Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Ξεχωρίζει το μυαλό σου ένα αυθεντικό έργο τέχνης από ένα «μαϊμού»;

Ξεχωρίζει το μυαλό σου ένα αυθεντικό έργο τέχνης από ένα «μαϊμού»;

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης επιστημόνων που χρησιμοποιούν τεχνολογία παρακολούθησης ματιών και μαγνητική τομογραφία - Διαχωρίζει ο εγκέφαλός σου ένα αυθεντικό έργο τέχνης από ένα «μαϊμού»;

Διαχωρίζει ο εγκέφαλός σου ένα αυθεντικό έργο τέχνης από ένα «μαϊμού»; Ο Guardian απαντά στο ερώτημα αποκαλύπτοντας τα αποτελέσματα μελέτης επιστημόνων που χρησιμοποιούν τεχνολογία παρακολούθησης ματιών και μαγνητική τομογραφία.

Πρόκειται για μια νευρολογική μελέτη η οποία εκπονήθηκε στην Ολλανδία και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα αυθεντικό έργο τέχνης μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο με έναν τρόπο που είναι 10 φορές πιο δυνατός από το να βλέπεις μια ανατύπωσή του – σε αφίσα ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

«Γίνεσαι διανοητικά πιο πλούσιος όταν βλέπεις πρωτότυπα έργα, επειδή κάνεις συνδέσεις στον εγκέφαλό σου»

Η μελέτη ανατέθηκε από το Μουσείο Mauritshuis στη Χάγη στο ερευνητικό ινστιτούτο Neurensics και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνολογία παρακολούθησης ματιών και μαγνητική τομογραφία για να καταγράψει την εγκεφαλική δραστηριότητα εθελοντών που κοιτούσαν αυθεντικά έργα τέχνης και ανατυπώσεις.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι 20 συμμετέχοντες είχαν 10 φορές μεγαλύτερη ανταπόκριση όταν κοιτούσαν τα πρωτότυπα έργα, σε σχέση με τις αντιγραφές τους.

«Γίνεσαι διανοητικά πιο πλούσιος όταν βλέπεις πρωτότυπα έργα, επειδή κάνεις συνδέσεις στον εγκέφαλό σου», δήλωσε η Martine Gosselink, διευθύντρια του Mauritshuis. Η Gosselink ήταν πεπεισμένη για τη δύναμη ενός αυθεντικού έργου πριν από τη μελέτη, αλλά ήθελε να διερευνηθεί επίσημα η αίσθηση της. «Όλοι νιώθουμε τη διαφορά. αλλά είναι μετρήσιμη; Eίναι αληθινή;»

Πώς έγινε η μελέτη

Στους εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 21 και 65 ετών, τοποθετήθηκε τόσο σαρωτής ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) όσο εξοπλισμός παρακολούθησης ματιών. Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν πέντε αυθεντικούς πίνακες στο μουσείο, καθώς και τις αντίστοιχες ανατυπώσεις τους στο κατάστημα του μουσείου.

«Τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα» σχολίασε ο Martin de Munnik, συνιδρυτής του ερευνητικού ινστιτούτου Neurensics. Τα πρωτότυπα έργα τέχνης προκάλεσαν μια ισχυρή θετική αντίδραση στο μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται με τη συνείδηση και τις προσωπικές αναμνήσεις, είπαν οι ερευνητές.

Ένα αυθεντικό έργο τέχνης μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο με έναν τρόπο που είναι 10 φορές πιο δυνατός από το να βλέπεις μια ανατύπωσή του

Η έρευνα ανέλυσε επίσης “Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι”. Το δημοφιλές έργο τράβηξε τη μεγαλύτερη προσοχή και ώθησε τους μελετητές να ασχοληθούν με αυτό που περιέγραψαν ως «βρόχο παρατεταμένης προσοχής» – ένα τρίγωνο ανάμεσα στο μάτι, το στόμα και το σκουλαρίκι.

Ο Erik Scherder, καθηγητής κλινικής νευροψυχολογίας τόνισε, ότι η παρούσα έρευνα αναδεικνύει την σημασία του πολιτισμού και της τέχνης. Η μελέτη όπως είπε ο καθηγητής «Δείχνει τι προκαλείται στον εγκέφαλό σου όταν βλέπεις ένα έργο τέχνης». «Πρόκειται για ένα πλούσιο περιβάλλον που πραγματικά κάνει τη διαφορά, ιδιαίτερα για τα παιδιά στη φάση της ανάπτυξης».

Must in

Πετρούσεφ: «Ο Αταμάν παίζει με επτά παίκτες και έχει τρεις τίτλους σε τέσσερα χρόνια»

Μεγάλη συνέντευξη σε σερβικό Μέσο παραχώρησε ο Φίλιπ Πετρούσεφ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον Εργκίν Αταμάν, αλλά και για την εμπειρία του από την Αμερική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο