ΕΟΠΥΥ: Κίνδυνος να μείνουν χωρίς κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι
Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις οι εργαστηριακοί γιατροί και ζητούν κατάργηση του clawback. Τι θα γίνει με τις κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Κατάργηση του clawback και διαγραφή των οφειλών ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών, κλινικοεργαστηριακών ιατρών, διαγνωστικών κέντρων, πολυιατρείων, ιδιωτικών κλινικών και φυσικοθεραπευτών, από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Μάλιστα προειδοποιούν με κινητοποιήσεις γεγονός που θα οδηγήσει να μείνουν χωρίς κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.
Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν «την απόγνωση του ιατρικού κόσμου, λόγω του δυσβάσταχτου μέτρου του clawback που τους οδηγεί στην χρεοκοπία».
Ορατός ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ
Ξεκαθάρισαν ότι εάν δεν αποσυρθεί η αιφνιδιαστική απόφαση, για την προείσπραξη του clawback του 2021 και του 2023, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους και να διατηρήσουν την ποιότητα, των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Τόνισαν ότι τα εργαστήρια, τα πολυιατρεία, οι κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και τα φυσικοθεραπευτήρια, «οδηγούνται στη χρεοκοπία και ζήτησαν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό».
Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και εξάντληση όλων των νομικών μέσων, για την κατάργηση του clawback και τη διαγραφή των οφειλών.
Η σύσκεψη που συγκάλεσε ο ΙΣΑ με θέμα «Καταστροφικές συνέπειες του clawback στην επιβίωση Ιατρών, Πολυιατρείων Διαγνωστικών Κέντρων και Κλινικών- Λήψη αποφάσεων για περαιτέρω ενέργειες» έγινε σε συνεργασία με το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ και τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το claw back καθιστά αδύνατη την επιβίωση των ιατρών και των Φορέων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης. Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένα ζητήσει τα τελευταία χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας να καταργηθεί το δυσβάσταχτο αυτό μέτρο και να ενισχυθεί η υγεία. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εργαστήρια πολυιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια και κλινικές θα οδηγηθούν στο λουκέτο και θα έχουμε νέο κύμα ιατρών που θα καταφύγουν στο εξωτερικό αποδυναμώνοντας την περίθαλψη του Έλληνα ασθενή».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις