Το όραμά του για την «Αναγέννηση, όπως ονομάζεται το σχέδιο που έχει ετοιμάσει για την Ελλάδα του αύριο, μοιράστηκε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.

Σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο, «η Αναγέννηση λέει ότι αν θέλουμε να παράξουμε πλούτο στην χώρα, σε κάθε γεωγραφική περιοχή και να τον μοιράσουμε δίκαια, πρέπει να κάνουμε μία πολύ ριζική αποσυγκέντρωση εξουσίας σε σύγχρονους θεσμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, επιμελητήρια, συνεταιρισμούς, αυτοδύναμα πανεπιστήμια».

«Την Αναγέννηση την έγραψα όταν ακόμα η εξουσία ερχόταν από 15 υπουργεία, σήμερα πια έχει πάει όλη στο Μαξίμου» τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας έντονη κριτική στο «επιτελικό κράτος» της Νέας Δημοκρατίας.

Κοινωνικό κράτος, δημογραφικό και ακρίβεια

Μιλώντας για το κοινωνικό κράτος και τις αλλαγές που θα πρέπει να υπάρξουν, ο κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία πάντα έβλεπε το κοινωνικό κράτος ως ένα κέντρο κόστους, μια ελεημοσύνη στους φτωχούς, αν θέλετε, την οποία έχουν υποχρέωση οι πλούσιοι να παρέχουν».

«Το κοινωνικό κράτος που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κράτος που δίνει δυνατότητες, που επιτρέπει στην Ελληνίδα και τον Έλληνα να νιώσει λίγο πιο σίγουρος στα πόδια του» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το δημογραφικό και τις λύσεις που θα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση, ο κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι «δεν είναι κακό να φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό αν όμως υπάρχει ημερομηνία επιστροφής και η ημερομηνία που τα πράγματα τελειώνουν ουσιαστικά είναι όταν τα παιδιά των παιδιών μας αρχίζουν και πηγαίνουν σχολείο. Διότι εκεί πια η επιστροφή γίνεται πάρα πολύ πιο δύσκολη».

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη του κ. Παύλου Γερουλάνου στο in

Αναφορικά με την ακρίβεια που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά όλο και περισσότερο, ο Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε ότι προέρχεται από τις πυρήνες: την ενέργεια, το στεγαστικό και τα είδη πρώτης ανάγκης.

«Η στέγη έχει ακριβύνει πάρα πολύ, διότι πολλά σπίτια έχουν πάει προς άλλες πολύ, προς άλλες χρήσεις, όπως είναι για παράδειγμα το Airbnb» σημείωσε ο κ. Γερουλάνος, συμπληρώνοντας ότι για τα είδη πρώτης ανάγκης η πιο άμεση λύση θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ.

«Ακούω τη Νέα Δημοκρατία που λέει ότι αυτό οδηγεί σε πληθωρισμό, αλλά πληθωρισμό δίνουν και τα επιδόματα» συμπλήρωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει το ΦΠΑ ψηλά ακριβώς για να έχει τη δυνατότητα να δίνει επιδόματα».

«Σε ότι αφορά στην ενέργεια τα πράγματα είναι αρκετά πιο απλά από ότι τα βλέπουμε. Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε ότι για να επιταχύνει την μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να δώσει όλες αυτές τις απαντήσεις σε λίγα χέρια και να βάλει όλη την ενέργεια στο χρηματιστήριο της ενέργειας» είπε ο κ. Γερουλάνος, εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να μείνει εκτός ένα ποσοστό 10-20%.

«Υπάρχουν κάποια αγαθά τα οποία έχουν γίνει πολύ πιο προσιτά σε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς παγκοσμίως: η ενέργεια, η γνώση και το χρήμα το ίδιο. Όλα αυτά γίνονται όλο και πιο προσβάσιμα στην κοινωνία, εδώ και τα τρία κρατούνται ακόμα στα χέρια λίγων που τα διαχειρίζονται» συμπλήρωσε ο κ. Γερουλάνος.

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Ελλάδας

Ο Παύλος Γερουλάνος σχολίασε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει χάσει το ρόλο του σταθεροποιητικού πόλου, της χώρας που θα μπορούσε να μιλήσει σε όλες τις διαμαχόμενες πλευρές.  «Και τον ρόλο αυτό τον ξεκίνησε για την Ελλάδα ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά συνεχίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα» ανέφερε ο κ. Γερουλάνος, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ακολουθήσει άλλο δόγμα, το οποίο όμως προκάλεσε την απώλεια του ρόλου που είχαμε ως διαμεσολαβητή.

«Το πρώτο σου τηλέφωνο πρέπει να είναι προς όλες τις μεριές για να πεις ότι εγώ εδώ είμαι. Αυτή είναι η πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική των πρωτοβουλιών που πάντα έδινε στην Ελλάδα πολύ πιο αυξημένο ρόλο από αυτόν τον οποίον θα περίμενε κανείς» υπογράμμισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Όσο η Ελλάδα μπορούσε να κινηθεί άνετα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η Ελλάδα ευημερούσε και αναπτυσσόταν. Κάθε φορά που έχει γίνει ο ακρίτας μιας συμμαχίας, μαραζώνει» συμπλήρωσε ο κ. Γερουλάνος, προσθέτοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση κοιτάει την ιστορία σε όχθες. Δεν είναι ο ρόλος σου να είσαι σύνορο, είναι να είσαι γέφυρα».

Παράλληλα, ο κ. Γερουλάνος σχολίασε τη στάση των ΗΠΑ στα διεθνή ζητήματα, λέγοντας ότι «η Αμερική έχει συνέχεια στην πολιτική της και πάντα βάζει τα δικά της συμφέροντα πρώτα. Άρα μπορείς να υπολογίσεις περίπου πώς θα πάει το πράγμα».

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη του κ. Γερουλάνου στον δημοσιογράφο του in κ. Δημήτρη Μανιάτη

Εκλογές ΠΑΣΟΚ και δημοσκοπήσεις: Η μάχη του β’ γύρου

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το αποτέλεσμα, καθώς το εκλογικό σώμα διαμορφώνεται λίγες ημέρες πριν τις κάλπες, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να είναι ο νικητής του β’ γύρου.

«Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι ότι το ποιος θα πάει στον δεύτερο γύρο, το ποιοι θα πάνε στον δεύτερο γύρο, θα είναι καθοριστικό στο τελικό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο κ. Γερουλάνος.

Για το debate των υποψηφίων προέδρων ο κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ βγήκε κερδισμένο. «Ο κόσμος είδε στο ΠΑΣΟΚ μια σοβαρότητα, οι οποίοι είναι απολύτως απαραίτητη εάν δημιουργηθεί ένας πόλος απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές είναι βασική προϋπόθεση».

Παράλληλα, ο Παύλος Γερουλάνος επανέλαβε τη θέση του ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα πρέπειε να είναι μέλος του Κοινοβουλίου. «Επιμένω, ο Πρόεδρος πρέπει να δίνει τις μάχες στην πρώτη γραμμή παντού» σημείωσε.  «Για να δει η κοινωνία ότι αυτά που λες τα εννοείς και είναι και μέσα στη Βουλή. Εκεί κρίνεται ο ηγέτης κατά βάθος» πρόσθεσε.

Οι στόχοι του για το ΠΑΣΟΚ: Συνέπεια σε αρχές και αξίες

Όπως σημείωσε ο κ. Γερουλάνος, ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στη διακυβέρνηση της χώρας, θα είναι να ξανακερδίσει τους πολίτες που το εμπιστεύτηκαν στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σταδιακά αφαιρούνται από την κάλπη τρεισήμισι εκατομμύρια από τα επτά του εκλογικού σώματος, με βάση το ποιοι ψήφισαν το 2009.

«Οι μισοί ψηφοφόροι του 2009, ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να πήγαν σε άλλα κόμματα να αλλάξει, μπορεί να δοκιμάσουν την τύχη τους και σιγά σιγά απογοητεύτηκαν και μείνανε σπίτι τους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ψηφοφόροι οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Γερουλάνος, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν λοιπόν να κάνεις πολιτική σήμερα χωρίς να μιλάω σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι δεν πρέπει το μυαλό μας δεν είναι πώς θα κλέψουμε έναν ψηφοφόρο από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μυαλό όμως πρέπει να είναι πώς θα εμπνεύσουμε τους ψηφοφόρους να έρθουν στην κάλπη και βεβαίως να επιλέξουν εμάς».

«Όσο πιο συνεπής είσαι στις αρχές και τις αξίες σου, τόσο περισσότερο κόσμος μένει σε εσένα» πρόσθεσε ο Παύλος Γερουλάνος, τονίζοντας ότι «η κυρία Διαμαντοπούλου, όπως και πολλοί άλλοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απογοητεύτηκαν από το ΠΑΣΟΚ στην πορεία του».

Παράλληλα, μιλώντας για την πορεία του στην πολιτική, σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του έχουν υπηρετήσει προοδευτικές ιδέες από πάππου προς πάππου. «Δεν είναι κάτι το οποίο δεν το κάνουμε επειδή είναι της μόδας κάποια στιγμή, αλλά επειδή πιστεύουμε πραγματικά ότι η μοίρα της Ελλάδας αλλάζει όταν κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας σταθεί στα πόδια του και όχι από κάποια νομενκλατούρα η οποία θα σώσει την Ελλάδα» πρόσθεσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι πρόκειται για αναχρονιστικές νοοτροπίες που δεν ταιριάζουν σε προοδευτικούς ανθρώπους.

Επίσης, ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι χωράνε όλοι οι συνυποψήφιοι στο ΠΑΣΟΚ. «Είναι όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πάρει πολύ σοβαρά αυτή τη διαδικασία και άνθρωποι οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι εδώ δεν παίζεται απλώς να πάρουμε, να κάτσουμε στην καρέκλα. Είναι μια ηλεκτρική καρέκλα η οποία απαιτεί από εμάς να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε μία νίκη στις επόμενες εκλογές» σημείωσε ο κ. Γερουλάνος για τη συμμετοχή του στην εσωκομματική αντιπαράθεση.

«Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τον αρχηγό του τρίτου κόμματος μέχρι να βγει το καλοκαίρι. Ψάχνουν τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και τώρα ψάχνουν τον αρχηγό που θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ σε μία νίκη στις επόμενες εκλογές» υπογράμμισε ο κ. Γερουλάνος, προσθέτοντας ότι την Κυριακή τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν για τον άνθρωπο που θα ηγηθεί του κόμματος σε μία νίκη στις επόμενες εκλογές; «Αυτόν που θα δώσει δηλαδή εναλλακτική στον Έλληνα ψηφοφόρο απέναντι σε αυτό το μονολιθικό σύστημα, κύριε Μητσοτάκη».

Το πρόγραμμα «Αναγέννηση» θέλει να εφαρμόσει ο Παύλος Γερουλάνος αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια πρωθυπουργός.

Οικονομία και μέτρα

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην οικονομία, ο κ. Γερουλάνος τη χαρακτήρισε «ευάλωτη», ενώ υπογράμμισε ότι είμαστε ακόμα μια οικονομία η οποία βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στον ανθρώπινο παράγοντα, στις ανθρώπινες σχέσεις και ότι αυτό δεν είναι κακό και δεν πρέπει να το χάσουμε.

Σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο θα πρέπει να μπει ένας περιορισμός στο Airbnb, κάτι που κάνουν αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ που εφαρμόζουν τα πιο σκληρά και ακραία μέτρα.

«Δεν είναι πρόβλημα αυτοί που έχουν ένα ή δύο διαμερίσματα και τα διαθέτουν εκεί μέσα, αλλά μιλάμε για τεράστιες περιουσίες οι οποίες έχουν όλες μπει μέσα στο Airbnb. Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση να έρθει ένας Ισραηλινός, ένας Κινέζος να επενδύσει σε μια πολυκατοικία, αλλά δεν μπορεί όλα τα διαμερίσματα την άλλη μέρα το πρωί να είναι Airbnb, γιατί αυτό αντιβαίνει και στην πολιτική μας για τον τουρισμό, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ξενοδοχεία, αλλά αντιβαίνει και στις ανάγκες των αστικών κέντρων ή περιοχών όπως είναι τα τουριστικά νησιά, στα οποία πλέον ένας δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να βρει σπίτι να μείνει επειδή τα ενοίκια είναι τόσο εξωφρενικά και δεν δίνεται η δυνατότητα καν στις τοπικές κοινωνίες να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους».

Πολιτικά -και μη- διλήμματα

«Βεβαίως θα ψήφιζα την Κατερίνα Σακελλαροπούλου»

Τι λέει ο Παύλος Γερουλάνος για την τεχνητή νοημοσύνη, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί ήταν αναγκαίος ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, ποια είναι η γνώμη του για την ακροδεξιά στην Ευρώπη, τον λαϊκισμό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου;

«Πάλεψε πολύ και πλήρωσε βαρύ τίμημα ο Γιώργος Παπανδρέου»

Ποια είναι η γνώμη του για τον Νίκο Παπανδρέου; Τι διαλέγει μεταξύ σοσιαλδημοκρατίας ή αριστεράς; Τι σημαίνει για τον ίδιο ο Γιώργος Παπανδρέου και τι η Λίνα Μενδώνη; Το υπουργείο Πολιτσισμού, οι Εργατικοί στη Βρετανία και τι οι εθελοντές του…

«Η αρχή των πάντων στην Ελλάδα η 3η Σεπτέμβρη»

Τι διαλέγει μεταξύ Τραμπ και Χάρις; Κεφαλονιά ή Αθήνα; Μαραβέγιας ή Θανάσης Παπακωνσταντίνου; Τι σημαίνει στις μέρες μας η «3η Σεπτέμβρη» και ο Ανδρέας Παπανδρέου; Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός και ποια ήταν η μεγάλη του αντίπαλος ότι ξεκινούσε την καριέρα του;