Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Οι καλύτερες συμβουλές για υγιεινό μαγείρεμα

Οι καλύτερες συμβουλές για υγιεινό μαγείρεμα

Εύκολοι τρόποι για να κάνετε τα γεύματά σας πιο υγιεινά και πιο νόστιμα καθημερινά.

Είναι το μπρόκολο υγιεινό; Τι γίνεται αν το καλύψετε με σάλτσα τυριού; Τι γίνεται αν το τηγανίσετε; Μπορεί να φαίνεται προφανές ότι ο τρόπος που μαγειρεύετε το φαγητό σας μπορεί να επηρεάσει το πόσο υγιεινό είναι. Ωστόσο, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε όλα τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε τα γεύματα μας να είναι πιο υγιεινά;

Όταν μαγειρεύετε γεύματα στο σπίτι, έχετε τον έλεγχο του τι τρώτε εσείς και η οικογένειά σας. Δεν χρειάζεται να είστε έμπειρος μάγειρας για να ετοιμάσετε κάτι που θα αρέσει σε όλους. Ο καθένας μπορεί να μάθει να μαγειρεύει υγιεινά. Εμείς θα σας αποκαλύψουμε μερικά μυστικά για υγιεινό μαγείρεμα.

Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Φτιάξτε ένα smoothie με φρούτα το πρωί και μια μεγάλη σαλάτα για μεσημεριανό. Προσπαθήστε το μισό πιάτο σας να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά. Τα σνακ είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας. Τα καρότα, οι φέτες μήλου, τα αποξηραμένα φρούτα ή η σούπα λαχανικών είναι εξαιρετικές επιλογές.

Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως

Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι και το πλιγούρι. Έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Δοκιμάστε κινόα, ζυμαρικά ολικής άλεσης, βρώμη, ως συνοδευτικά, πάνω από σαλάτες και σε σούπες.

Περιορίστε τη ζάχαρη και το αλάτι

Οι περισσότεροι από εμάς τρώμε καθημερινά περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης και νατρίου. Η υπερκατανάλωση οποιουδήποτε από τα δύο, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί καθώς οφείλονται για παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή οι καρδιακές παθήσεις.

Επιδιώξτε να καταναλώνετε λιγότερη ζάχαρη την ημέρα ενώ να ελέγχετε τις ετικέτες των συστατικών στα προϊόντα  που χρησιμοποιείτε.

Όσον αφορά το αλάτι, συνιστάται περιορισμένη κατανάλωση για ορισμένα άτομα, όπως τα άτομα με καρδιακές ή νεφρικές παθήσεις, είναι ακόμη λιγότερα. Το νάτριο βρίσκεται κυρίως στα επεξεργασμένα τρόφιμα, οπότε όσο περισσότερο μαγειρεύετε στο σπίτι, τόσο πιο εύκολο είναι να το περιορίσετε. Χρησιμοποιήστε βότανα, μπαχαρικά και ξύδι για να προσθέσετε γεύση χωρίς να προσθέσετε αλάτι στο φαγητό σας.

Λιγότερα λίπη

Επιλέξτε άπαχα κρέατα και άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα λίπη είναι καλά με τη μορφή ξηρών καρπών, ψαριών, ελιών όταν συνοδεύονται από άλλα θρεπτικά συστατικά. Κάποια ποσότητα λίπους κατά το μαγείρεμα είναι καλή για να βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Επενδύστε σε συσκευές για πιο υγιεινό μαγείρεμα

Χρησιμοποιήστε αντικολλητικά σκεύη για να μειώσετε την ανάγκη για ψήσιμο λαδιού.

Επενδύστε σε μια φριτέζα αέρος για πιο τραγανά φαγητά που έχουν παρόμοια γεύση με τα τηγανητά αλλά χωρίς όλο το επιπλέον λάδι.

Οι φριτέζες αέρος χρησιμοποιούν τεχνολογία μαγειρέματος με θερμότητα για να μετατρέψουν τα φαγητά όπως το τηγανητό κοτόπουλο ή τις τηγανιτές πατάτες σε τραγανές λιχουδιές που μοιάζουν με τηγανητά.

Και αν χρησιμοποιείτε μια φριτέζα αέρα υψηλής ποιότητας τα αποτελέσματα θα είναι πολύ κοντά στα πραγματικά, με ελάχιστες θερμίδες και λίπος.

Η φριτέζα αέρος είναι αρκετά δημοφιλής καθώς είναι μια υγιεινή εναλλακτική για το τηγάνισμα, μειώνοντας την πρόσληψη λίπους και θερμίδων. Επιπλέον, η απουσία της μεγάλης ποσότητας καυτού λαδιού καθιστά τα air-fryer πιο ασφαλή σε σχέση με τις παραδοσιακές φριτέζες.

Τα φαγητά στον ατμό έχουν μια μοναδική γεύση και υφή. Και σύμμαχος σας σε αυτή την προσπάθεια είναι οι ατμομάγειρες.

Η υγρασία του ατμού βοηθάει να διατηρηθεί το φαγητό τρυφερό και ζουμερό, ενώ παράλληλα κλειδώνει τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά.

Ο ατμός βοηθά επίσης στη διατήρηση του χρώματος και της υφής, καθιστώντας τον ιδανική επιλογή για λαχανικά, ψάρια και άλλα ευαίσθητα τρόφιμα.

Επιπλέον, δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιείται λάδι ή λίπος κατά τη διαδικασία μαγειρέματος, τα πιάτα στον ατμό έχουν συχνά λιγότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα τηγανητά.

Οποιες συσκευές μαγειρέματος και αν ψάχνετε θα τις βρείτε όλες σε απεριόριστη ποικιλία στο SHOPFLIX.gr για να επιλέξετε την κατάλληλή για σας.

Κάντε τις αγορές σας από την πλατφόρμα και όλα σας τα προϊόντα θα φθάσουν άμεσα στην πόρτα σας σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεστε.

Only in

Η ενημέρωση Γεωργιάδη στην ΚΟ της ΝΔ και η επίθεση Κακλαμάνη για τους αγροτικούς γιατρούς

Υπό τη βαριά σκιά των αλλεπάλληλων ερωτήσεων από βουλευτές σε υπουργούς για σειρά σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες η συνεδρίαση - Διήρκησε περισσότερες από 3,5 ώρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2024