Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΕΔΗΝ: Καταγγελία Γιαννάκου για την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων της χώρας

ΠΟΕΔΗΝ: Καταγγελία Γιαννάκου για την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων της χώρας

«Δεν έχει μέλλον η δημόσια υγεία εφόσον παραμείνουν οι δημόσιες δαπάνες στο 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ», προειδοποιεί ο κ. Γιαννάκος.

Την άσχημη εικόνα εντός και εκτός των νοσοκομείων της χώρας περιγράφει και παρουσιάζει —μέσω φωτογραφιών— ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, υπάρχει επιτακτική ανάγκη επισκευών ενόψει μάλιστα και του χειμώνα που μας έρχεται, καθώς οι κτιριακές υποδομές των νοσοκομείων είναι ασυντήρητες επί δεκαετίες, ενώ ακόμη και στα νέα κτίρια «οι κακοτεχνίες εκδικούνται».

Στη συνέχεια, ο κ. Γιαννάκος προειδοποιεί πως «δεν έχει μέλλον η δημόσια υγεία εφόσον παραμείνουν οι δημόσιες δαπάνες στο 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ».

«Πολλά κτίρια νοσοκομείων είναι πάνω από 70 χρονών, χωρίς να έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις συντήρησης, καμία επισκευή στις στέγες και σε άλλα σημεία. Κατά καιρούς αξιοποιούνται προγράμματα ΕΣΠΑ που περιλαμβάνουν κτιριακές βελτιώσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις, όμως δεν στάθηκαν ικανά να αλλάξουν τη μεγάλη εικόνα που με τη πρώτη βροχή στάζει νερό σε πολλά εσωτερικά σημεία των νοσοκομείων», προσθέτει ο ίδιος.

«Βρέχει έξω, βρέχει και μέσα»

Κατόπιν, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως «σε πολλές περιπτώσεις όταν βρέχει έξω, βρέχει και μέσα στα νοσοκομεία» και αυτό δεν συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Η παθολογική κλινική στην οποία στάζουν τα νερά έχει μία μόνο γυναικεία τουαλέτα και οι νοσηλευόμενες πηγαίνουν σε αυτή. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων»

«Η υγρασία καταστρέφει τις ψευδοροφές και πέφτουν στα κεφάλια ασθενών και προσωπικού. Όπου πέφτουν νερά καταστρέφουν και τα πατώματα. Κουβάδες σε πολλά σημεία των νοσοκομείων σε διαδρόμους, εντός των θαλάμων ασθενών, τοποθετούνται για να πέφτουν τα νερά από τα ταβάνια. Παράθυρα που δεν κλείνουν στεγανά και μπάζουν νερά με τη βροχή», σημειώνει ο ίδιος.

«Το χειρότερο νοσοκομείο είναι του Κιλκίς»

Ο κ. Γιαννάκος λέει πως το νοσοκομείο του Κιλκίς φέρει τις περισσότερες και μεγαλύτερες ζημιές και «πρέπει να γκρεμισθεί εχθές και να γίνει νέο νοσοκομείο. Ό,τι χρήματα πέφτουν σε αυτό για επισκευές είναι πεταμένα χρήματα. Το κτίριο που στεγάζεται η παθολογική κλινική είναι 90 χρονών. Βρέχει έξω, βρέχει και μέσα στη παθολογική κλινική. Συμπληρωματικά η παθολογική κλινική στην οποία στάζουν τα νερά έχει μία μόνο γυναικεία τουαλέτα και οι νοσηλευόμενες γυναίκες πηγαίνουν σε αυτή. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων».

«Χρειάζονται περισσότερα χρήματα στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων»

Και συνεχίζει αναφέροντας ενδεικτικά: «Πριν λίγες ημέρες είδαμε εικόνες από κεντρικό νοσοκομείο της ΑΤΤΙΚΗΣ που έσταζαν τα νερά της βροχής στο εσωτερικό. Το παλαιό κτίριο είναι 130 χρονών, πώς να μη τρέχει η στέγη. Τώρα 130 χρόνια μετά γίνεται μελέτη για αλλαγή της στέγης. Μεγάλο νοσοκομείο της ανατολικής Μακεδονίας αποτελείται από τρία νέα σχετικά κτίρια περίπου 20ετίας. Τρέχουν νερά στο εσωτερικό από τους αρμούς σύνδεσης των τριών κτιρίων στις στέγες. Προφανώς κακοτεχνίες στη κατασκευή. Επίσης νέο νοσοκομείο 20ετίας στη Θεσσαλία προφανώς από κακοτεχνίες στη κατασκευή σε πολλά σημεία στο εσωτερικό στάζει με τη πρώτη βροχή. ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ. Προειδοποιούμε εν όψει χειμώνα για την ανάγκη άμεσων κτιριακών βελτιώσεων στεγάνωσης. Χρειάζονται περισσότερα χρήματα στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, αύξηση των δημοσίων δαπανών υγείας, επαρκή προσωπικό στις τεχνικές υπηρεσίες για να διορθωθεί η κατάσταση».

Only in

Από ναζί φύλακας που έκανε εξάσκηση στη σκοποβολή σε ανθρώπινους στόχους, φύλακας σχολείου που πρόσεχε παιδιά

Η ιστορία του ναζί που κρυβόταν επί 30 χρόνια σε κοινή θέα. Πώς αποκαλύφθηκε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2024