Για όσα πέτυχε τα τελευταία χρόνια από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και όσα βάλει στόχο για το μέλλον μίλησε στο in ο υποψήφιος πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι το κόμμα έχει αφήσει πίσω τα δύσκολα και κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία, κάτι που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, στις οποίες είναι δεύτερο κόμμα. «Πιστεύω ότι σε δυόμιση χρόνια πετύχαμε πάρα πολλά. Και αυτό θα το αξιολογήσει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θετικά, γιατί τα δύσκολα είναι πίσω μας. Και όπως λέω το τελευταίο διάστημα, τα καλύτερα μπροστά μας. Τα δύσκολα ήταν να φύγουμε από τις μυλόπετρες του δικομματισμού. Και τώρα που φύγαμε μπορούμε να κάνουμε γρηγορότερα βήματα και πιο σύντομα. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό το αξιολογούν οι πολίτες, γιατί το ΠΑΣΟΚ του 2021 είναι ένα άλλο ΠΑΣΟΚ το 2024, πιο δυνατό» σημείωσε.

Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ του 2024 είναι πιο δυνατό από το ΠΑΣΟΚ του 2021. «Είναι πια ένα κόμμα που κανείς δεν του βάζει το ερώτημα «με ποιον θα πας;» αλλά «πότε θα κυβερνήσεις; Πότε θα καταφέρεις να νικήσεις τη ΝΔ».

«Περίμενε κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί με δύο περιφέρειες και με ανθρώπους από τον χώρο σε 108 δήμους και μέσα στους 108 να είναι οι μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας; Περίμενε κανείς ότι το 41% Νέα Δημοκρατία, 32% ο ΣΥΡΙΖΑ, 8% το ΠΑΣΟΚ σε μόλις δύο χρόνια θα γινόταν και με αντίξοες συνθήκες 28%, 15% και 13% αντίστοιχα;» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη του κ. Νίκου Ανδρουλάκη στον δημοσιογράφο του in κ. Δημήτρη Μανιάτη

Η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ και οι υποψήφιοι: «Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»

Για την επόμενη ημέρα των εκλογών στη Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι θα επαναλάβει το «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» που είπε όταν κέρδισε την κούρσα διαδοχής μετά τη Φώφη Γεννηματά.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι το ασφαλές, αν θέλετε, μήνυμα, είναι αυτό που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, δηλαδή το ‘21 νίκησα με πολύ μεγάλο ποσοστό και το ίδιο βράδυ είπα «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» και προχωρήσαμε όλοι μαζί. Το ίδιο θα κάνω πάλι. Εγώ έχω ψηλά την ενότητα, τη συνεργασία και θέλω να πω ότι έδωσα σε όλους όχι απλά ρόλο, ευθύνη. Πείτε μου ένα συνυποψήφιό μου που δεν είχε μια βαριά ευθύνη μέσα στην παράταξή μας. Απομονώθηκε κάποιος; Όλοι αυτοί οι συνυποψήφιοί μου -πλην της κυρίας Διαμαντοπούλου που ήρθε τώρα, την οποία είχα καλέσει στο συνέδριό μας το 2022» ανέφερε.

Όσο για τους συνυποψήφιούς του στην εσωκομματική μάχη σημείωσε ότι «πρέπει να αξιολογηθούν με βάση την ευθύνη που είχαν», ξεκαθαρίζοντας ότι «έχουμε χρέος να δεσμευτούμε όλοι, όποιος και αν νικήσει, να είναι όλοι οι υποψήφιοι στα εθνικά μας ψηφοδέλτια», ενώ επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να πει κάποιος ότι αυτά τα δυόμιση χρόνια κάποιοι ήταν στο περιθώριο και ξαφνικά βγήκαν μπροστά. Όλοι είχαν σημαντική ευθύνη και πρέπει να αξιολογηθούν και βάση της ευθύνης που είχαν».

Το ΠΑΣΟΚ της επόμενης ημέρας: Λάθη, παραλείψεις και ιδέες

Σχολιάζοντας τα λάθη που έκανε το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις στην αυτοδιοίκηση, στη νεολαία και στους εργασιακούς χώρους, ενώ θα πρέπει να γίνει καλύτερος συνδυασμός της επικοινωνιακής τακτική με το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος. «Προφανέστατα πρέπει να κάνουμε κινήσεις και στην αυτοδιοίκηση και στη νεολαία και στους εργασιακούς χώρους. Τα έχω προετοιμάσει όλα αυτά. Όπως επίσης πρέπει να δούμε και την επικοινωνιακή μας τακτική. Θέλω να κάνω μια αυτοκριτική. Και εγώ προσωπικά υποτίμησα κάποιες επικοινωνιακές πρακτικές» τόνισε.

«Το δύσκολο κομμάτι του σχεδίου μου ήταν να φύγουμε από τις συμπληγάδες»

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης «πρέπει να βρεθεί μια άλλη ισορροπία που να φέρει πιο κοντά τις θέσεις μας στον πολίτη και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Γιατί στην περιφέρεια, επειδή υπάρχει μια πιο οργανωμένη βάση του ΠΑΣΟΚ, ερχόταν αυτές οι θέσεις πιο κοντά και φάνηκε και στα αποτελέσματα. Πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα επικοινωνιακά και οργανωτικά, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα». «Δεν βγάζω πικρία, αλλά νομίζω ότι για κάποια πράγματα που είναι υψηλής σημασίας και προτεραιότητας για την κοινωνία, όπως είναι η Πολιτική Προστασία, η κλιματική αλλαγή, το κόστος ζωής, κάναμε πολλά πράγματα» συμπλήρωσε.

«Η αγορά δεν είναι ελεύθερη, είναι ασύδοτη»

Παράλληλα, πρότεινε λύσεις για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που πλήττουν την κοινωνία, όπως η ακρίβεια, η αύξηση του κόστους ζωής και τα υψηλά ενοίκια, επαναλαμβάνοντας ότι «η αγορά δεν είναι ελεύθερη, είναι ασύδοτη». «Έκανα πρόταση νόμου. Να γίνει ενιαία Αρχή καταναλωτών, ώστε να μπορούμε συνολικά να ενδυναμώσουμε το καταναλωτικό κίνημα και να μπορεί με σοβαρή ενημέρωση ο πολίτης να κάνει μόνος του εμπάργκο προϊόντων σε όσες πολιτικές εκμεταλλεύονται μια ασύδοτη αγορά που έχει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη» πρόσθεσε.

«Και οι ιδέες μας, οι θέσεις μας, το πρόγραμμά μας να γίνουν ένα κυβερνητικό σχέδιο, που θα βελτιώσει τη ζωή όλου του ελληνικού λαού» ανέφερε.

Από το 13% στο 33%: Ανοίγματα και συγκλίσεις για μια μεγάλη Κεντροαριστερά

Επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε ανοιχτός σε ανοίγματα και πρωτοβουλίες «απέναντι σε μια συντηρητική πολιτική που αποδομεί το κοινωνικό κράτος και υπονομεύει τους θεσμούς και τη διάκριση των εξουσιών», ώστε να «μεγαλώσει» η Κεντροαριστερά.

«Το έχω κάνει και το πιστεύω. Πρέπει να υπάρχουν συγκλίσεις, όταν έχουμε να κάνουμε θέματα υψηλού δημοσίου συμφέροντος. Σε θέματα θεσμικά, θέματα της οικονομίας, θέματα του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας υγείας που καταρρέει. Εγώ είμαι ανοιχτός και για διάλογο και για πρωτοβουλίες απέναντι σε μια συντηρητική πολιτική που αποδομεί το κοινωνικό κράτος και υπονομεύει τους θεσμούς και τη διάκριση των εξουσιών και το απέδειξα και στο θέμα των υποκλοπών και στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέλυσε τις θέσεις του για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ

Γιατί να ψηφίσει κανείς Νίκο Ανδρουλάκη;

Στο ερώτημα «γιατί κάποιος να ψηφίσει τον ίδιο στις 6 Οκτωβρίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η ιδεολογία του είναι χρήσιμη για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Για να συνεχίσω τη σταθερή πορεία της αξιοπιστίας, της υπευθυνότητας και του συγκεκριμένου πολιτικού λόγου. Είμαι ένας σοσιαλδημοκράτης. Πιστεύω ότι η ιδεολογία μου είναι μια χρήσιμη ιδεολογία για την Ελλάδα, για την Ευρώπη» σημείωσε.

«Το όραμά μου είναι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, ένας λαός που θα ανέβει το βιοτικό του επίπεδο και πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν το δημογραφικό. Νομίζω ότι θα χειριστώ έτσι τα πράγματα που θα ζήσουμε σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση και στην ποιότητα δημοκρατίας και στην προετοιμασία του κράτους, αλλά και σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Η Μέση Ανατολή και η Τουρκία: Αναγκαίος ο ευρωστρατός

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. «Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε ένα κλιμακούμενο πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή. Δεν είμαι αισιόδοξος, διότι το πάνω χέρι το έχουν πάρει και από τις δύο πλευρές ακραίες πτέρυγες και από την πλευρά του Ισραήλ και από την άλλη πλευρά» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν υπάρχουν ηγέτες οι οποίοι θα καταλάβουν το μέγεθος των επιπτώσεων και να καθίσουν σε ένα τραπέζι γόνιμου διαλόγου» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας  ότι «πρέπει η Ευρώπη να σηκώσει το ανάστημά της και πρέπει να αλλάξει στην εξωτερική πολιτική, να είναι ενιαία, αρραγής, να αποκτήσουμε ευρωστρατό, να κάνουμε τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές».

«Πρέπει να κάνουμε ευρωστρατό, πρέπει να έχουμε ενιαία άμυνα και ενιαία εξωτερική πολιτική ως η Ευρώπη των 27» ξεκαθάρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Εγώ δεν βλέπω γιατί η Τουρκία θα αλλάξει στρατηγική»

Μιλώντας για τα διεθνή ζητήματα της Ελλάδας, τα οποία παραμένουν ανοιχτά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η Τουρκία συνεχώς προσθέτει στον καμβά και νέα ζητήματα», καλώντας παράλληλα την ΕΕ να λάβει αποφάσεις για το πώς θα είναι ειδική σχέση με τη γειτονική χώρα. «Η ειδική σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης δεν πρέπει να είναι μόνο μια οικονομική συμφωνία, πρέπει να είναι και άλλα πράγματα για να εντάξουμε εκεί τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα, τον σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Παράλληλα, επανέλαβε τις θέσεις του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. «Δεν μπορούμε εμείς να παίρνουμε δισεκατομμύρια εξοπλιστικά προγράμματα και συγχρόνως οι ίδιοι που μας πουλούν εμάς να εξοπλίζουν και έναν ταραξία στην περιοχή μας» σημείωσε.

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη στον δημοσιογράφο του in κ. Δημήτρη Μανιάτη

Η επαναφορά της μεσαίας τάξης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε το γεγονός ότι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981 βοήθησε να συγκροτηθεί η λεγόμενη «μεσαία τάξη» στη χώρα, εξηγώντας ότι σε όλη την Ευρώπη του σήμερα «η μεσαία τάξη δεν είναι αυτή που ήταν». Όμως, υποστήριξε ότι η διαφορά της Ελλάδας με τα υπόλοιπα κράτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι «στα υπόλοιπα κράτη έχουν κοινωνικό κράτος και παροχές, που κάνουν πιο ανθεκτική τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους».

«Είμαστε ο λαός που πληρώνει από την τσέπη του τα δεύτερα περισσότερα χρήματα στην Ευρώπη για την υγεία, υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Δηλαδή αν το κόμμα μας γίνει κυβέρνηση και ανασυγκροτήσει το κοινωνικό κράτος, ξέρετε πόσα χρήματα θα μένουν στην τσέπη του ελληνικού λαού;» αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος θα προχωρήσει σε μείωση των ανελαστικών δαπανών, κάτι που θα βοηθήσει όλους τους πολίτες. «Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, Ενιαία Αρχή Καταναλωτών, πολλοί έλεγχοι, μεγάλα πρόστιμα…» επανέλαβε.

Παραμύθι είναι ο λαϊκισμός. Όταν συζητάς, σχεδιάζεις με τα πραγματικά δεδομένα το όραμά σου, το όνειρο σου μπορεί να γίνει πράξη…

Το ΠΑΣΟΚ του 2027

Όσο για το ΠΑΣΟΚ του 2027, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι φαντάζεται ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο θα βλέπει στα μάτια τη Νέα Δημοκρατία και θα έχει πείσει τον ελληνικό λαό ότι μπορεί να νικήσει και να βελτιώσει τη ζωή του.

«Να γίνει το τσουνάμι ενός θετικού αφηγήματος, ενός θετικού οράματος, το οποίο δεν είναι παραμύθι, αλλά είναι ένα όνειρο που μπορεί να υλοποιηθεί. «Όταν συζητάς, σχεδιάζεις με τα πραγματικά δεδομένα το όραμά σου, το όνειρο σου μπορεί να γίνει πράξη και εγώ πιστεύω ότι αυτά που λέμε είναι σχεδιασμένα, πατώντας τα πόδια στη Γη, μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας, μπορούν να κάνουν την κοινωνία μας πιο δίκαιη και τη χώρα μας πιο ισχυρή. Κι αυτό αξίζει και στο λαό μας» ανέφερε.

Τέλος, για τα βήματα που έγιναν μέχρι τώρα σε αυτό το σκοπό, ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «τα μικρά είναι πολύ σημαντικά για να φιλοτεχνήσουν το μεγάλο». «Νομίζω ότι αυτά τα μόλις δυόμιση χρόνια έδειξαν ότι μπορούν να οικοδομήσουν ένα σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που έχει πρόγραμμα που αλλάζει την Ελλάδα προς το καλύτερο» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πολιτικά -και μη- διλήμματα

Πώς σχολιάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης τον Εργκίν Αταμάν, τους συνυποψηφίους του και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Τι λέει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ούλωφ Πάλμε;

Χάρις ή Τραμπ στις ΗΠΑ; Τι γνώμη έχει για τον Μακρόν; Πώς σχολιάζει το rescEU και την… προεδρία του γιου του; Διαλέγει ανάμεσα σε χοχλιούς ή σουβλάκι και ποια περιοχή της Αθήνας επιλέγει…

Ποια είναι γνώμη του για Στέφανο Κασσελάκη, Φώφη Γεννηματά, Αλέκα Παπαρήγα και Δημήτρη Κουτσούμπα. Ποιον πολιτικό αποκαλεί «ψεκ» και τι επιλέγει μεταξύ Βασίλη και Θανάση Παπακωνσταντίνου και Σλούκα – Ναν.