετανάστη ντελιβερά Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα είναι ένα βάρβαρο ρατσιστικό έγκλημα. Λίγες μέρες μετά ο Μία Χαριζούλ βρέθηκε απαγχονισμένος στα κρατητήρια του ΑΤ Ομονοίας», αναφέρουν αρχικά στο κείμενο που συνυπογράφουν και σημειώνουν πως «η ευθύνη για τη δολοφονία του είναι στα χέρια της κυβέρνησης».

Είχε άδεια παραμονής και εργασίας

Οι καταγγελίες για άγριο βασανισμό ελέγχονται με τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του 38χρονου άντρα να μην έχουν εξακριβωθεί και την δικηγόρο της οικογένειας να τονίζει στο in πως τα ευρήματα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της ΕΛ.ΑΣ.

Ο 38χρονος ζούσε στην Ελλάδα από το 2004, είχε άδεια παραμονής και εργασίας, νοίκιαζε σπίτι στο όνομά του, συγκατοικούσε με τον αδελφό του και μιλούσε Ελληνικά.

Έρευνα για την υπόθεση

«Η ρατσιστική πολιτική της απαξιώνει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και τους μετατρέπει σε στόχους του κάθε συνοριοφύλακα, λιμενικού και αστυνομικού. Ευθύνεται για το έγκλημα στην Πύλο, τον πνιγμό πάνω από 600 προσφύγων, είναι υπεύθυνη για τις ζωές που χάθηκαν στο έγκλημα της στα Τέμπη», λένε οι υπογράφοντες και μεταξύ άλλων απαιτούν «να μπει τέλος στην ατιμωρησία της αστυνομικής βαρβαρότητας, να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Μοχάμεντ Καμράν, να χυθεί άπλετο φως και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη όπως ήδη επιχειρεί η κυβέρνηση και η ηγεσία της ΕΛΑΣ».

Οι φρικιαστικές εικόνες του άψυχου κορμιού του Καμράν προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων και η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη. Την εντολή έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και στόχος της απόφασης αυτής είναι «να υπάρξει πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης (…) ώστε να μη μείνει καμία απολύτως σκιά».