Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Μακροζωία: Έξι τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία μας

Μακροζωία: Έξι τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία μας

Αν αναρωτιέστε ποιοι είναι οι τρόποι για να να ενισχύσετε την υγεία σας, ίσως πρέπει απλά να πέσετε να για ύπνο.

Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός. Δεν είναι όμως τόσο εύκολο όσο προβάλλεται στα social συχνά να έχουμε, ειδικά μεγαλώνοντας, επίπεδη κοιλιά, μονίμως υγιεινές επιλογές στο πιάτο μας, άρτια σχεδιασμένα προγράμματα άσκησης και καθημερινές συνήθειες ευεξίας. Ο χρόνος μας σήμερα είναι λιγοστός, γι’ αυτό και αναζητάμε πιο απλούς και εύκολους τρόπους να έχουμε καλή υγεία και περισσότερα ποιοτικά χρόνια ζωής.

Συγκεκριμένα ως προς την άσκηση, δεν είναι ανάγκη να είναι απαιτητική για να αποκομίσουμε τα πολλαπλά οφέλη της. Έρευνα αποκάλυψε ότι μόλις 140 λεπτά την εβδομάδα μέτριας αερόβιας δραστηριότητας, ένας δηλαδή γρήγορος καθημερινός περίπατος των 20 λεπτών, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου των γυναικών που συμμετείχαν κατά 18%. Και οι γυναίκες που έκαναν μία μόνο προπόνηση δύναμης την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά περίπου 14%.

Ομοίως, υπάρχουν κι άλλοι γρήγοροι τρόποι που ενισχύουν την μακροζωία.

6 απλοί τρόποι να ενισχύσουμε την υγεία μας

#1 Πήγαινε για ύπνο δέκα λεπτά νωρίτερα

Έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν πάνω από μία ώρα επιπλέον τα Σάββατα και τις Κυριακές είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο σε σχέση με εκείνους που έχαναν τον ύπνο τους.

Η μελέτη, η οποία εξέτασε δεδομένα για περισσότερους από 90.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο για σχεδόν 14 χρόνια, αποκάλυψε επίσης ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερο από 7 ώρες τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα ακόμα λιγότερες, είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο.

Εν τω μεταξύ, άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα άτομα που κοιμούνται σταθερά πέντε ώρες ή λιγότερες τη νύχτα διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από όλες τις αιτίες.

Γιατί όμως να περιμένεις μέχρι το Σαββατοκύριακο για να αυξήσεις τη διάρκεια του ύπνου σου; Μόλις δέκα λεπτά επιπλέον ύπνος την ημέρα μπορεί να έχει βαθιά επίδραση σε όλα, από την αρτηριακή πίεση μέχρι την υγεία της καρδιάς, την μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και κακής ψυχικής υγείας.

#2 Πες στον εαυτό σου: «Είμαι δυνατή»

Έρευνες δείχνουν ότι μια θετική στάση απέναντι στον εαυτό μας και στο πέρασμα του χρόνου μπορεί να προσθέσει σχεδόν 8 χρόνια στη ζωή μας επιβραδύνοντας τον ρυθμό της βιολογικής γήρανσης και να μειώσει το στρες, το οποίο ως γνωστόν αυξάνει την κορτιζόλη και μας θέτει σε ποικίλους κινδύνους υγείας.

#3 Βάλε άπαχο κρέας στο τοστ αντί για επεξεργασμένο

Η αλλαγή από ανθυγιεινά σε υγιεινά διατροφικά πρότυπα σχετίζεται με 10,8 και 10,4 χρόνια αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε άνδρες και γυναίκες 40 ετών, αντίστοιχα, σύμφωνα με μελέτη.

Αντικατέστησε το επεξεργασμένο κρέας με άπαχο. Το πρώτο ταξινομείται ως καρκινογόνο κατηγορίας 1 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

#4 Σήκω από την καρέκλα χωρίς χέρια

Μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έδειξε ότι η προπόνηση δύναμης συσχετίστηκε με 46% μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Επιπλέον, σε έρευνα φάνηκε ότι άτομα ηλικίας 51 έως 80 ετών που μπορούσαν να σηκωθούν από το πάτωμα χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε έξι χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μυοσκελετική ικανότητα ήταν ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας θνησιμότητας σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Μια επιλογή σου λοιπόν είναι τα squats! Διαφορετικά, δοκίμασε να καθίσεις σε μια καρέκλα, χρησιμοποιώντας τη δύναμη των ποδιών και να σηκωθείς ξανά χωρίς χέρια και επανέλαβε.

#5 Πάρε τις σκάλες

Ανασκόπηση 13 μελετών που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Aging Research υποδηλώνει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 0,4 έως 6,9 χρόνια.

Εάν είσαι αδρανής, μην απογοητεύεσαι. Κάνε επιπλέον βήματα μέσα στην ημέρα ανεβοκατεβαίνοντας σκάλες ή μείνε λίγο παραπάνω όρθια ενώ παρακολουθείς τηλεόραση.

#6 Κατανάλωσε λίγα γραμμάρια περισσότερες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο επηρεάζει τη φλεγμονή και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Βάλε δύο κουταλάκια του γλυκού ανάμεικτους σπόρους στο γιαούρτι ή τη βρώμη, πρόσθεσε λίγο αβοκάντο στην ομελέτα σου. Γενικά, φρόντισε να τρως συχνά όσπρια, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

*Πηγή: Vita 

Only in

Η ενημέρωση Γεωργιάδη στην ΚΟ της ΝΔ και η επίθεση Κακλαμάνη για τους αγροτικούς γιατρούς

Υπό τη βαριά σκιά των αλλεπάλληλων ερωτήσεων από βουλευτές σε υπουργούς για σειρά σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες η συνεδρίαση - Διήρκησε περισσότερες από 3,5 ώρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2024