Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Με επιτυχία η ημερίδα για τον τουρισμό και το εμπόριο που διοργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς

Με επιτυχία η ημερίδα για τον τουρισμό και το εμπόριο που διοργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς

Σημαντικές οι δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην πειραϊκή επιχειρηματικότητα.

Με  επιτυχία και μεγάλο ενδιαφέρον διεξήχθη  η ημερίδα με θέμα: «Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη κρίσιμος παράγοντας για το μέλλον του πειραϊκού Εμπορίου», που διοργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά και ο Εμπορικός Σύλλογος  Πειραιώς, χθες  στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, τοπικών φορέων, του ελληνικού εμπορίου, στελέχη ξενοδοχειακών ομίλων, κατασκευαστικών-επενδυτικών εταιρειών και άλλοι σημαντικοί παράγοντες του κλάδου συζήτησαν τις δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην πειραϊκή επιχειρηματικότητα.

Στην ημερίδα, αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές του Πειραιά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος και ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

«Ο Πειραιάς μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών»

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, χαιρετίζοντας την έναρξη της ημερίδας,  μεταξύ άλλων,  επεσήμανε:

«Τα τελευταία χρόνια ο Πειραιάς έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης και αυτό έχει αντίκτυπο στην αγορά της πόλης μας, στον εμπορικό κόσμο και στην τοπική οικονομία.

Είμαστε η πρώτη δημοτική αρχή που ασχοληθήκαμε συστηματικά με το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης μας και μπορώ με βεβαιότητα να πω,  ότι ο Πειραιάς μπορεί να αποτελέσει αυτόνομο τουριστικό προορισμό.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε  πως με την ανάπτυξη του Home porting της κρουαζιέρας βλέπουμε πλέον τουρίστες στον Πειραιά, οι οποίοι διανυκτερεύουν, γεγονός που πριν κάποια χρόνια φάνταζε αδιανόητο. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι ο Πειραιάς σε επίπεδο τουρισμού έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου.

Ο Δήμος Πειραιά έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα όπως είναι η αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά, οι αναπλάσεις του Μικρολίμανου και του Αγίου Διονυσίου. Πρόκειται για παρεμβάσεις, οι οποίες  πυροδοτούν το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων εγνωσμένου κύρους, με αποτέλεσμα πολλές και μεγάλες επενδύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη στον Πειραιά.

Επιπλέον υπάρχουν σημαντικά έργα, τα οποία συζητούνται χρόνια και εφόσον υλοποιηθούν θα συμβάλουν τα μέγιστα: η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο έως το λιμάνι για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού, η επικείμενη ανάπλαση της Πειραϊκής,  η δημιουργία της κλειστής αγοράς τροφίμων, με εμπορικά καταστήματα τροφίμων, γευσιγνωσίες και εστιατόρια, η οποία με βάση τον γαστρονομικό πλούτο που έχει να προσφέρει ο Πειραιάς, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών στα πρότυπα μεγάλων Ευρωπαϊκών πόλεων.

Κοινός τόπος όλων μας είναι να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την ανάπτυξη που παρουσιάζει η πόλη μας, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η τοπική οικονομία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θοδωρή Καπράλο και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο για την εξαιρετική συνεργασία και για τη σύμπνοια με την οποία αντιμετωπίζουμε από κοινού τις προκλήσεις».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Θοδωρής Καπράλος υπογράμμισε,  μεταξύ άλλων, την ανάγκη υπογειοποίησης της γραμμής 1 του μετρό από το Ν. Φάληρο έως τον Πειραιά και ίσως των δύο εκατέρωθεν οδικών αξόνων, καθώς και της δημιουργίας της Ιπποδάμειας Αγοράς Τροφίμων, ως ένα τοπόσημο για την πόλη μας, το οποίο θα βρίσκεται σε απόσταση βολής από τον μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο του Πειραιά και κοντά στον εμπορικό του πόλο.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του  επισημαίνοντας: «Υπάρχει ένα θετικό momentum στην πόλη μας, με νέες επενδυτικές ενέργειες που ήδη υλοποιούνται και άλλες που έχουν προαναγγελθεί και με μία Δημοτική Αρχή που με ικανοποίηση βλέπουμε ότι επιδιώκει την εξωστρέφεια και τη συνεννόηση με τους φορείς της αγοράς.

Πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτή τη συγκυρία, εκπονώντας έναν στρατηγικό σχεδιασμό που θα προωθεί τις ισχυρές και μακρόχρονες διακλαδικές συνέργειες και συνεργασίες. Αυτή η επιδίωξη είναι πρωταρχικής σημασίας στη σχέση του τουρισμού με το εμπόριο.

Μέσω αυτής μπορούμε να δώσουμε ώθηση στα διάφορα οικοσυστήματα της τοπικής επιχειρηματικότητας, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, ακόμη και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων σε ορισμένες πιο υποβαθμισμένες συνοικίες του δήμου μας.

Το εμπόριο διαχρονικά λειτουργεί ως καταλύτης και πολλαπλασιαστής της οικονομικής ανάπτυξης και είμαστε πεπεισμένοι πως, με την κατάλληλη στήριξη της Πολιτείας, ο ρόλος του αυτός μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια στον δήμο μας».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου τόνισε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό της:

«H ημερίδα του Δήμου Πειραιά και του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά που διοργανώθηκε στο εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο της πόλης είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, καθώς επίκεντρό της ήταν οι προοπτικές ανάπτυξης του μεγάλου λιμανιού της χώρας, αλλά και των επιχειρήσεων!

Κομβικής σημασίας είναι η αρμονική συνύπαρξη δεκάδων δραστηριοτήτων και η παρουσία εκατομμυρίων ταξιδιωτών, με τους πολίτες των παραλιμένιων δήμων αλλά και η κερδοφορία των τοπικών επιχειρήσεων και των μεγάλων ομίλων που επενδύουν στον Πειραιά.

Η Περιφέρεια Αττικής με ένα πλέγμα δράσεων, χρηματοδοτήσεων και ζωτικών έργων θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες προσπάθειες, που βελτιώνουν την ζωή των πολιτών, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και τονώνουν την τοπική αγορά!».

Only in

Από ναζί φύλακας που έκανε εξάσκηση στη σκοποβολή σε ανθρώπινους στόχους, φύλακας σχολείου που πρόσεχε παιδιά

Η ιστορία του ναζί που κρυβόταν επί 30 χρόνια σε κοινή θέα. Πώς αποκαλύφθηκε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2024