Για το νέο πολιτικό σχέδιο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την απόφασή της να κατέβει στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να βγάλει μια νέα γενιά στελεχών μίλησε στο in η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Άννα Διαμαντοπούλου.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν αξίζει να είναι ένα μικρό, κακόμοιρο, κλειστό κόμμα» ξεκαθάρισε, δίνοντας το σύνθημα για ανασυγκρότηση του χώρου, ενώ τόνισε ότι οι εκλογές ήταν αναγκαίες καθώς η προηγούμενη ηγεσία δεν μπόρεσε να αυξήσει τα ποσοστά, όταν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν πτώση.

«Πρέπει να γίνει ένα κόμμα που μιλάει για το αύριο, για τις πραγματικές ζωές των ανθρώπων, για τα πραγματικά προβλήματα, αλλά για το αύριο όχι με την ξύλινη γλώσσα και τη ρητορική του παρελθόντος» τόνισε για το ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας πως «είναι σαφές ότι με τη σημερινή ηγεσία, όταν όλα κατέρρεαν -και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία- δεν μπόρεσε το ΠΑΣΟΚ».

Μπορεί να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ;

Η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στη δική της πορεία στο χώρο της πολιτικής και όχι μόνο, σημειώνοντας ότι μπορεί να αλλάξει το προφίλ και τα δεδομένα του ΠΑΣΟΚ.

«Η δικιά μου η φιλοδοξία είναι να γίνουμε το αεροπλανοφόρο για να φύγουν αυτές οι νέες γενιές, να απογειωθούν και να απογειώσουν την Ελλάδα. Αυτό έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου που έβγαλε μια γενιά στελεχών που κυριάρχησαν. Ο Κώστας Σημίτης που έβγαλε μια γενιά στελεχών που κυριάρχησαν. Αυτό θέλω να κάνω κι εγώ» ανέφερε η κυρία Διαμαντοπούλου.

Έδωσε επίσης, τη δική της απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι απουσίαζε από το κόμμα τα τελευταία χρόνια. «Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ ξέρουν πολύ καλά ποια είμαι εγώ» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Όλα αυτά τα χρόνια είχα τη δυνατότητα να εμπλακώ σε άλλους κόσμους, να δω διαφορετικά πράγματα, να μελετήσω και να κάνω και αυτοκριτική -δική μου, του χώρου μου και της χώρας μας και του πολιτικού μας συστήματος, αλλά και να γεμίσω μπαταρίες και μυαλό με τα νέα ρεύματα του κόσμου, γιατί ο κόσμος προχωράει, δεν είναι στη συζήτηση της Ελλάδας, ούτε στο δημόσιο διάλογο, ούτε στο debate. Εγώ όλα αυτά τα χρόνια δούλεψα πάρα πολύ για πράγματα που αφορούν στις ζωές των ανθρώπων, την καθημερινότητα των ανθρώπων, το νέο τρόπο εργασίας -αλλάζουν τα πάντα στις δουλειές και οι νέοι άνθρωποι έχουν αυτό το πρόβλημα: Να δούμε ποιες είναι οι νέες εργασίες, πώς θα μπουν μέσα οι άνθρωποι, πώς η χώρα θα μπορέσει να μπει στην πρώτη γραμμή και να μην μείνει πίσω» τόνισε.

«Μπορώ να προσφέρω ουσιαστικά»

«Θεώρησα λοιπόν ότι αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ιστορική στιγμή, που έχουμε μια μεγάλη ανισορροπία στο πολιτικό μας σύστημα, ότι μπορώ ουσιαστικά να προσφέρω. Μπορώ ουσιαστικά να αλλάξω το προφίλ και τα δεδομένα του ΠΑΣΟΚ έτσι όπως κινείται σήμερα» συμπλήρωσε η κυρία Διαμαντοπούλου.

«Γι’ αυτό το λόγο μπήκα και έκανα και την ανατροπή και στη ζωή μου, αλλά και στα δεδομένα του κόμματος. Γιατί πιστεύω απολύτως ότι ο στόχος μας πρέπει να είναι να δημιουργηθεί ο αντίπαλος πόλος. Ο αντίπαλος πόλος με τα πολιτικά χαρακτηριστικά του 2024. Χωρίς αντίπαλο πόλο δεν λειτουργεί η δημοκρατία, γιατί ουσιαστικά ένα κόμμα που κυβερνάει μόνο του γίνεται πολύ πιο κακό κόμμα από ότι αν θα είχε μια απίστευτη αστική αντιπολίτευση. Και ποια είναι τα επόμενα συμπεράσματα; Να δημιουργηθεί εσωτερική αντιπολίτευση, όπως γίνεται τώρα» σημείωσε.

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου στον δημοσιογράφο του in κ. Δημήτρη Μανιάτη

«Να μην τα μετράμε όλα με κομματόμετρα»

Η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «δεν γίνεται να τα μετράμε όλα με »κομματόμετρα». Χρειάζεται η εμπειρία της κομματικής ζωής, αλλά και αυτή της πραγματικής ζωής», επιχειρώντας να στείλει το δικό της μήνυμα στους συνυποψηφίους της, λέγοντας ότι «θέλουν σώνει και καλά να μείνουμε σε αυτό το 12% και να μιλάμε στο κομματικό μας ακροατήριο και να μετράμε κομματικά ένσημα».

«Εμείς τι θέλουμε; Θέλουμε να φέρουμε τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να μας ψηφίσουν. Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ ξέρουν πολύ καλά ποια είμαι εγώ. Δεν χρειάζεται. Γυρίζω όλη την Ελλάδα, με τα μέλη του ΠΑΣΟΚ δουλεύω τους περισσότερους τους ξέρω προσωπικά, τους ξέρω έναν – έναν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Τι θέλουμε εμείς; Θέλουμε να μιλήσουμε στην κοινωνία. Θέλουμε να μιλήσουμε στους ανθρώπους οι οποίοι πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ, βρήκαν μια Κεντροαριστερά που συνεργάστηκε με τον Καμμένο, μην το ξεχνάμε αυτό, που συνεργάστηκε με την ακροδεξιά. Πήγαν στη Νέα Δημοκρατία και βρήκαν μια συντηρητική παράταξη, η οποία ξεκίνησε με μεταρρυθμίσεις και συναίνεση και ουσιαστικά κατέληξε σήμερα να έχει απογοητεύσει το σύνολο των ψηφοφόρων, των κεντρογενών που έχει κινηθεί προς τα εκεί. Αυτό που βλέπω είναι ότι έχουν εσωτερικές συγκρούσεις και ότι σπρώχνουν τον πρωθυπουργό προς τη λαϊκή δεξιά, για να μην πω προς την εξαιρετικά συντηρητική δεξιά».

«Δεν με θέλει ο Μητσοτάκης»

Επίσης, η κυρία Διαμαντοπούλου δεν δίστασε να σχολιάσει και όσους υποστηρίζουν ότι στο πρόσωπό της η Νέα Δημοκρατία «βλέπει» έναν εύκολο αντίπαλο και την προτιμά. «Είναι λοιπόν στα όρια της πολιτικής ηλιθιότητας να πιστεύει κανείς ότι η Νέα Δημοκρατία ή ο Μητσοτάκης θα ήθελαν εμένα. Μα εγώ μιλώ σε αυτόν τον κόσμο, αυτός ο κόσμος θα έρθει στο ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε.

«Δεν είναι λοιπόν πολιτική ηλιθιότητα να θεωρεί κάποιος ότι εγώ εξυπηρετώ με τη δική μου υποψηφιότητα τον Μητσοτάκη, αφού εγώ θα πάρω ψήφους, ποιος θα πάρει ψήφους από εκεί; Και το κέντρο είναι αυτό που δίνει τη δύναμη. Το κέντρο είναι αυτό που αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες» σημείωσε η κυρία Διαμαντοπούλου.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ για να ανεβάσει τα ποσοστά του δεν θα πρέπει να αντιγράψει τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ηττήθηκαν από τη δεξιά αρκετές φορές. «Πιστεύω ότι ένα ΠΑΣΟΚ που δίνει χαρακτηριστικά ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε ένα πολύ μικρό μέρος της ελληνικής κοινωνίας» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Διαμαντοπούλου, συμπληρώνοντας ότι το 13% του ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει 33%, όπως το 41% της ΝΔ έγινε 24% ένα χρόνο μετά.

«Το κέντρο είναι αυτό που αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες» είπε η Άννα Διαμαντοπούλου, συμπληρώνοντας ότι με το μέχρι τώρα έργο της δεν απευθύνεται μόνο στους κεντρώους ψηφοφόρους -πέρα από τους σοσιαλιστές- αλλά και στους Αριστερούς. «Το κέντρο το έχει προσεταιριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πήρε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από το κέντρο και πασοκογενείς και ανθρώπους οι οποίοι ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και όλος αυτός ο κόσμος είναι εκείνη η κατηγορία των πολιτών που δεν καταθέτουν την ψήφο τους, αλλά τη δανείζουν. Δηλαδή βλέπουν προς τα αλλού, βλέπουν ότι η χώρα μπορεί να πάει κάπου καλύτερα και ψηφίζουν αλλού».

Η σοσιαλδημοκρατία: Ο πυρήνας για ένα ισχυρό κράτος

Είμαι δώδεκα χρόνια τώρα στο Κεντρικό Συμβούλιο των Σοσιαλδημοκρατικών Ινστιτούτων. Άρα, εφόσον είμαι εκεί σταθερά, σαφώς και πιστεύω. Πιστεύω όμως ότι οι ιδέες κινούν τον κόσμο, αλλά οι πολιτικές τον αλλάζουν και οι πολιτικές πρέπει να προσαρμόζονται στα δεδομένα των εποχών.

«Έχουμε λοιπόν τον βασικό πυρήνα της σοσιαλδημοκρατίας στον οποίο πιστεύω απόλυτα, ο οποίος είναι ένα ισχυρό κράτος. Προσέξτε, όχι μεγάλο, ισχυρό κράτος, το οποίο ανάλογα με την εποχή, είναι αυτό που θα μπει στην πρώτη γραμμή για να διαμορφώσει τα νέα δεδομένα. Τώρα που πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, τώρα που η τεχνητή νοημοσύνη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η κλιματική αλλαγή χρειάζεται τεράστιες αλλαγές, το κράτος θα μπει μπροστά για να βάλει στις ράγες και πολιτικές και ιδιωτικό τομέα» τόνισε και πρόσθεσε ότι το δεύτερο σημαντικό είναι η αγορά, είναι η παραγωγή, είναι οι επιχειρήσεις. «Πιστεύω απόλυτα στη δυναμική των επιχειρήσεων, γιατί αυτές παράγουν εθνικό πλούτο. Αυτές όμως έχουν ένα κράτος που βάζει τους κανόνες, ώστε να λειτουργούν με όρους οι οποίοι βεβαίως δημιουργούν κέρδος, γι’ αυτό υπάρχει επιχείρηση, αλλά λειτουργούν εν τέλει προς όφελος του λαού συνολικά και του έθνους».

Τα νέα ζητήματα για ένα κοινωνικό κράτος

«Το τρίτο είναι το κοινωνικό κράτος. Τα τελευταία δύο χρόνια ήμουν επικεφαλής μιας επιτροπής σοφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους. Δούλεψα με 27 χώρες. Το κοινωνικό κράτος έχει καινούργια, τεράστια ζητήματα και αφορούν πέρα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας -που στην Ελλάδα δεν έγινε ουσιαστική μεταρρύθμιση, πέρα από την Παιδεία -που θέλω να πω ότι τα τέσσερα πρώτα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε τελείως εικονικές μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε η κυρία Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι «το κοινωνικό κράτος έχει πια καινούργιες και μεγάλες προκλήσεις».

«Ενώ λοιπόν οι βασικές αρχές της σοσιαλδημοκρατίας είναι: ισχυρό κράτος, παραγωγικό μοντέλο, κοινωνικό κράτος, δημοκρατία, οι πολιτικές εξελίσσονται. Και εγώ εκεί έρχομαι να προσθέσω στο ότι υπάρχει η βασική αρχή. Αυτό ήταν το ΠΑΣΟΚ. Πάντα ήταν ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο όμως ενσωμάτωσε την Αριστερά και ενσωμάτωσε και το κέντρο, αλλά είχε μια βασική κεντρική ιδέα, μια βασική κεντρική αντίληψη. Αυτό πρέπει να κάνει και τώρα» κατέληξε.

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου στο in

«Απευθύνομαι και στην Αριστερά»

Σύμφωνα με την Άννα Διαμαντοπούλου το πρόγραμμά τους απευθύνεται όχι μόνο στους σοσιαλδημοκράτες ή τους κεντρώους, αλλά και στους αριστερούς ψηφοφόρους. «Και βεβαίως μπορώ να σας πω ότι απευθύνομαι και στην Αριστερά και πολύ μάλιστα στην Αριστερά. Γιατί οι σκεπτόμενοι αριστεροί δεν είναι αυτοί που σηκώνουν τη γροθιά και φωνάζουν υπέρ των καταλήψεων, έτσι δεν είναι; Αυτή η πραγματική αριστερά; Η πραγματική Αριστερά είναι αυτή που μελετά το έργο και τι έχεις κάνει; Και εμένα η πορεία μου από επίτροπος που έκανα την κοινωνική κάρτα, που είμαι η πρώτη επίτροπος που έβαλε κοινωνική ατζέντα στην Ευρώπη, η πρώτη επίτροπος που έφερε την οδηγία εναντίον των διακρίσεων και έγινε νόμος σε όλες τις χώρες εναντίον των διακρίσεων, εννοώ λόγω του φύλου, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού, λόγω των ΑμεΑ, των ικανοτήτων. Όταν λοιπόν υπάρχει ένα έργο τέτοιο, εγώ με αυτό απευθύνομαι στην Αριστερά» ανέφερε.

Η κυρία Διαμαντοπούλου εξήγησε το σχέδιό της για να πάει το ΠΑΣΟΚ από 13% στο 33%

Όταν η κυρία Διαμαντοπούλου ρωτήθηκε για τη στάση της Αριστεράς απέναντι στην ατζέντα της ως υπουργός Παιδείας, η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της εποχής την Αριστερά των ιδεών και του λαϊκού συμφέροντος. «Τη θεωρώ μια πεπαλαιωμένη Αριστερά, η οποία είχε στο μυαλό της απόψεις για τα πανεπιστήμια, οι οποίες δεν υπάρχουν σε καμία χώρα της Ευρώπης. Εγώ η μεταρρύθμιση που έφερα δεν ήταν καμία επανάσταση. Ήταν το μοντέλο που έχουν όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.

«Και απέναντι σε αυτό το μοντέλο πώς απάντησαν; Με αυτά που ξέρουμε: Με τις καταλήψεις, με τον συνδικαλισμό, με ένα κλειστό πανεπιστήμιο που ουσιαστικά ψηφίζουν για να βγάλουν τον πρύτανη οι φοιτητές, που δεν ισχύει… ευτυχώς αυτό ούτε αυτοί δεν τόλμησαν να το επαναφέρουν. Δεν συμβαίνει σε κανένα πανεπιστήμιο στον κόσμο. Άρα, σας θυμίζω ότι ήταν ένα νομοσχέδιο που το ψήφισαν 255 βουλευτές και είχε 80% απήχηση στην κοινωνία. Αν η Αριστερά ταυτίζεται με το λαϊκό συμφέρον, αυτό είναι το λαϊκό συμφέρον, αυτό που θέλει ο κόσμος και αυτό που αλλάζει τα πανεπιστήμια και τους δίνει πολύ υψηλό επίπεδο, που σημαίνει υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, καλό ελληνικό πανεπιστήμιο, ανταγωνιστικό είναι για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, τα υπόλοιπα θα πάνε στο εξωτερικό» πρόσθεσε.

«Ναι» σε ιδιωτικοποιήσεις

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το σχέδιό της χωράει και ιδιωτικοποιήσεις αν είναι αναγκαίες. «Αλλά πρέπει να δούμε τους τομείς και πρέπει να δούμε και τους όρους» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων της Σουηδίας πριν 100 χρόνια από τη  σοσιαλδημοκρατία.

«Δεν μπορείς να ιδιωτικοποιήσεις αν δεν έχεις οργανωμένη αγορά εργασίας, αν δεν υπάρχουν οι κοινωνικές συμβάσεις, αν ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες προοπτικές όπως έχει και στο δημόσιο τομέα» υποστήριξε και πρόσθεσε πως «σήμερα για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για ιδιωτικοποιήσεις μεγάλες, θα πρέπει να αλλάξουμε πάρα πολλά πράγματα στον τρόπο που λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας και ελέγχεται από το δημόσιο. Δεν μπορεί να έχουμε τους εργολάβους καθαριότητας με σκλάβους και να λέμε να δώσουμε στους εργολάβους. Μπορούμε όμως, αν έχουμε σωστά οργανωμένη αγορά, να συζητήσουμε τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Από το 13%  στο 33%

Η κυρία Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι υπάρχει μια συγκυρία που μπορεί να βοηθήσει την αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που προχωράει λίγο – λίγο, δεν γίνεται αυτή η στασιμότητα. Είναι ένα κόμμα, το οποίο για να μπορέσει να μπει στο κέντρο της πολιτικής ζωής και να το δουν οι Έλληνες, πρέπει να πει νέα πράγματα. Και επαναλαμβάνω να μη ΣΥΡΙΖΟ-ποιείται. Πιστεύω ότι ένα ΠΑΣΟΚ που δίνει χαρακτηριστικά ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε ένα πολύ μικρό μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό λοιπόν το νέο ΠΑΣΟΚ προφανώς θα ζητήσει μετακίνηση ψηφοφόρων. Θα πείσει, όχι θα ζητήσει» είπε.

«Και το 13% κάποτε υπήρξε αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να παίξει τώρα, να γίνει ξανά μια αφετηρία και σε δύο χρόνια να έχουμε πολύ σημαντικές αλλαγές ώστε να είναι πρώτο κόμμα» ανέφερε η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «είναι σαφές ότι με τη σημερινή ηγεσία, όταν όλα κατέρρεαν -και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία- δεν μπόρεσε το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μόνο η βεβαία ηγεσία. Εγώ θα έλεγα είναι η ηγετική ομάδα. Δεν είναι μόνο ένας άνθρωπος.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου στον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Μανιάτη.

Το νέο μοντέλο της Ευρώπης

Τέλος, η κυρία Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η έκθεση Ντράγκι έχει ως κεντρικό νόημα την προτροπή στις χώρες να επενδύσουν στην Ευρώπη. «Επενδύστε στην Ευρώπη γιατί θα χάσουμε όλη μας την ανταγωνιστικότητα και αν χάσουμε την ανταγωνιστικότητα θα είμαστε μια φτωχή ήπειρος και οι πολίτες μας θα έχουν ανισότητες και φτώχεια. Είπε »προσέξτε, επενδύστε στην αμυντική βιομηχανία γιατί τα πράγματα αλλάζουν και η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να αμυνθεί μόνη της». Αυτά και τα δύο αφορούν την Ελλάδα και το παραγωγικό μοντέλο και η άμυνα».

«Προσωπικά αυτό θέλω να σπάσω, να γίνουμε κομμάτι της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, όχι μόνο να κοιτάμε από μακριά. Η έκθεση Λέτα λέει μια από τις καινούργιες ελευθερίες που πρέπει να υπάρχουν. Γιατί, ξέρετε, υπάρχει ελευθερία της μετακίνησης, ελευθερία των κεφαλαίων… Πρέπει να είναι η ελευθερία να μείνεις στον τόπο σου, δηλαδή να έχεις τις δυνατότητες. Θες να μείνεις στην Καστοριά, θες να μείνεις στη Χίο, να έχεις τις δυνατότητες να μείνεις στον τόπο σου» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «όταν λοιπόν έχουμε αυτές τις κατευθύνσεις για την επόμενη πενταετία, έχετε δίκιο να λέτε ότι η Ευρώπη είναι αμήχανη. Πρέπει να πάρει αποφάσεις».

«Ξέρουμε όλοι τι πρέπει να γίνει, αλλά η Ευρώπη ας μην ξεχνούμε ποτέ ότι δεν είναι κράτος η Ευρώπη. Δεν παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παίρνει ότι αποφάσεις θέλει, αλλά παίρνει τις αποφάσεις που αποφασίζουν τα κράτη μέλη και στα κράτη μέλη βλέπουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Έχουμε μέσα την Ουγγαρία, έχουμε μέσα την Πολωνία, η οποία κρατάει στο μεταναστευτικό και αυτή μια ακραία στάση» ανέφερε η κυρία Διαμαντοπούλου, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται μια συμμαχία των μεσαίων χωρών πληθυσμιακά, «οι οποίες είναι οι περισσότερες και οι οποίες έχουν λίγο πολύ ίδια προβλήματα, όσον αφορά στις επενδύσεις και όσον αφορά και τις κρατικές ενισχύσεις».

Πολιτικά -και όχι μόνο- διλήμματα

Τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατία και γιατί επιλέγει το κέντρο από το μεσαίο χώρο. Τι είναι για την Άννα Διαμαντοπούλου η Κοζάνη και ο Κώστας Σημίτης; Ανδρέας, ο πιο χαρισματικός ηγέτης και πώς χαρακτηρίζει το Δίκτυο; Για ποιον λέει ότι είναι «έρωτας, πάθος, πόνος» και τι έχει αφήσει ο νόμος πλαίσιο του 2011;

Η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δίνει τις απαντήσεις της.

Ποια είναι η γνώμη της για τον Μάριο Ντράγκι και τον Κώστα Καραμανλή; Τι έδειξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και σε τι απέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας; Γιατί είναι «όλοι με την Κάμαλα Χάρις»;

Πώς χαρακτηρίζει τον Ερντογάν και γιατί δεν έχει θετικά αποτελέσματα, τις άλλες γυναίκες της πολιτικής, ποια ήπειρος μπορεί να γίνει «βόμβα» του κόσμου, πώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη και που θα είναι το γραφείο της αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.